Nagyon szeretek főzőcskézni. Talán ezt már mondtam, ugye?!Na
de a szabadtéri főzést meg egyenesen imádom!!! Teljesen másak az illatok,
az ízek, a hangulat, az érzés. Ha igazán fanatikus az ember, lehet ezt a
műfajt bármilyen évszakban művelni, legyen az akár tél, akár nyár.
A grillezés egy rövid, könnyed, játszi folyamat. Pont ezért
szeretem.
A bográcsozás ehhez képest kissé hosszabb, mondhatni egész
délelőttöt, délutánt, sőt egész napot finom fűszeres- füstös illatokkal, gazdag
ízekkel, istenien omlós húsú gulyással, jó hangulatú beszélgetéssel betöltő,
nagyon élvezetes tevékenység.
Mindenki másképp készíti, mások a fortélyok, a kis titkos hozzávalók...Én nagyjából így készítem. Azért csak nagyjából, mert azért mindig van egy kis rögtönzés ;) Az alábbi egy alaprecept, amelyhez midenki tetszés szerint hozzátehet ezt-azt, vagy akár ki is lehet hagyni ezt-azt.
HOZZÁVALÓK:
·
2kg
marhahús / disznóhús - felkockázva
·
2kg
vöröshagyma –apróra vágva - Ez soknak tűnhet,de ha sűrűn szeretjük, akkor ettől lesz igazán az.
·
5-6
gerezd fokhagyma - zúzva
·
2-4
szem paradicsom – hámozva, kisebbre kockázva
·
1-2
zöldpaprika - kisebbre kockázva
· 180 - 250g
zsír
·
1-2
csomag őrölt pirospaprika
·
1
csomag őrölt kömény
·
1
csomag szegfűbors +1 csomag feketebors – fűszerzsákocskába kötve vagy az őrölt verzió ízlés szerint
·
1,5
kg krumpli – akkora kockákra, amekkora a hús
·
1-2
répa
·
1
köteg petrezselyem zöldje – csokorba kötve(így eltávolítható, ha kész a gulyás)
vagy apróra vágva
·
1 csomag
majoránna
·
só
·
2-3
dl jóféle vörösbor vagy 3-4 dl (barna) sör
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A bográcsban
a zsírt megolvasztjuk, felhevítjük, és az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát,friss
paprikát, paradicsomot beleküldjük,
dinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt köményt. Ügyeljünk, nehogy megégjen, mert
akkor kesernyés lesz a gulyás.
2.
Ha a
hagyma kellőképpen megpuhult, picit meg is pirult, tegyük hozzá a kockára
vágott húst.
Keverjük össze, sózzuk, és ha fehérednek a húskockák, paprikázzuk meg, jót keverjünk rajta, hogy a paprika minden darabkát belepjen. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a paprika megégjen, s megkeseredjen. Ezután felöntjük vízzel , és adjuk hozzá a borsokat.
Keverjük össze, sózzuk, és ha fehérednek a húskockák, paprikázzuk meg, jót keverjünk rajta, hogy a paprika minden darabkát belepjen. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a paprika megégjen, s megkeseredjen. Ezután felöntjük vízzel , és adjuk hozzá a borsokat.
3.
Jöhet
hozzá a répa egészben – ízletesebbé teszi a gulyást.
4.
Önthetünk
a főzetbe (barna)sört vagy vörösbort- igazán finom íze lesz tőle.
5.
Állandóan
kevergetve puhára főzzük a húst. Közben kóstolgassuk, ízesítgessük sóval.
6.
A majoránnát,
a petrezselyem apróra vágott zöldjét és a krumplit a főzés befejezte előtt 30 perccel adjuk
hozzá.
A tűzről: akkor
legyen nagyobb, erősebb, amikor a húst hozzáadjuk a hagymához. Egyébként, ha
már csak főzzük össze a finomságokat, akkor elég a mérsékelt tűz, hogy a lé éppen
hogy csak szelíden gyöngyözzön, s a sok finom hozzávaló jól összebarátkozzon.
S ha eljött az ideje, a hús finom puha,s az ízek összeértek, szedjük ki a szép adagunkat egy csinos, rusztikus fatálba, adjunk hozzá egy kis csípőset, és fogyasszuk valamilyen friss péksüteménnyel, legyen az kenyérlángos, lángos; friss, ropogós kérgű cipó vagy lágy,még langyos, hajtogatott töpörtyűs vagy krumplis pogácsa- na és persze nem hiányozhat egy korsó hűs sör!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése