A cukkíni egy rendkívülien szerény zöldség. Az íze? Hát, enyhén
vagy diplomatikusan fogalmazva is csak a „jellegtelen” jelző jut eszembe... De
ezúttal ez a jelző váljék a dicséretére! Mert hát minél jellegtelenebb ízzel
bír egy alapanyag, annál inkább formálhatjuk az ízeit a saját kényünk és
kedvünk szerint. Ugye, milyen igaz?
A forma? A világhálón pillantottam meg. Azonnal magával ragadott. Zseniális ötlet! Ki
is próbáltam…Kicsit pepecselős,de nagyon szeretem, mert szép is és finom is.
Alkotás.
HOZZÁVALÓK:
·
cukkíni –
kb. 3 nagyobb - annyi, hogy szalagokra szelve megtöltsön egy tortaformát
·
kb. 100 g Ajvar vagy paradicsomos (piros) pesztó
·
kb. 100 g zöld pesztó
·
só
·
szárított, őrölt fokhagyma, használhatunk 1-2
gerezd frisset is
ELKÉSZÍTÉSE:
1. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, mintha csak
tortát készítenénk .
2. A cukkíniből levágunk néhány 3-4 mm-es karikát. Annyit,
amennyivel kirakjuk a tortaforma alját. Picit sózzuk, fokhagymázzuk. A jó
alapozás fontos!
3. Zöldségpucolóval szalagokra vágjuk a többi cukkínit.
4. Következik a cukkíniszalagok ízesítése és spirális
formába tekerése: minden egyes cukkíniszalagot bekenünk felváltva pesztóval
illetve ajvárral,
és a tortaforma közepéről indulva körkörösen feltekerjük a szalagokat,
amíg ki nem töltik a formát.
5. Ha ez megvan, beküldjük a csinos kis zöldségtortánkat a
150 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 30 percig sütjük.
6. A sütés befejezte előtt 4-5 perccel sajtot is tehetünk a
tekercstorta tetejére, így még gazdagabb ízeket kapunk.
Kellemes alkotást! Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése