Amikor az ember lánya észreveszi, hogy akad még a spájzban
bőven szikkadt kifli, vagy amikor az öregedő kenyérke nagy meglepetést
okozva kibukik a tárolóból , és az elfelejtett fonott kalácsról már nem is
beszélve…, felvetődik a kérdés: Na ezzel meg mit csináljak????
Adjunk a szottyadt péksüteményeknek egy új esélyt! Ha
németesre vesszük a fazont, akkor kiflikóchot, ha angolosan bánunk el vele, akkor kenyépudingot
készíthetünk.
Nekem lenne egy harmadik tippem: ricottás kiflitortának
neveztem el.
És hogy miért pont ricotta? Egyébként használhatunk túrót is, de
én beleszerettem a ricottába, mert sokkal lágyabb az íze, mint a túrónak,
kicsit a mascarpone ízéhez közelít, viszont fele annyira sem zsíros... Szóval
nagyszerű! Feléleszti a szikkadt péksüteményeket, nekem elhihetitek!
Ez egy könnyed finomság, amely variálható tetszés szerint
bármilyen gyümölccsel, öntettel, habbal, sodóval, pudinggal, ízzel, zamattal…és ne
feledjük, hogy a kiflik, amiket felhasználunk, sokkal jobban járnak a prézlisorsnál
vagy a kidobásnál!
HOZZÁVALÓK:
·
500g ricotta
·
3-4 tojás
·
5-6 grahamkifli
·
200 ml tej
·
80-100g cukor/ 120-140g eritritol
·
reszelt citromhéj
·
1 MK só
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A tejet, a tojások sárgáját és a cukrot/eritritolt
elkeverjük.
2. A kiflit karikákra vágjuk és beáztatjuk a tejes masszába.
3. A ricottát elkeverjük a sóval és összevegyítjük a
beáztatott kiflikarikákkal.
4. A tojások fehérjéhez csipetnyi sót és 2 EK cukrot/ 3 EK
eritritolt adunk, és kemény habbá verjük.
5. A fehérjehabot óvatosan belekeverjük a ricottás
kiflimasszába.
6. Egy 26-28 cm-es tortaformát sütőpapírral bélelünk ki.
7. A kibélelt forma aljára rendezzük a masszát
8. 160-180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük és tűpróbáig
(kb. 30 perc alatt) készre sütjük.
Lehet belőle kényeztető reggeli; ebéd – mondjuk második
fogás egy tartalmas leves után, de akár
desszertnek is kinevezhetjük…csakis tőlünk függ!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése