Ebben a receptben nincs semmi ördöngös. Egyszerűen csak
finom: gazdagon sajtos, ízes, krémes,szaftos... isteni. Könnyen és gyorsan
elkészül. Ezt nem szabad kihagyni!
A rigatoni egy csőtészta.
Az olaszoknál, a
tésztakirályoknál tucatnyi csőtészta létezik, mindegyiknek megvan a becsületes
neve... Mi, nemes egyszerűséggel, csak csőtésztának nevezzük ezeket…pl. a rigatonit, pennét, cannellonit… Sebaj! Azt
viszont tudjuk, hogy a csőtésztát, vagyis a rigatonit azért találták ki, hogy
elmerüljön a finom, kényeztető, ízletes mártásokban, és magába igya annak
minden ízét és zamatát. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy őt onnan
kiemeljük, és megegyük, s közben élvezzük az ízek harmóniáját.
HOZZÁVALÓK:
A sajtmártáshoz:
·
15 g
vaj
·
3 EK
olivaolaj
·
50 g
simaliszt
·
csipetnyi
szerecsendió
·
600
ml tej
·
200
ml tejszín
·
só
–ízlés szerin
·
100 g
parmezán
·
100 g
gorgonzola – a dolce (édes)
·
400 g
rigatoni tészta
· A tetejére:2-3
EK prézli, 2-3-EK reszelt parmezán
· Díszítésnek: feketeerdei
(Schwarzwald)sonka pirítva,
·
hagymakarikák
pirítva
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
1.Feltesszük a tészta főzővizét, és
a mártás készítése közben ügyesen meg is főzzük.
2.
Egy szép nagy serpenyőben (amiben a mártás
és a tészta is elférnek majd) elindítjuk a mártást:
3.
Hevítjük az olajat és a vajat, majd rászórjuk
a lisztet, kicsit átkeverjük, hagyjuk, hogy picit sisteregjen, zenéljen,de
nem kell a lisztet megpirítani.
4.
Ehhez a lisztes-vajas-olajos péphez
csipetnyi szerecsendiót és sót adunk, majd folytonos keverés mellett elkeverjük
a tejjel és a tejszínnel.
5.
Addig keverjük-kavarjuk, amíg szép sűrű, egynemű
mártást kapunk. Ez igazából egy besamel-alap.
6.
Közben megfőztük a tésztát...
7.
A még forró mártásba belekeverjük
a lereszelt parmezánt és a darabokra morzsolt gorgonzolát. Addig
kevergetjük a mártást, amíg a sajtok teljesen beleolvadnak.
8.
Ebbe a krémes-illatos mártásba – egyenesen
a főzővízből – beleszedjük a tésztát, és
segítünk a rigatoni-csövecskéknek elmerülni ebben az ízletes csodában.
Ez már így is ellenállhatatlan. Alig várom, hogy ehessek
belőle…
9.
A masszát egy sütőtálba tesszük, a tetejét
megszórjuk pici parmezánnal és prézlivel, majd a 200 fokos sütőbe küldjük még
10-15 percre, hogy a teteje szépen megpiruljon.
És végre kész !Na most már tálaljunk!!! A csinos tányérra
halmozott, pirult tetejű, de szósszal bőven átitatott rigatonikat
megkoronázhatjuk még néhány csík ropogósra sült Schwrzwald sonkával, és
édeskésre karamellizált hagymakarikával. Mennyei!
Nem egy fogyókúrás étel, de mértékkel fogyasztva itt-ott
azért belefér a menübe…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése