A szűzpecsenye formás kis húsdarab! Érteni kell az
elkészítésének csínjához, mert nagyon
mimóza lelkű alapanyag ám ő. Könnyen túl lehet sütni, akkor persze kiszárad. Ha
azt akarjuk, hogy át is süljön, lágy és szaftos is maradjon, résen kell ám lennünk!
Nos, tudnék erre egy nagyon frappáns kis megoldást: csomagoljuk a húst egy kis
pirított gomba társaságában leveles tésztába! A gombától finom ízes lesz, a
levelestészta pedig megóvja a kiszáradástól, és mennyei ropogós kérget ad neki!
HOZZÁVALÓK:
(2- 3 személyre)
·
kb. 300 g – os szűzpecsenye
·
200g csiperkegomba szeletelve – lehet valami más
finom, illatos erdei gomba is
·
1 fej vöröshagyma apró kockára vagy félkarikára
vágva
·
1 EK apróra vágott friss petrezselyemzöldje
·
1 MK őrölt kömény
·
1-2 EK magos mustár
·
1 kisebb gerezd zúzott fokhagyma
·
só,bors ízlés szerint
·
2-4 EK olaj
·
1 csomag hűtött, kinyújtott (konyhakész)
leveles tészta
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A szűzpecsenyét megtisztítjuk a húshártyáktól.
2.
Befűszerezzük
a húst: 1EK - nyi olajat összekeverünk a fűszerekkel- sóval, borssal, őrölt köménnyel,
fokhagymával és a mustárral, majd ezzel a masszával jól bedörzsöljük a húst.
3.
A húst elősütjük: egy csinos serpenyőben kevéske
(1-2 evőkanálnyi) olajat hevítünk, és ha elég forró, hirtelen, gyorsan kérget
sütünk a hús külsejére (minden oldalról), és félretesszük.
4.
Elkészítjük a gombás masszát: a serpenyőben
megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozhatjuk is, sőt még
ételízesítőt is vethetünk be. Ha levet ereszt a gomba, nagyobb lángra
kapcsolunk, és hagyjuk, hogy a lé kissé elfőjön. Mielőtt lekapcsolnánk a hőt,
hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldjét.
5.
Elkészítjük a leveles tésztás csomagot:
kiterítjük a tésztát, ráhalmozzuk a gombás masszát, elrendezzük, majd erre hosszában
ráhelyezzük a szüzet. A tészta két végét ráhajtjuk a húsra,
és szépen
feltekerjük az egészet, mintha rétest készítenénk. Lekenhetjük tojássárgájával,
akkor, szebbre sül.
6.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 170-180
fokos előmelegített sütőbe küldjük kb. 40-45 percre. Az a lényeg, hogy a tészta
szép aranybarnára süljön.
Ha ez megtörtént, biztosak lehetünk benne, hogy a
ropogós kéreg alatt szaftos és lágy húsra lelünk, melyet az illatos gomba tesz
igazán teljessé.
Egy finom saláta és egy könnyed bor társaságában ínyenc
fogás válik belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése