Nem is olyan régen ismerkedtem meg a borlevessel. Jó
barátságot kötöttünk! Társasága kellemes: édes, de nem túlzottan, karakteres, fűszeres,
jó hangulatba hoz, lelket melenget. Örülök, hogy megismerhettem!
A borleves hagyományosan német eredetű étel. Magyarországra
a betelepített németek hozták be. A borleves később a nagypolgári étkezési
szokások részét képezte.
Tudvalevő, hogy a karácsonyi lakoma sok helyen nem létezhet bizonyos
hagyományos fogások nélkül, egyes helyeken
ilyen a lencseleves, halászlé, káposztaleves, más helyeken ilyen a borleves.
Ezek kellenek, és kész.
Ahány ház, annyi borleves. Alapvetés, hogy bor persze kell
bele, hiszen azért borleves. De készülhet száraz vagy édes borból, tokajiból
akár, sőt, van, aki egyenesen a savanyú bort részesíti előnyben erre a célra.
Tehetünk bele citromot, narancslevet, szegfűszeget, fahéjat, esetleg
szerecsendiót, vaníliát, egyszóval azt, amitől a borlevesünk pont a mi
ízlésünknek megfelelő lesz. Íme, az én verzióm:
HOZZÁVALÓK:
·
1 üveg fehérbor
·
6 tojás sárgája
·
6 EK porcukor
·
1 zacskó vaníliás cukor
·
1 marék mazsola
·
1 rúd fahéj
·
6 szem szegfűszeg
·
1 narancs leve
·
1 bögre víz
·
2-3 EK főzőtejszín
·
1-2 EK liszt
·
csipet só
HABGALUSKA:
·
4 tojásfehérje
·
pár csepp citromlé
·
csipetnyi só
·
1 EK kristálycukor
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A bort a vízzel, narancslével, fűszerekkel és a
mazsolával összeforraljuk, és hagyjuk csendben forrdogálni vagy öt percig, majd levesszük a tűzről,
és hagyjuk langyosra hűlni, majd
leszűrjük, hogy ez a finom bor alaplé mentes legyen a darabos fűszerektől.
1.
A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral és
a liszttel habosra keverjük. Ezt a masszát óvatosan a langyos borléhez
keverjük, hozzáadjuk a tejszínt is, és lassú tűzre visszatéve, állandó kevergetés
mellett felforraljuk. Ezáltal szépen besűrűsödik a levesünk. Ajánlatos habverőt
használni a kevergetéshez, mert így biztosan szép, selymes, csomómentes és sima
állagot kapunk.
2.
Elkészítjük a habgaluskákat: a tojások
fehérjéhez hozzáadjuk a pár csepp citromlevet, sót és a cukrot, majd kemény
habbá verjük.
3.
Forrásban lévő vízbe szaggatjuk a galuskákat kiskanállal,
majd főzzük meg őket mindkét oldalukról. A habgaluska, ha forró vízbe kerül, a
kétszeresére duzzad, de ha kivesszük őket a forró fürdőből, a gőz távozik
belőlük, és visszaveszik eredet méretüket.
Tálaljunk! A levest tányérba szedjük, ráúsztatjuk a
habgaluskákat és feldíszítjük leheletnyi fahéjjal és reszelt narancshéjjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése