Ez egy huszonéves családi recept. Már akkor is reform
receptnek számított…ma meg…hajjaj. Jó szokásomhoz híven még változtattam rajta.
Íme:
HOZZÁVALÓK:
·
2 csomag hűtött, sodrott leveles tészta (2x450
g)
A TÖLTELÉKHEZ:
·
1,1l tej – 800ml a vaníliás krémhez, 300 ml a
habtejszínhez
·
3 csomag
„Zlaty klas” vagy vaníliapuding
·
150 g kristálycukor
·
200 g vaj vagy Hera margarin
·
csipetnyi só
·
2 zacskó habtejszín
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A leveles tésztákat megsütjük: az egyiket
sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk egy újabb réteg sütőpapírral,
és nehezéket- mondjuk egy másik tepsit helyezünk rá. Ez azért kell, hogy a
tésztánk, ha megsült, ne legyen hólyagos. A másik tésztalapot 5x5-ös vagy 6x6-os négyzetekre vágjuk,
szintén sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, szintén letakarjuk
sütőpapírral, és erre is nehezéket teszünk. Az egészben sütött tésztalap lesz
az alap, a négyzetkék pedig a legfelső réteg.
2.
Amíg a
tésztalapok sülnek vagy már hűlnek, elkészítjük a krémet - a krémes
lelkét.
3.
A 800 ml tejből kb. 500 ml-t forralni kezdünk,
hozzáadjuk a cukrot, sót. A maradék 300 ml-ben elkeverjük a 3 pudingport, majd
ha a cukros tej forrni kezd, belekeverjük a pudingosat, és sűrűre főzzük.
4.
Kicsit hűlni hagyjuk. Ha nem túl meleg már,
belekockázzuk a vajat, s botmixerrel egyneműsítjük. Ha hűl a krém, még sűrűsödni fog.
5.
Ha kihűlt a tésztalap, a még enyhén langyos
krémet rákenjük.
6.
Elkészítjük a tejszínhabot, s ha már teljesen
kihűlt a vaníliás krémünk, erre finoman rákenjük a habot.
7.
Most pedig jöhetnek a pöpec kis formára vágott
és ropogósra sütött négyzetkéink, melyekkel megkoronázzuk a habos
műalkotásunkat.
8.
A négyzetek mentén feldaraboljuk – önállósítjuk
a krémeseket.
9.
Zárásként porcukorral megszórjuk őket.
10.
Rögtön fogyasztható. A friss, ropogós tészta és
a lágy, vanília illatú krém ellenállhatatlanná teszi ezt a finom desszertet. A
krémnek kimondottan jót tesz a hűtőben történő pihentetés…csak bírjuk kivárni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése