Egy újabb kedvenc családi körben. Finom, ropogósra sült, fűszeres,
ízes fasírtgolyócskák csicseriborsóból. Tápláló, egészséges, ügyesen
elkészíthető. Húsmentes napra kiváló étek.
Az alapötlet nem az enyém… Na de honnan is ered ez az étel? A
Közel-Keletről . Mára már az egész világon elterjedt,nagy népszerűségnek örvend,
különösen a vegetáriánus és
makrobiotikus étrendek követői között.
Először – a mende-mondák szerint - Egyiptomban készítettek, onnan
indult, ugyanakkor Izraelben is az egyik nemzeti ételnek tartják.
A mi kis családi konyhánk repertoárjába a kíváncsiságomnak
köszönhetően került bele. Aztán pár kísérlet után létrejött az alábbi,
egyszerűsített, bevált recept. Íme, így készítem én:
HOZZÁVALÓK:
·
400g csicseriborsó- beáztatott állapotban
·
1 nagyobb fej vöröshagyma felkockázva
·
3-4 gerezd fokhagyma
·
1TK római kömény
·
só – ízlés szerint
·
1 TK pirospaprika
·
1 MK őrölt szegfűbors
·
1 MK őrölt feketebors
·
½ cirtom leve
·
kb. 3-4 EK liszt (én zablisztet használtam)
·
1 nagy csokor petrezselyem zöldje
·
pici víz
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A szárított csicseriborsót legalább 10-12 órára
beáztatjuk. Ettől szépen megduzzadnak és felpuhulnak.
2.
Aprítógépbe beletesszük a hozzávalókat- a liszt
és a víz kivételével - és pépesre
zúzzuk. Ha nehezebben megy, adagolhatunk hozzá pici vizet.
3.
A pép megfelelő állagát a liszttel állíthatjuk
be. Adjunk hozzá 3-4 evőkanálnyit, vagy annyit, hogy formázható masszát
kapjunk, ami se nem túl híg, se nem túl tömör.
4.
Golyócskákat formázunk a masszából, és
zsiradékban kisütjük. Én kókuszzsírt használtam.
5.
Vagy van a muffinsütős változat is: Ha nem
akarunk olajban sütögetni és pepecselni , akkor a golyócskákat kiolajozott
muffinsütőbe tesszük,
és 160-170 fokon addig sütjük őket, míg szépen
megpirulnak.
Ilyen
egyszerű! Egészséges, ízletes és tápláló. Zöldségekkel, salátával, hummusszal ,
pitával tálalhatjuk. A fantáziánkra és kedvünkre van bízva. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése