Szeretek böngészni az élelmiszerboltokban, mert olyan jó ráakadni valami újdonságra, felfedezni valami nem szokványosat...Az első találkozásom a canellonival is egy ilyen böngésző,
bolti körút folyamán történt,réges-régen, vagy tizenöt évvel ezelőtt.
Felkeltette az érdeklődésemet: Hát ezzel a tésztából készült ágyúcsővel meg mit
lehet kezdeni??? Szemezgettem vele, aztán úgy döntöttem, hogy mindenképpen hazaviszem a drágákat. Ha máshol nem is,
legalább a spájzpolcomon nagyon jó
helyük lesz! Aztán majd meglátjuk!
És igen! Annyi finomsággal meg lehet tölteni őket. Mutatósak
natúr, főzetlen állapotban is, de megtöltve nemcsak szépek, hanem finomak is!
Jöjjön egy a sok kedvenc közül, a:
Ricottás - spenótos cannelloni
HOZZÁVALÓK:
·
kb. 18-20 db cannelloni
A TÖLTELÉK:
·
250-300g forrázott, apróra vágott spenótlevél (lehet
fagyasztottat is használni)
·
250 -300g ricotta
·
1 egész tojás
·
só
·
fokhagyma
A SUGO SZÓSZHOZ:
·
500 ml paradicsomszósz
·
1 fej vöröshagyma apróra vágva
·
1-2 gerezd fokhagyma zúzva
·
só, bors
·
1 EK szárított bazsalikom, ha van friss, az még
jobb
·
1 TK szárított oregánó
A BESAMEL MÁRTÁSHOZ:
·
10 g vaj
·
2 EK olíva olaj
·
25 g simaliszt
(búza- vagy zabpehelyliszt)
·
600 ml tej
·
2 csipetnyi só (ne legyen túl sós)
·
csipetnyi szerecsendió
200 g reszelt sajt – a tetejére
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
Először készítsük el a besamel mártást:
- Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az
olívaolajat, hevítjük.
- Ehhez hozzáadjuk a lisztet, hagyjuk, hogy átforrósodjon,kevergetjük, erre jöhet a só és a szerecsendió.
-Végül felöntjük a tejjel, jól elkeverjük, és
állandó keverés mellett hagyjuk, míg a hő hatására besűrűsödik.
- Ha túl sűrű (nem önthető) a massza, hígítsuk
pici tejjel!
2.
Készítsük elő a spenótos tölteléket!
- A megmosott spenótleveleket tegyük egy
szűrőbe, és öntsük le enyhén sós, forró vízzel. Ettől összeesnek a levelek.
- Hagyjuk, hogy a víz lecsepegjen róluk,
hűljenek kicsit.
- Ha már kihűltek, vágjuk őket vékony, 2-3 mm-es
csíkokra.
- A spenótot keverjük össze a ricottával, tojással,
sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és ne feledkezzünk meg a zúzott fokhagymáról
sem.
3.
A következő lépésben készítsük el a sugo /paradicsomszószt!
- Egy serpenyőben hevítsünk olajat, futtassuk
meg rajta az apróravágott hagymát és fokhagymát.
- Öntsük nyakon paradicsomlével, fűszerezzük,
sózzuk. Hagyjuk egyet forrni.
4.
Ha már ilyen szépen elkészültünk a mártásokkal
és a töltelékkel, akkor rakjuk össze őket.
- Megtöltjük a csövecskéket. Tehetjük ezt mokkáskanállal-ez
elég időigényes… Vagy a zacskós - habzsákos verziót is választhatjuk.
- Egy csinos tepsi aljába beleöntjük a sugo
szósz 2/3-át, belefektetjük a töltött cannellonikat, majd az egészet nyakon
öntjük a maradék sugo szósszal és a besamel mártással, és az egészet megkoronázzuk
sok-sok reszelt sajttal.
- Kb. 160-180 fokon addig sütjük, amíg a sajt és
persze a besamel meg nem pirulnak. Ez kb. 30-40 perc- bár sütője válogatja.
4Sülés közben a mártások teljesen felpuhítják a
kemény kis tészta ágyúcsöveket, az ízek pedig harmonikusan egymásba gabalyodnak.
Érdemes nekifogni, mert nemcsak szépen mutat, hanem
mennyeiek az ízei!
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése