Puha, szaftos, mondhatni ragacsos, nagyon csokis, nagyon
tömény, nagyon finom: ő a Brownie Amerikából.
Habár 1893-ban született meg a chicagói Palmer hotelben,
egyáltalán nem mondható öregecskének, nem járt el fölötte az idő, sőt
mondhatjuk, hogy egyre szebb, jobb és csábítóbb lett. Óriási népszerűségnek
örvend, s aki egyszer megkóstolja, soha nem feledi, a rabjává válik.
HOZZÁVALÓK:
·
145g teavaj
·
2 egész tojás
·
250g kristálycukor
·
80g kakaópor
·
2 csipetnyi só
·
1 MK vanília aroma vagy 1 vaníliarúd kikapart
belseje
·
65g liszt
·
75g dióbél
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A teavajat olvasszuk meg mikrohullámú sütőben, s
ha langyosra hűlt, adjuk hozzá a tojásokat, villával habarítsuk őket egymásba.
2.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a cukrot,
lisztet, kakaóport, sót, és a durvára vágott diót is. Ezt a sok mindent laza
mozdulatokkal, fakanállal dolgozzuk össze. A precíz háziasszonyok ezt olvasva
biztos felszisszennek, hogy ugyan már, hogy lehet ilyen slendrián módra
keverni!? Igen lehet, sőt ez kell a Brownie-nak, mert ha túlkeverjük, túldolgozzuk
a tésztáját, akkor bizony gumis állagú lesz.
3.
Ha a hozzávalók összeállnak, a keverékünket egy
kb. 20x30-as, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, az az ideális, ha kb. 1,5 cm
vastagságúra terítjük ki.
4.
160-170
fokra előmelegített sütőbe küldjük.
5.
25-30 percig, vagy tűpróbáig sütjük. Ez ugyebár
sütőfüggő. A cél az, hogy a sütink ne legyen sem nyers, sem túl száraz. A kettő
közti, ragacsosabb állag a tökéletes. A sütést akkor kell befejezni, amikor még
nyersnek tűnik. Azért kell egy kicsit korábban kivenni a sütőből, mert a tészta
még egy ideig készül a szabad levegőn is. Ezt a pontot igyekezzünk eltalálni!
Önmagában is mennyei. De fokozhatjuk még lágy
vaníliafagyival vagy enyhén savanykás
erdeigyümölcs-öntettel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése