Egy kedves kolléganőm
készítette egyszer nekünk ezt a finomságot, tőle van ez a recept. Nagyon hálás
vagyok érte, mert csodálatos ez a kis sütikocka: a puha, mézes, rumtól illatozó
lapok közrefogják a lágy, vaníliás krémet, melyet egy ropogós, mézes-diós réteg
koronáz.
HOZZÁVALÓK
TÉSZTA:
·
500 g
simaliszt
·
2TK
szódabikarbóna
·
200 g
porcukor
·
2 egész tojás
·
200 g vaj
·
2EK méz
·
2 EK tej
·
100 ml rum –
a már megsült tésztalap ízesítésére
DIÓRÉTEG:
·
300-350 g
durvára, negyedekre vágott dió
·
120 g vaj
·
80 g porcukor
·
3 EK méz
KRÉM:
·
250 g vaj
·
1 csomag
vaníliacukor
·
300 ml tej
·
1 és ½ EK
simaliszt
·
1 és ½ EK
Solamyl
·
100 g
kristálycukor
ELKÉSZÍTÉSE:
Először a
tésztalapokat készítjük el:
1.
Egy tálban
összekeverjük a lisztet a cukorral és a szódabikarbónával.
2.
Ehhez
hozzáadjuk a tojások, a méz, a tej és a puha vaj keverékét, majd
összedolgozzuk, összegyúrjuk a masszát.
3.
Ha szépen
összeállt a tészta, az így kapott cipócskát két részre osztjuk, mindkét részt kisodorjuk,
és sütőpapírral bélelt tepsikbe simítjuk.
4.
Az egyik
lapot azonnal, 170 fokra előmelegített sütőbe küldjük, és 15 percig sütjük.
Ez idő
alatt elkészítjük a dióréteget:
5. A durvára vágott diót a vajjal, a cukorral és a mézzel egy serpenyőben
jól összemelegítjük. Ezt, a még forró masszát a másik, tepsiben heverő, még
nyers tésztalapra rendezzük úgy, hogy szépen befedje azt.
6.
Ezt is,
ugyanúgy, mint az előző lapot, 170 fokon sütjük 15 percig. Ha van légkeveréses
sütőnk, meg tudjuk sütni mindkét lapot egyszerre.
7.
Ha megsültek,
hagyjuk őket kihűlni
…és
nekifogunk elkészíteni a finom vaníliás
krémet:
8.
A puha vajat
kikeverjük a vaníliacukorral.
9.
A tejben
alaposan elkeverjük a lisztet, Solamylt és a cukrot, majd folytonos keverés
mellett sűrű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk.
10.
Ha kihűlt,
összekeverjük a vajas- vaníliás keverékünkkel, és kész is a krém.
11.
Most már
minden készen áll arra, hogy befejezzük az alkotásunkat:
12.
A dió
nélküli, sima lap lesz az alsó réteg, melyet megcsepegtetünk a 100 ml rummal,
erre rákenjük a vajas- vaníliás lágy krémet, majd megkoronázzuk a pirult diótól
és méztől illatozó lappal.
13.
Pár órára
hűtőbe küldjük, hogy ezek az isteni illatok és ízek összeérjenek, és a tésztalapok
meglágyuljanak, és csak a dió ropogjon a tetején ( ne a tésztalap).
14.
A pihentetés
után tetszés szerinti kockákra vágjuk.
Igaz, hogy nem az egyszerű kategóriás sütik egyike, de mindenképpen érdemes
kipróbálni. Megéri!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése