Valami új desszerten gondolkodtam… megint. Vagy ha nem is teljesen
új, valami más legyen. Az volt a cél, hogy könnyen és gyorsan el tudjam
készíteni, s legyen őszies! És igen! Eszembe jutott a kicsi, barna, jó illatú,
finomka gesztenye – ez jellegzetesen őszi , ugye? És az az egyszerű, de
nagyszerű ötletem támadt, hogy mi lenne, ha gesztenyés sajttortát készítenék?!...mert
a sajttorta az örök, megunhatatlan, ….s mert van már kókuszos, nutellás,
karácsonyi, s most akkor legyen gesztenyés is! Persze sütés nélkül!
HOZZÁVALÓK:
Az alaphoz:
·
200 g háztartási keksz, legutóbb vajas kekszet
használtam- nem volt rossz döntés
·
110 g olvasztott vaj
A javához:
·
500 g krémtúró
·
250 g gesztenyepüré
·
250 g Mascarpone
·
100 g fehér csokoládé
·
1 EK kakaópor
·
2 EK cukor- ha édesen szeretjük
·
2 csipetnyi só, mert nélküle íztelen marad a
desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz
·
50 ml rum(vagy amennyi jólesik), használhatunk
rumaromát is
·
2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva
2-3 EK savanykás lekvár- én vörösáfonyát
használtam, de kiváló a ribizli is. Ezt a kekszalapra kenjük.
Feltét, dísz:
·
csokoládéforgács, rumos meggy és reszelt
gesztenyepüré (picit tehetünk félre a 250 grammos tömbből)
ELKÉSZÍTÉSE:
1.A háztartási kekszet aprítógépben morzsásítjuk, és
összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
2. Egy 26-28 cm-es átmérőjű, csatos tortaformába beletesszük
ezt a kekszes-vajas keveréket, s arányosan az aljára rendezzük, kanállal
lepréseljük, hogy a tortaforma aljához simuljon, és a hűtőbe tesszük dermedni.
3. Ezután a hozzávalókat összekészítjük, hogy csak egy
karnyújtásnyira legyenek, akárcsak egy főzőműsorban! …S a robotgépünké most a
főszerep! Beletesszük a Mascarponet és a gesztenyepürét, majd beindítjuk, s összedolgozzuk őket.
4. A robotgépünk tovább forog, s ha jól elkeveredtek a
fentiek, hozzáadjuk a krémtúrót a 2 csipetnyi sóval, cukorral, s jöhet hozzá a mikróban megolvasztott
fehér csokoládé és a kakaópor, na meg a rum(aroma). Mindent jól, alaposan
elkeverünk. Legyen a masszánk lágy,
szép, egynemű.
5. Ezen a ponton
következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy,
hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok. A zselatinos oldatot hozzáadjuk a
krémkeverékünkhöz, és ismét robotgépünkre bízzuk a keverést-kavarást: gyorsan,
ügyesen elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, s hogy a krémet
megfelelő állagúra varázsolja.
6. Ha megtörtént az alapos kavarás, akkor ideje előkapnunk a
hűtőből az időközben megdermedt kekszes-vajas alapunkat, és néhány elegáns
mozdulattal kenjük meg ezt az alapot vörösáfonya lekvárral- igazi kis pikantériát
ad a lágy ízeknek, majd ripsz-ropsz
töltsük fel a formát a krémünkkel, és küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel
alatt biztosan eléri a megfelelő állagot, de elég neki kb. 2 óra is.
Tálaláskor távolítsuk el a tortaforma szélét. A torta
tetejét szórjuk meg csokiforgáccsal, reszelt gesztenyepürével, s tehetünk rá
néhány szem rumos meggyet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése