2016. május 24., kedd

Falafel avagy csicseriborsó- fasírtgolyócskák



Egy újabb kedvenc családi körben. Finom, ropogósra sült, fűszeres, ízes fasírtgolyócskák csicseriborsóból. Tápláló, egészséges, ügyesen elkészíthető. Húsmentes napra kiváló étek.  
Az alapötlet nem az enyém… Na de honnan is ered ez az étel? A Közel-Keletről . Mára már az egész világon elterjedt,nagy népszerűségnek örvend,  különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között.

Először – a mende-mondák szerint - Egyiptomban készítettek, onnan indult, ugyanakkor Izraelben is az egyik nemzeti ételnek tartják.
A mi kis családi konyhánk repertoárjába a kíváncsiságomnak köszönhetően került bele. Aztán pár kísérlet után létrejött az alábbi, egyszerűsített, bevált recept. Íme, így készítem én:


HOZZÁVALÓK:
·         400g csicseriborsó- beáztatott állapotban
·         1 nagyobb fej vöröshagyma felkockázva
·         3-4 gerezd fokhagyma
·         1TK római kömény
·         só – ízlés szerint
·         1 TK pirospaprika
·         1 MK őrölt szegfűbors
·         1 MK őrölt feketebors
·         ½ cirtom leve
·         kb. 3-4 EK liszt (én zablisztet használtam)
·         1 nagy csokor petrezselyem zöldje
·         pici víz
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A szárított csicseriborsót legalább 10-12 órára beáztatjuk. Ettől szépen megduzzadnak és felpuhulnak.
2.       Aprítógépbe beletesszük a hozzávalókat- a liszt és a víz kivételével -  és pépesre zúzzuk. Ha nehezebben megy, adagolhatunk hozzá pici vizet.
3.       A pép megfelelő állagát a liszttel állíthatjuk be. Adjunk hozzá 3-4 evőkanálnyit, vagy annyit, hogy formázható masszát kapjunk, ami se nem túl híg, se nem túl tömör.
4.       Golyócskákat formázunk a masszából, és zsiradékban kisütjük. Én kókuszzsírt használtam.


5.       Vagy van a muffinsütős változat is: Ha nem akarunk olajban sütögetni és pepecselni , akkor a golyócskákat kiolajozott muffinsütőbe tesszük,

 és 160-170 fokon addig sütjük őket, míg szépen megpirulnak.


 Ilyen egyszerű! Egészséges, ízletes és tápláló. Zöldségekkel, salátával, hummusszal , pitával tálalhatjuk. A fantáziánkra és kedvünkre van bízva.  Jó étvágyat!

2016. május 10., kedd

Színes tavaszi saláta zsenge káposztával, mézzel, narancslével


Nagyon szeretjük a salátákat, és ez a zsenge saláta különös kedvenc , színességének, frissességének és zsengeségének köszönhetően. Színesek a HOZZÁVALÓK is:
·         1 fej friss , új, zsenge káposzta
·         2 megtermett répa
·         1 piros húsú paprika
·         1 fej lilahagyma apróra kockázva
·         1 nagyobb alma apróra kockázva
·         100 g édes kukoricaszem(konzerv)
·         1 citrom leve
·         1 narancs leve
·         só – ízlés szerint
·         méz – ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
Ha van egy jó aprítógépünk, az nagyban megkönnyíti a feladatunkat.
1.       A káposztát,répát és paprikát  szép, ízléses, vékony szálakra vágjuk.
2.       A lilahagymát és az almát apró kockákra vágjuk. Már így is nagyon szép színes a látvány.

3.       Összekeverjük a különböző szálakat, kockákat, hozzáadjuk a kukoricaszemeket.
4.       A citrom, és a narancs levét a salátára facsarjuk, ízesítjük sóval és mézzel.
5.       Fogyasszuk azonnal. Ne hagyjuk sokáig állni, mert a zsenge zöldségek gyorsan megadják magukat a sónak és a citrusos savaknak.

Gyönyörű színes ez a saláta, hersenős; roppanósak az édes kukoricaszemek és a lilahagyma-kockák .Üdítően friss ,citromos-narancsos. Érdemes frissen elfogyasztani. 

2016. május 9., hétfő

Snicli darált húsból füstölt sajttal és illatos fűszerekkel


Mostanában olyan sokan beszéltek az interneten a darált húsból készülő kirántott snicliről… Jó ötlet!
S ezeket olvasgatva, nézegetve nagy gusztust és ihletet kaptam. Vettem sovány disznóhúst meg füstölt sajtot, és kevertem hozzá sok finom, illatos fűszert. Én azonban tepsibe téve, sütőben sütöttem meg. Jót ettünk belőle. Finom lett!
 Íme, ahogy én készítem:

HOZZÁVALÓK:
·         500 g darált sertéscombja, lehet csirke vagy pulykahusi is
·         200g füstölt sajt reszelve
·         1 tojás
·         1 fej hagyma
·         2 gerezd fokhagyma
·        
·         1 TK őrölt szegfűbors
·         1 TK őrölt feketebors
·         1 MK szerecsendió
·         1TK őrölt kömény
·         1 EK őrölt pirospaprika
·         2-3 szelet apróra kockázott, füstölt szalonna
·         prézli, ínyenceknek darált dió -a „panírhoz”
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A tojást és a durvábbra felvágott hagymát, valamint a fokhagymát botmixerrel  pépesítjük.
2.       A darált húst, a tojásos elegyet, a reszelt sajtot és a fűszereket jól összegyúrjuk.
3.       Csinos szeleteket formázunk a masszából, majd prézlibe/darált dióba forgatjuk őket.
4.       Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, melyet enyhén beolajozunk, majd erre pakoljuk a szép, formás hússzeleteket.
5.       170 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 35 percig sütjük, addig, amíg szépen megpirulnak a szeletek.


Az olvadt füstölt sajt nagyon sokat javít a darált hús élvezeti értékén, a fűszerekről nem is beszélve. Friss, ropogós sült krumplitól a zsenge zöldségsalátáig bármilyen köretet elbír. 


2016. május 1., vasárnap

Görög saláta...picit másképp



Friss, ízletes, színes,könnyed. Imádom!Íme, ahogy én készítem: A hozzávalókat kicsi, ízléses kockákra vágom,és egy kis csavar van benne. Ez a kukorica! Ettől olyan finom.

HOZZÁVALÓK:
·         ½ fej jégsaláta kisebb lapocskákra felvágva
·         4-5 paradicsom kisebb kockákra vágva
·         1 fej lilahagyma vékony, ízléses félkarikára vágva vagy apróra vágva
·         1 kígyóuborka kisebb kockákra vágva
·         1 sárga , 1 piros paprika kisebb kockákra vágva
·         20-30 szem fekete/ zöld olívabogyó
·         100-200g konzervkukorica
·         1TK oregánó
·         1EK petrezselyem zöldje apróra
·         1EK snidling apróra
·         150-200g feta sajt morzsolva – a tetejére
ÖNTET:
·         50-100 ml olívaolaj
·         1 citrom leve
·         + ha szeretjük, egy kisebb gerezd foghagyma


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A zöldségeket (az olívabogyó ás a kukoricaszemek J  kivételével) kisebb, egyforma méretű kockákra vágjuk, megszórjuk az oregánóval , zöldfűszerekkel, majd összevegyítjük.
2.       Az öntet hozzávalóit  összeturmixoljuk,  a salátára is önthetjük ebben az esetben összekeberjük, vagy külön kínáljuk, és mindenki tetszés szerint ízesít.
3.       A saláta tetejét megszórjuk a morzsolt fetasajttal. Ízlés szerint sózhatjuk és borsozhatjuk még.


Sült vagy grillezett húsokhoz kiváló kísérő, de önmagában is nagyszerű!

2016. április 26., kedd

Spárgás-füstölt sajtos quiche



Spárgaszezon van ismét. Hogyan is készítsük el?
Lehet sós vízben párolni, sonkába tekerni, mediterrán mártással kínálni. De nekem van egy jó ötletem, hogyan készítsük el kicsit másképp. Készítsünk belőle quiche-t  /ejtsd: kis/. Ez egy francia, sós pite. Omlós, roppanós, vajas tésztakéreg öleli körül a spárgás- füstölt sajtos-tejszínes lágy belsőt. Nagyon finom!!!

Egyéb quiche recept már van a blog recepttáramban.
HOZZÁVALÓK:
Először is kell hozzá egy 20-22 cm átmérőjű , hullámos szélű pitesütő forma. Ha nincs, megteszi a tortaforma is.
A tésztakéreghez:
·         200 g liszt (lehet sima vagy rétes)
·         100 g vaj (nem margarin!)
·         1 egész tojás
·        
A javához:
·         18-20 szál zöld spárga
·         250 ml tejszín
·         3 tojás
·         100 g reszelt füstölt sajt
·         ¼ KK reszelt szerecsendió
·         só –ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Először a tésztakérget készítsük el! A szobahőmérsékletű, puha vajat morzsoljuk össze a sózott liszttel, majd üssük hozzá a tojást, és gyúrjuk cipócskává.
2.       Ha akarjuk, pihentethetjük is, de pihenés nélkül is szót fog fogadni: nyújtsuk a tésztát  akkorára, hogy bőven ki tudjuk vele bélelni a pitesütőt . Tipp: Tegyük a tésztát 2 sütőpapír közé, és nyújtsuk ki  így. Nagyon megkönnyíti a dolgunkat, és ügyesebben  átvarázsolhatjuk a tésztát a pitesütőbe.
3.       A tésztakérget  140 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és elősütjük. Kb.10-15 percig
4.       Amíg sül a kéreg, összekeverjük a tojásokat a tejszínnel, reszelt sajttal, pici sóval, és a szerecsendióról sem feledkezzünk meg.
5.       A spárgát tisztítsuk meg és vágjuk méretre. A legalsó 1-2 cm-t vágjuk le, mert az túl fás lehet. A zsenge végeit vágjuk olyan hosszúságúra, hogy körbe tudjuk rakni – díszíteni a pite tetejét. A levágott, nem fás, kis szárdarabkákat  is felhasználjuk.
6.       Az elősütött tésztakérget kirakjuk  a levágott spárgadarabkákkal.

7.       Ráöntjük a tejszínes-sajtos masszát.

8.       Kidíszítjük a tetejét a zsenge hajtásokkal.

9.       Kb. 140 fokon,40 percig lassan sütjük, hogy a belseje megszilárduljon. Közben a teteje is szépen megpirul.

Mikor langyosra hűlt, óvatosan felvágjuk, salátával kínáljuk.

2016. április 13., szerda

Banánpalacsinta



Glutén-, laktóz-, kazeinmentes, és nincs benne hozzáadott cukor!!!Átment a vizsgán!
A lányaim specialitása. Egyszerű, 2 hozzávalós. Finom! Nem szaporítom a szót, írom is!

HOZZÁVALÓK:

 1 személyre
·         1 szép sárga, de nem túl érett banán
·         1 egész tojás
+ egy ici-pici só, de el is hagyható

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A hozzávalókat villával pépesre dolgozzuk. Ha több személynek, illetve nagyobb adagot készítünk, akkor érdemes bevetni a turmixgépet.
2.       Serpenyőt forrósítunk egy kis csepp olajjal, majd egy adag masszát beleöntünk, és a palacsintákhoz méltó és illő módon mindkét oldaláról megsütjük.
 Eddig még csak 10 cm-es átmérőjű miniserpenyőben készítettük.Kb.6-8 darab lesz belőle. Nagyon kis helyesek, mondhatnám, cukik és finomak lettek… na és persze sokkal egészségesebb, mint a fehér lisztes rokonaik. De ezt sem szabad túlzásba vinni!

Egészségünkre!


2016. április 6., szerda

Gombás pulykatokány – egy kisebb szimfónia



A tokány nem egy fotogén étel, de olyan finom, ízes és egyszerű, hogy úgy döntöttem, megküzdök a fotózás kihívásaival, felhívom rá a figyelmet, mert meg kell mutatni a világnak, nehogy feledésbe merüljön ez a remek fogás, amely egyébként a magyar konyha egyik alapétele.
Na de mitől tokány a tokány? Attól, hogy a húst csíkokra vágjuk fel,

 nem pedig kockára, mint mondjuk a pörkölthöz vagy a gulyáshoz.
Tokányból is van rengetegféle. Készíthető sertésből, marhából, csirkéből, pulykából, szóval ízlés kérdése… Csak ne felejtsük el csíkokra vágni… A fűszerezésen ,mint mindig , nagyon-nagyon sok múlik. Több ízes hozzávaló mesteri összjátékáról van itt szó.

 Gondoljunk csak bele: a pulyka egy egészséges választás a húspalettáról, ehhez jön még a húsos szalonna, a gomba, a mustár, a fűszerek. Igen, igen, nagyon nyerő, nagyon ízes és persze  kiadós!
Íme:

HOZZÁVALÓK:
·         800 g pulykamell – kb. 4 cm-es, ceruzavékonyságú csíkokra vágva
·         150 g húsos szalonna – apróbbra felkockázva
·         2 fej vöröshagyma- apróra vágva
·         2 gerezd fokhagyma - zúzva
·         300 g gomba- csiperke, laskagomba vagy bármilyen erdei –felcsíkozva, felszeletelve
·         3-4 savanyú uborka – csíkozva – kb. olyan méretűre, mint a hús
·         só, bors - ízlés szerint
·         2 EK dijoni mustár
·         1 EK őrölt fűszerkömény
·         1 EK majoránna


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Kerítünk egy jó nagy lábast, amibe a fent említettek mind-mind beleférnek.
2.       A szalonnát felvágjuk, és lassan olvasztani kezdjük.
3.       Amíg a szalonna kiadja a zsírját, ízét, zamatát, felvágjuk a hagymát, fokhagymát, gombát, uborkát és a húst.
4.       A pirult szalonnához hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, majd ehhez jöhet a hús.
5.       Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, fehéredésig kevergetjük.
6.       Ehhez hozzáadjuk a gombát, és kevergessük még pár percig, aztán öntsük fel tetszőleges mennyiségű  vízzel, hogy elég szaftos legyen.
7.        Kóstoljuk meg, hogy elég ízes-e, s tökéletesítsük a kompozíciót ízlés szerint.
8.       Hagyjuk, hadd főjenek, hadd barátkozzanak a hozzávalók. Kb. 20-30 perc alatt megpuhul a husi, és kellemesen összefőnek az ízek.
9.       Utolsó lépésben adjuk hozzá az uborkacsíkokat és keverjük hozzá a mustárt.
10.   Hagyjuk még egyet rottyanni, így lesz igazán tökéletes.

Nagyon finom, gazdag és ízes étel. Tetszés szerinti körettel, salátával kínálhatjuk.