Ennek
a fogásnak a főszereplője a málnás chutney( ejtsd csatni), na de
mégsem írhattam azt, hogy málnás chutney camemberttel, mert a málnáska
‚csak‘ kísérő. De milyen remek! És mi is
ez a chutney??? Tele van ízekkel, jó kedvre deríti az egyhangú ízszegény
fogást...édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres - lehet
enyhén csipkelődő vagy lángolóan csípős, ha akarjuk, rajtunk áll;kissé darabos,
nem krém, gyümölcsös-zöldséges fűszeres szósz, az indiai konyha elhagyhatatlan
üdvöskéje. Elkészítése roppant egyszerű, pompás zamatot, gazdag ízeket ad,
nemcsak grilezett sajtokhoz, hanem grillezett húsokhoz- csirkéhez vagy
pulykához is kitűnő. Rengeteg variációja van. Én a málnásat választottam,
a málna fanyarsága és csodás színe miatt.
HOZZÁVALÓK:
·
2 fej
vörös- vagy lilahagyma karikára vágva
·
1
nagyobb alma kisebb kockákra vágva
·
2-3
maréknyi málnaszem (ehhez én általában fagyasztottat használok)
·
100
ml balzsamecet
·
1-2
EK barnacukor, ha nincs kéznél, lehet fehér is
·
5-8
db szekfűszeg
·
10-15
szem rózsabors (elhagyható)
·
1MK
őrölt fahéj
·
pici
só
ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat
egy csinos lábasba tesszük,
jól összekeverjük ,és lassú tűzön hevítjük, amíg
levet ereszt, összefőzzük, összeboronáljuk az ízeket.
Le is takarhatjuk az
edényt, időnként keverjünk rajta. 15-20 percig
mehet ez a folyamat. Mindenképpen kóstolgassuk, jó-e az irány!
A cél az, hogy az ízek összebarátkozzanak- legyen benne édes, picit sós,
fanyar a málnának és a balzsamecetnek köszönhetően. Harmonizáljanak
az ízek! A hagyma és az almadarabok jól puhuljanak meg, de ne főjenek
szét. A málna az természeténél fogva pár perc után megadja magát. Ezért
érdemes 10 szemet félretenni, és akkor a masszához adni,amikor már kész.
Ami a levet illeti, ne hagyjuk túl szaftosra. Legyen inkább olyan lágy
lekvár állaga. Ha a hozzávalók már elég puhák, viszont sok a lé, ez
nem gond, mert ezt megoldhatjuk azzal, ha magas hőfokra kapcsolunk, aminek
hatására a bő lé hamarosan redukálódik- elpárolog. Viszont, ha túl gyorsan
elfőtte a levét, akkor kisegíthetjük egy löttyintésnyi vízzel vagy
vörösborral, ha van kéznél. Nos akkor meg is volnánk, ugye!
Óóó! Ebben a zamatos-színes
chutney-mámoros hangulatban ne feledkezzünk meg Öcsisajtról sem! Grillezünk ám!
1-2 evőkanálnyi olívaolajat fűszerezzünk meg: keverjünk bele egy kisebb darab
zúzott fokhagymát, pici sót, őrölt színes borsot, lehet egy késhegynyi őrölt
pirospaprika, apróra vágott petrezselyemzöldje vagy oregánó, akár rozmaring -
tetszés szerint, bátran aszerint, milyen
ízek és illatok köszönjenek vissza a tányérról! Ezzel a finom olajjal ecseteljük be
a sajtkorongok mindkét oldalát és becsomagolhatjuk alufóliába, és így
tesszük a grillre –ez a módszer kíméli a sajtot, bezárja az
ízeket, és megakadályozza, hogy a fűszerek esetleg megégjenek. Ha szép
rácsosra szeretnénk a sajtunkat, akkor ne csomagolgassunk, ne sajnáljuk,
hanem uzsgyi , tegyük rá a forró rácsra! Nem kell sok, máris pirul és
illatozik, a belseje meg istenien megolvad.
Édeskés, picit
fanyar,mmmálnás…puhácska hagyma és alma keveréke és a lágy sós-fűszeres
sajt, egy kis köret, mondjuk krumpli hozzája– csodás!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése