2014. július 10., csütörtök

Grillezett camembert málna chutney-val


Ennek a fogásnak a főszereplője a málnás chutney( ejtsd csatni), na de mégsem írhattam azt, hogy málnás chutney camemberttel, mert a málnáska ‚csak‘ kísérő. De milyen remek!  És mi is ez a chutney??? Tele van ízekkel, jó kedvre deríti az egyhangú ízszegény fogást...édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres - lehet enyhén csipkelődő vagy lángolóan csípős, ha akarjuk, rajtunk áll;kissé darabos, nem krém, gyümölcsös-zöldséges fűszeres szósz, az indiai konyha elhagyhatatlan üdvöskéje. Elkészítése roppant egyszerű, pompás zamatot, gazdag ízeket ad, nemcsak grilezett sajtokhoz, hanem grillezett húsokhoz- csirkéhez vagy pulykához is kitűnő. Rengeteg variációja van. Én a málnásat választottam, a málna fanyarsága és csodás színe miatt.

HOZZÁVALÓK:
 

·         2 fej vörös- vagy lilahagyma karikára vágva

·         1 nagyobb alma kisebb kockákra vágva

·         2-3 maréknyi málnaszem (ehhez én általában fagyasztottat használok)

·         100 ml balzsamecet

·         1-2 EK barnacukor, ha nincs kéznél, lehet fehér is

·         5-8 db szekfűszeg

·         10-15 szem rózsabors (elhagyható)

·         1MK őrölt fahéj

·         pici só

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat egy csinos lábasba tesszük,
 
jól összekeverjük ,és lassú tűzön hevítjük, amíg levet ereszt, összefőzzük, összeboronáljuk az ízeket.
 
Le is takarhatjuk az edényt, időnként keverjünk rajta. 15-20 percig  mehet ez a folyamat. Mindenképpen kóstolgassuk, jó-e az irány! A cél az, hogy az ízek összebarátkozzanak- legyen benne édes, picit sós, fanyar a málnának és a balzsamecetnek köszönhetően. Harmonizáljanak az ízek! A hagyma és az almadarabok jól puhuljanak meg, de ne főjenek szét. A málna az természeténél fogva pár perc után megadja magát. Ezért érdemes 10 szemet félretenni, és akkor a masszához adni,amikor már kész. Ami a levet illeti, ne hagyjuk túl szaftosra. Legyen inkább olyan lágy lekvár állaga. Ha a hozzávalók már elég puhák, viszont sok a lé, ez nem gond, mert ezt megoldhatjuk azzal, ha magas hőfokra kapcsolunk, aminek hatására a bő lé hamarosan redukálódik- elpárolog. Viszont, ha túl gyorsan elfőtte a levét, akkor kisegíthetjük egy löttyintésnyi vízzel vagy vörösborral, ha van kéznél. Nos akkor meg is volnánk, ugye!



Óóó! Ebben a zamatos-színes chutney-mámoros hangulatban ne feledkezzünk meg Öcsisajtról sem! Grillezünk ám! 1-2 evőkanálnyi olívaolajat fűszerezzünk meg: keverjünk bele egy kisebb darab zúzott fokhagymát, pici sót, őrölt színes borsot, lehet egy késhegynyi őrölt pirospaprika, apróra vágott petrezselyemzöldje vagy oregánó, akár rozmaring - tetszés szerint, bátran  aszerint, milyen ízek és illatok köszönjenek vissza a tányérról!  Ezzel a finom olajjal ecseteljük be a sajtkorongok mindkét oldalát és becsomagolhatjuk alufóliába, és így tesszük a grillre –ez a módszer kíméli a sajtot, bezárja az ízeket, és megakadályozza, hogy a fűszerek esetleg megégjenek. Ha szép rácsosra szeretnénk a sajtunkat, akkor ne csomagolgassunk, ne sajnáljuk, hanem uzsgyi , tegyük rá a forró rácsra! Nem kell sok, máris pirul és illatozik, a belseje meg istenien megolvad.

Édeskés, picit fanyar,mmmálnás…puhácska hagyma és alma keveréke és a lágy sós-fűszeres sajt, egy kis köret, mondjuk krumpli hozzája– csodás!!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése