2015. május 2., szombat

Nutellás sajttorta





Van  már a blogomon egy klasszikus, világos  ’summer edition’ sajttorta. Ő a szöszi…És ha van blondie verzió, úgy gondoltam, hogy a ’brunette’ sem hiányozhat a repertoárból.
 

Ezúttal a gazdagon mogyorós Nutella és a krémesen simogató Mascarpone csábításának engedtem, övék a főszerep, melyeket megkoronáznak az aranybarnára pirult, ropogós mogyorószemek. 
Egyszerűen elkészíthető, sütés nélküli ez is. Néhány óra pihentetés a hűtőben és kész is.
 

HOZZÁVALÓK:

Az alaphoz:

·         200 g háztartási keksz (legutóbb vajas kekszet használtam- nem volt rossz döntés)

·         110 g olvasztott vaj

A javához:

·         500 g krémtúró

·         250g Nutella( esetleg valami hasonló mogyikrém)

·         250 g Mascarpone

·         2 EK kakaópor

·         2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva

·         2 EK cukor- ha édesen szeretjük

·         JAAA, és ne feledkezzünk meg a 2 csipetnyi sóról sem, mert nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz

 

Feltét, dísz:

·              pirított mogyorószemek - egy bő maréknyi

 

 

ELKÉSZÍTÉSE:

A háztartási kekszet aprítógépben morzsásítjuk, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Egy 26-28 cm-es átmérőjű, csatos tortaformát kibélelünk folpackkal , és a kekszes-vajas keveréket arányosan az aljára rendezzük, kanállal lepréseljük, hogy a tortaforma aljához simuljon, és a hűtőbe tesszük dermedni.

Ezután a krémtúrót sózzuk, majd hozzáadjuk a Mascarponet, jöhet a mikróban enyhén megolvasztott Nutella és a kakaópor. Mindent jól, alaposan, de érzéssel elkeverünk.  Ezen a ponton  következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok. A zselatinos vizet hozzáadjuk a krémkeverékünkhöz, és gyorsan, ügyesen, lazán úgy elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja. Botmixerrel jól átdolgozzuk a keveréket. Ha megtörtént az alapos kavarás, akkor ideje előkapnunk a hűtőből az időközben megdermedt kekszes-vajas alapunkat, és ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, és küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot,  de elég neki kb. 2 óra is.

Tálaláskor kenjük meg a tetejét vékonyan Nutellával, erre szórhatunk darált mogyorót és gazdagon rakjuk meg ropogósra pirított mogyorószemekkel, és, ha tetszik, még erre is lehet Nutellával dedikálni…;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése