Van már a blogomon
egy klasszikus, világos ’summer edition’
sajttorta. Ő a szöszi…És ha van blondie verzió, úgy gondoltam, hogy a ’brunette’
sem hiányozhat a repertoárból.
Ezúttal a gazdagon mogyorós Nutella és a krémesen simogató
Mascarpone csábításának engedtem, övék a főszerep, melyeket megkoronáznak az
aranybarnára pirult, ropogós mogyorószemek.
Egyszerűen elkészíthető, sütés nélküli ez is. Néhány óra
pihentetés a hűtőben és kész is.
HOZZÁVALÓK:
Az alaphoz:
· 200 g
háztartási keksz (legutóbb vajas kekszet használtam- nem volt rossz döntés)
· 110 g
olvasztott vaj
A javához:
·
500 g krémtúró
·
250g Nutella( esetleg valami hasonló mogyikrém)
·
250 g Mascarpone
·
2 EK kakaópor
·
2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva
·
2 EK cukor- ha édesen szeretjük
·
JAAA, és ne feledkezzünk meg a 2 csipetnyi sóról
sem, mert nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz
Feltét, dísz:
·
pirított mogyorószemek - egy bő maréknyi
ELKÉSZÍTÉSE:
A háztartási kekszet aprítógépben morzsásítjuk, és
összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Egy 26-28 cm-es átmérőjű, csatos
tortaformát kibélelünk folpackkal , és a kekszes-vajas keveréket arányosan az
aljára rendezzük, kanállal lepréseljük, hogy a tortaforma aljához simuljon, és
a hűtőbe tesszük dermedni.
Ezután a krémtúrót sózzuk, majd hozzáadjuk a Mascarponet,
jöhet a mikróban enyhén megolvasztott Nutella és a kakaópor. Mindent jól,
alaposan, de érzéssel elkeverünk. Ezen a
ponton következik a zselatin, amelyet
jól felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis
kristályok. A zselatinos vizet hozzáadjuk a krémkeverékünkhöz, és gyorsan,
ügyesen, lazán úgy elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, hogy a
krémet megfelelő állagúra varázsolja. Botmixerrel jól átdolgozzuk a keveréket. Ha
megtörtént az alapos kavarás, akkor ideje előkapnunk a hűtőből az időközben megdermedt
kekszes-vajas alapunkat, és ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, és
küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő
állagot, de elég neki kb. 2 óra is.
Tálaláskor kenjük meg a tetejét vékonyan Nutellával, erre
szórhatunk darált mogyorót és gazdagon rakjuk meg ropogósra pirított
mogyorószemekkel, és, ha tetszik, még erre is lehet Nutellával dedikálni…;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése