2014. március 31., hétfő

Brülé torta – a créme brulée után szabadon, saját ötlet alapján...



Az jutott az eszembe, hogy mi lenne, ha ezt az isteni finom crém brulée-t  habkönnyű piskótalapok közé tölteném?... Meg is csináltam! Az elmúlt hétvégén kétszer is megsütöttem: egyszer a kedvenc kollégáimnak - egy bulira, másodszor pedig az öcsémnek - egy kis szülinapi meglepetésnek. És büszkén mondhatom, hogy nagyon ízlett mindenkinek.  ;)
Hogy is tudnám jellemezni?  Puha, krémes, könnyű, selymes, lágyan vaníliás...olvad a szájban.
Itt a recept! Szerintem próbáljátok ki!!!
 
HOZZÁVALÓK:
Tészta:
·         5 tojás
·         1 csipetnyi só
·         2 csepp ecet
·         5 evőkanál cukor
·         5 púpozott evőkanál simaliszt
·         1 teáskanál sütőpor
ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőt 120 C fokra előmelegítjük.
A tojások fehérjét és sárgáját elválasztjuk. A fehérjéket egy magasabb keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az ecetet. Ez azért fontos, hogy keményebb legyen a habunk. Mixerrel a legmagasabb, turbó fokozaton habosítani kezdjük. Kb. fél perc elteltével kanalanként adagolni kezdjük a cukrot. Mind az 5 kanállal beleküldjük, és addig habosítjuk, mígnem a hab olyan fix nem lesz, hogy a mixer lapátja mintákat nem rajzol bele. Na, most jó. Ha kivesszük a mixer lapátkáit, a habnak nem szabad lefolynia róla. Tehetünk még egy próbát: fordítsuk a keverőtálat fejjel lefelé.  Ha a hab szinte meg sem moccan, akkor nagyon jó munkát végeztünk. Ha befejeztük a szórakozást a habbal, akkor szépen sorjában, egyenként, a mixert közepes vagy lassú fokozatra állítva a masszához adjuk a tojások sárgáját. Ezután jön a sütőpor, amit széthintünk a szép sárga masszánkon. Majd a liszt kanalanként, óvatosan, lassú fokozaton, nehogy összetörjön a hab.
A masszát sütőpapírral bélelt kb. 25-28cm átmérőjű tortaformába öntjük, és tűpróbáig lassan sütjük, kb. 30 percig . A massza szépen megemelkedik. Habkönnyű lesz.
Miután megsült, eltávolítjuk a tortaformát, sütőpapírt. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk.
Krém:
·         4 egész tojás
·         200 ml főzőtejszín
·         120 ml zsíros tejszín
·         csipetnyi só – IGEN, nagyon fontos. Ettől lesz teljesebb ízű. Jobban kihozza az édes ízt.
·         2 zacskó vaníliacukor
·         110 g cukor
·         140 g teavaj
A hozzávalókat a vaj kivételével (!)- egy teflonbevonatú lábasan jól elkeverjük. Lassú tűzön, alacsony hőfokon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A még meleg krémbe szeleteljük bele a vajat, és várjuk, míg elolvad.

 Ezután botmixerrel egyneműsítsük! A végeredmény egy nagyon selymes krém, ami lehet, hogy elsőre ijesztően hígnak, kissé folyósnak tűnhet. DE ez a titka annak, hogy a piskótalap nem szárad ki. Szóval a krémet hagyjuk lehűlni és ezáltal sűrűsödni.
És most megtöltjük, megkenjük a tortát:

Ha a tortaalapunk és a krémünk kihűlt, akkor, ahogy már említettem, a tortaalapot kettévágjuk. A krém 2/3-át a torta alsó lapjára kenjük, ráhelyezzük a felső lapot, és a maradék 1/3 krémmel szépen, egyenletesen bevonjuk.  Ezután jópár órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha estére készítjük el a tortát, és az éjszakát a hűtőben tölti. Ezalatt a krém nedvessége átjárja a habkönnyű piskótalapokat. Az ízek, zamatok tökéletesen összeérnek. Tálalás előtt óvatosan átvarázsoljuk a kicsikét egy tortatálra, a tetején egy kés vagy egy cérnaszál segítségével megcsináljuk a szeletek beosztását. Ezután finoman megszórjuk barnacukorral, majd óvatosan cukrászpisztollyal karamellizáljuk. Csak gyorsan , ügyesen , nehogy a krémben lévő vaj túlságosan megolvadjon.
És igeeeen! Kész is a torta!

2 megjegyzés: