Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam: a becses nevem Macaron, de Gerbernek is szólítanak. Kettőnk közt legyen mondva, a ‚Macaront‘ jobban kedvelem. Kis, kerek formám csábít minden szemet. Mandulalisztből, cukorból és tojásfehérjéből vagyok. Az évek hosszú során nem sokat változtattak az összetevőimen, viszont – ami a színeimet illeti- az ételfestékek csodákra képesek ezen a téren. Az alakomat is meg akarták változtatni, de szerencsére megmaradtam aranyos kis kereknek.
Franciaország, főleg
Párizs legflancosabb sütikéje vagyok. Hódítok a felnőttek és gyerekek
körében egyaránt. Ideális édesség vagyok a reggelihez, a párizsi teaszalonok
nagy üdvöskéje, csinos és fincsi ajándék bármilyen alkalomra.
Az igazsághoz
hozzátartozik, hogy Itáliából származom. De hogyan is kerültem Franciaországba?
1533-ban Medici Katalin feleségül ment Orleans
hercegéhez, akit később francia királlyá koronáztak 1547-ben. Ő nem volt más,
mint II. Henry király. Szóval Medici Katalin ragaszkodott hozzám akkor oly
nagyon, és magával vitt…A mai duplázott formácskámat csak a 20. század elején kaptam. L.E. Laduree a híres francia cukrász unokája fejéből pattant ki az az ötlet, hogy két fél puszedlit össze is lehet valamilyen ínyenc krémmel ragasztani. És milyen igaza volt!
Macaron - a recept
A francia hét
méltó befejezése ez a gyöngyszem…a macaron. Nagyon igényes finomság még haladó
háziasszonyoknak is. Próba – szerencse. A
vicces ebben a történetben az,
hogy ezt a sütit először a 15 éves lányom, Lilla sütötte meg… Nagyon komoly
tanulmányokat végzett előtte. Videókat nézegetett a macaron készítésről, különféle recepteket, fortélyokat és tanácsokat
olvasgatott. És neki/ nekünk ez a verzió vált be:
HOZZÁVALÓK:
·
3
tojásfehérje
·
200g porcukor
·
120g mandulaliszt
·
50g kristálycukor
·
csipetnyi só
·
ételfesték
ELKÉSZÍTÉSE:
A mandulalisztet és a porcukrot szitáld
össze. Nagyon finom szemcséjű alapanyagot jó használni. A tojásokat 5 percre tedd
meleg vízbe, hogy szobahőmérsékletűek legyenek (fontos!). A tojások fehérjéből
csipetnyi sóval, a kristálycukor fokozatos hozzáadásával verj habot. Ha
színezni akarod őket, akkor a kemény habhoz cseppents az ételfestékből. Mindig
picivel sötétebb árnyalatot keverj a kívánt színnél, mert ez még fakulni fog.
Ezután add hozzá a mandulaliszttel elvegyített porcukrot - finoman, lassan,
érzéssel… spatulával. Kb. 65-75-ször kell megkeverni. Akkor jó, akkor kész, ha
a spatulát kiemeled a habmasszából, és a rajta lévő hab nehézkesen, lustán,
lassan, alig-alig csurran-cseppen vissza a tálba. A massza ne legyen szemcsés.
Nem szabad túlkeverni, mert akkor lapos marad és nem lesz talpacskája, viszont ha
nincs megfelelően kikeverve, akkor meg berepedezik.
A masszát töltsd
habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire varázsolj formás kis halmocskákat. Ha
kifektetted a halmokat, a tepsi alját ütögesd az alatta lévő munkafelülethez (asztalhoz,
kredenchez…), hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak.
20-30 perc
pihentetés következik, hogy száradjanak. Ezután ujjal óvatosan érints meg egy
korongocskát. Ha nem tapad az ujjadhoz, csak ujjlenyomatot hagysz rajta, akkor készen
áll a banda a sütésre. Hajrá! 120-130 C
fokon 20 percig szárítjuk/ sütjük.
TÖLTELÉK: lehet
ízes lekvár is, vagy egy könnyed vajas krém.
HOZZÁVALÓK:
·
2
tojássárgája
·
3
evőkanál cukor
·
4
evőkanál tejszín
·
50 g
vaj
·
Ételfesték,
ha színezni akarjuk
ELKÉSZÍTÉSE: A
tojást, cukrot és a tejszínt jól elkeverjük, majd lassú lángon, állandóan
kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt a massza, belekeverjük a vajat és
az ételfestéket. Botmixerrel nagyon finom selymesre tudjuk keverni. Hagyjuk teljesen
kihűlni…
Megosztanám ezt a
linket itt alul (angolul van), amely bemutatja, amit én a fentiekben leírtam.
Nagyjából majdnem így készítettük el a kis aranyoskákat. Ajánlom megtekinteni!
http://www.youtube.com/watch?v=xJ636Y8N6E8
SOK SIKERT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése