2014. március 30., vasárnap

Egy Macaron vallomása


Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam:  a becses nevem Macaron, de Gerbernek is szólítanak. Kettőnk közt legyen mondva, a ‚Macaront‘ jobban kedvelem. Kis, kerek formám csábít minden szemet. Mandulalisztből, cukorból és tojásfehérjéből vagyok. Az évek hosszú során nem sokat változtattak az összetevőimen, viszont – ami a színeimet illeti- az ételfestékek csodákra képesek ezen a téren. Az alakomat is meg akarták változtatni, de szerencsére megmaradtam aranyos kis kereknek.
Franciaország, főleg Párizs legflancosabb sütikéje vagyok. Hódítok a felnőttek és gyerekek körében egyaránt. Ideális édesség vagyok a reggelihez, a párizsi teaszalonok nagy üdvöskéje, csinos és fincsi ajándék bármilyen alkalomra.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Itáliából származom. De hogyan is kerültem Franciaországba?  1533-ban Medici Katalin feleségül ment Orleans hercegéhez, akit később francia királlyá koronáztak 1547-ben. Ő nem volt más, mint II. Henry király. Szóval Medici Katalin ragaszkodott hozzám akkor oly nagyon, és magával vitt…
A mai duplázott formácskámat csak a 20. század elején kaptam. L.E. Laduree a híres francia cukrász unokája fejéből pattant ki az az ötlet, hogy két fél puszedlit össze is lehet valamilyen ínyenc krémmel ragasztani. És milyen igaza volt!



 

Macaron - a recept


 A francia hét méltó befejezése ez a gyöngyszem…a macaron. Nagyon igényes finomság még haladó háziasszonyoknak is. Próba – szerencse. A  vicces  ebben a történetben az, hogy ezt a sütit először a 15 éves lányom, Lilla sütötte meg… Nagyon komoly tanulmányokat végzett előtte. Videókat nézegetett a macaron készítésről,  különféle recepteket, fortélyokat és tanácsokat olvasgatott. És neki/ nekünk ez a verzió vált be:

HOZZÁVALÓK: 

·         3 tojásfehérje

·         200g porcukor

·          120g mandulaliszt

·          50g kristálycukor

·          csipetnyi só

·         ételfesték

ELKÉSZÍTÉSE:    
  A mandulalisztet és a porcukrot szitáld össze. Nagyon finom szemcséjű alapanyagot jó használni. A tojásokat 5 percre tedd meleg vízbe, hogy szobahőmérsékletűek legyenek (fontos!). A tojások fehérjéből csipetnyi sóval, a kristálycukor fokozatos hozzáadásával verj habot. Ha színezni akarod őket, akkor a kemény habhoz cseppents az ételfestékből. Mindig picivel sötétebb árnyalatot keverj a kívánt színnél, mert ez még fakulni fog. Ezután add hozzá a mandulaliszttel elvegyített porcukrot - finoman, lassan, érzéssel… spatulával. Kb. 65-75-ször kell megkeverni. Akkor jó, akkor kész, ha a spatulát kiemeled a habmasszából, és a rajta lévő hab nehézkesen, lustán, lassan, alig-alig csurran-cseppen vissza a tálba. A massza ne legyen szemcsés. Nem szabad túlkeverni, mert akkor lapos marad és nem lesz talpacskája, viszont ha nincs megfelelően kikeverve, akkor meg berepedezik.

A masszát töltsd habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire varázsolj formás kis halmocskákat. Ha kifektetted a halmokat, a tepsi alját ütögesd az alatta lévő munkafelülethez (asztalhoz, kredenchez…), hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak.
 

20-30 perc pihentetés következik, hogy száradjanak. Ezután ujjal óvatosan érints meg egy korongocskát. Ha nem tapad az ujjadhoz, csak ujjlenyomatot hagysz rajta, akkor készen áll a banda a sütésre. Hajrá!  120-130 C fokon 20 percig szárítjuk/ sütjük.
 

TÖLTELÉK: lehet ízes lekvár is, vagy egy könnyed vajas krém.

HOZZÁVALÓK:

·         2 tojássárgája



·         3 evőkanál cukor

·         4 evőkanál tejszín

·         50 g vaj

·         Ételfesték, ha színezni akarjuk

ELKÉSZÍTÉSE: A tojást, cukrot és a tejszínt jól elkeverjük, majd lassú lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt a massza, belekeverjük a vajat és az ételfestéket. Botmixerrel nagyon finom selymesre tudjuk keverni. Hagyjuk teljesen kihűlni…

Megosztanám ezt a linket itt alul (angolul van), amely bemutatja, amit én a fentiekben leírtam. Nagyjából majdnem így készítettük el a kis aranyoskákat. Ajánlom megtekinteni!

http://www.youtube.com/watch?v=xJ636Y8N6E8

SOK SIKERT!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése