2014. március 29., szombat

Francia hagymaleves



A francia ihletésű ételek közül nem maradhat ki a francia hagymaleves, amely hatalmas kedvenc nálunk. Ez a leves mit sem bizonyít jobban, mint hogy egyszerű hozzávalókból is lehet csodálatos, karakteres ízeket varázsolni és jókat enni. Tökéletes, könnyen elkészíthető étel, amolyan gazgag leves. Fogyasztható bármikor: egy esős őszi estén vagy egy fagyos téli napon nem is kívánhat az ember nála jobbat. A mai csodálatos verőfényes tavaszi napon is nagy lelkesedéssel fogadta a család. Ebben a levesben benne van az ízek kavalkádja: a hagyma kiválóan édeskés, karamellizált íze, a fehérbor savassága, a rozmaring, tárkony éskakukkfű karakteres ízei, és a vaj lágysága...
 

Én így készítem:

HOZZÁVALÓK:

             500 g hagyma karikára, félkarikára vágva - egy kis póré, egy kis vörös vagy fehér, ki melyiket szereti jobban

             1-2 evőkanálnyi vaj, 2-3 evőkanálnyi olaj

             1 evőkanál provence-i fűszerkeverék, vagy ha nincs, akkor: 1 mokkáskanál rozmaring, csipetnyi tárkony ,csipetnyi kakukkfű

             1 teáskanálnyi frissen őrölt fekete- vagy színes bors

            

             1-2 evőkanál mustár (nem édes)

             1 púpozott evőkanál liszt

             200 ml száraz fehérbor

             1 l húsleves alaplé, ha nincs, akkor  megteszi leveskockás is…

             a tálaláshoz: szeletelt, könnyen olvadó keménysajt (pl. Eidam, Gouda, Cheddar…)

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat. Ha elég forró, hozzáadjuk a felkarikázott hagymát. Jól megkeverjük, hogy a zsiradék bevonja a hagymát. Pár perc múlva hozzáadjuk a sót, a borsot és a fűszereket. A sótól máris megadja magát a hagyma: kiadja a benne lévő nedvességet, puhulni kezd. Közepes lángon kevergetjük, kavargatjuk pár percig.

Ezután alacsonyabb hőre - spórra tesszük és lefedjük. Kb. 20 percig hagyjuk, hogy a hő megtegye, amit tennie kell: karamellizálja a hagymát és összeboronálja a fűszerek csodás ízével. Ezalatt a húsz perc alatt azért nem szabad teljesen magára hagyni a keveréket! Időnként lessünk a fedő alá, keverintsünk rajta egyet- kettőt, nehogy a hagyma leégjen. Viszont ha nem elég erős a láng, és a hagyma csak puhul és nem karamellizálódik, akkor állítsuk magasabbra a hőt. Ezzel el kell picit játszogatni, de megéri.
 

Kb. 20 perc múlva, amikor a hagyma megfelelően karamellizálódott, én le szoktam venni a tűzről vagy lekapcsolom alatta a tüzet. Ezen a ponton adjuk hozzá a mustárt és a lisztet, és öntsük hozzá a bort, keverjük el, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók és a mustár is oldódjon fel. Ha ez megtörtént, gyújtsuk meg alatta a tüzet és öntsük fel a húsalaplével, keverjük. Enyhén lefedve engedjük, hogy forrásba jöjjön és legalább 10 percig néha-néha megkeverve hagyjuk, hogy a borban lévő alkohol elillanjon, a lábas aljáról a pörcöcskék feloldódjanak, ezzel is gazdagítva az összhatást. Hadd főjenek össze a nemes nedük és ízek!

Nem marad más hátra, mint hogy tálaljuk.

1.            A legegyszerűbb mód:  tányérba szedjük és megszórjuk bármilyen reszelt sajttal, és egy szelet ropogós friss kenyérrel vagy egy szelet ropogós pirítóssal esszük.
 

Ha akarjuk, a kenyérszeleteket akár fel is kockázhatjuk, megpiríthatjuk és beleszórhatjuk a levesbe.

2.            Ha van olyan leveses tálkánk, amely magas hőfokot is kibír, akkor szedjük abba a levest és takarjuk le egy szelet sajttal, majd tegyük a 300 fokos sütőbe. A sajt megolvad, megpirul…

3.            Ahogy a képeken is látható, én ma a cipós változat mellett döntöttem:

Kiszedtem a cipó belsejét, belemertem a levest, tettem rá sajtot, be a sütőbe néhány percre, és az eredmény: nagyon-nagyon finom volt!!! Érdemes kipróbálni, garantáltan biztos a siker.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése