2014. március 27., csütörtök

Créme Brulée



Akik ismernek, biztosan hallották már tőlem azt, hogy a jóra várni kell... Nos a Créme Brulée (is) pontosan ezt igazolja. Olyan, de olyan mennyei finom, viszont olyan, de olyan sokat kell rá várni. Nem bírom ki…


Nézzük csak!A krémalap összeállítása roppant egyszerű,7-8 percet vesz igénybe. Ez még rendben is van. De aztán kezdődik a maraton… A flancos babusgatás a sütőben – vízfürdőben, majd, ha kész, várni,csak várni, míg hűl, hűdögél. És amikor az ember leánya  már attól a pillanattól nem bír magával, hogy a vaníliaillat a levegőbe kerül, el lehet képzelni, milyen nehéz kivárni azt a jópár órát, amíg odajutunk, hogy a kiskanalunkkal óvatos mozdulattal feltörjük a roppanós karmell-réteget, és merítünk a krém lágy mélyéből… és végre megkóstoljuk, és… csak ismételni tudom magam: MENNYEI.



HOZZÁVALÓK:
6 tojássárgája
65 g kristálycukor a keverékhez
400 ml zsíros tejszín
1 vaníliarúd
6 dkg barnacukor a karamellizáláshoz

ELKÉSZÍTÉSE:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Öntsük  a tejszínt egy lábasba. Hosszában vágjuk ketté a vaníliarudat, kaparjuk ki a belsejét – az apró magocskákat. Ezzel kiszabadítottuk a vaníliaillat és -íz lelkét. Ezt tegyük bele a tejszínbe...mindent- a vaníliarudat és a belsejét is. Lassú tűzön melegítsük forráspontig, majd hagyjuk kicsit hűlni. A hő hatására a vanília  még inkább érezteti az isteni illatát. Ez teljesen átjárja a tejszínt is, meg a konyha légterét is betölti.


Egy tálban jól keverjük össze a tojássárgákat a cukorral.
Ehhez  szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejszínt, amelyből előzőleg kivettük a vaníliarudat, jól keverjük el.
Szűrjük át sűrű szitán a keveréket, ezzel minden csomócskától, vaníliadarabtól megszabadulunk. Ha képződött rajta hab vagy buborék, azt egy kanállal húzzuk le.


Öntsük a keveréket 4 tálkába. Készítsünk elő egy magasabb falú tepsit, amelybe belefér a 4 tálkánk. A tepsi aljára terítsünk konyharuhát, majd rakjuk bele a tálkákat,és öntsük fel vízzel. Akkor megfelelő a vízfürdő szintje, ha a víz a tálkák feléig ér.
Nagyon ügyeljünk, hogy ne kerüljön egy csepp víz sem a krémbe!
Ezt a kompozíciót tegyük a sütőbe, és süssük addig, amíg a szélén és a tetején már szilárd lesz a massza, de a  belseje még rezgős. Ez kb.40-50 perc.
Vegyük ki a sütőből, majd óvatosan a tálakat a vízfürdőből is, és hagyjuk hűlni először szobahőmérsékleten, majd a hűtőben. Ez jópár órát vesz igénybe.
Tálalás előtt szórjuk meg a tetejüket barnacukorral, ne túl vastagon. Ha van cukrászpisztolyunk, akkor azzal karamellizáljuk meg a tetejét. Érdemes egyet beszerezni! Ha nincs pisztoly, akkor a tálkákat újra be kell küldenünk a sütőbe, ezúttal 200 fokba, hogy a cukor hirtelen karamellizálódhasson.
 

 Ez a klasszikus elkészítési mód.

Én azonban kísérletezős vagyok, és kikísérleteztem egy EXPRESSZ VERZIÓt:

Állítsuk össze a krémalapot a fentiek szerint. Ez 7-8 perc ugyebár. Ezt a keveréket tegyük egy lábasba és nagyon lassú tűzön, nagyon óvatosan kevergetve hevítsük, amíg be nem sűrűsödik. Azért kell lassan, óvatosan, hogy a túl nagy hő össze ne kapja a tojást, mert akkor lőttek a desszertnek. Na de legyünk bátrak! Szóval ha a massza besűrűsödött- kb10-12 perc (!!!), öntsük bele a tálkákba és hagyjuk hűlni – hűtőn kívül. 30 perc alatt szobahőmérsékletűre hűl, és ekkor már fogyasztható. Mennyivel gyorsabb, ugye!?  A hűtőben még másfél óra kell…. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek az expressz verziónak más az állaga. Nagyon finom, de nem annyira selymes, mint az eredeti eljárással készült krémnek. Hát igen, a jóra várni kell!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése