2015. december 3., csütörtök

Fokhagymás kelbimbó ropogósra pirult feketeerdei sonkacsíkokkal


Az utóbbi pár hónapban emeltem a napi zöldségadagomat, mert rájöttem, mennyi re jótékony is ez: egészséges, laktató, és nem árt a vonalainknak sem… És ami szintén jó hír, hogy sokféleképpen elkészíthető: párolva, hirtelen sütve, csőben sütve,  grillezve, pirítva, pürésítve, flambírozva  (! hú, ez buli!)…és még sorolhatnám…
Legutóbbi nagy felfedezettem, és egyben hatalmas kedvencünk:  a kelbimbó!  Olyan helyes, nett, aranyos minikáposztafej, és néhány hozzávalóval meg egy kis pirítással isteni fogás válhat belőle.


HOZZÁVALÓK:
1 személyre:
·         10-14 szem kelbimbó (lehet több isJ)
·         30-40 g feketeerdei sonka felcsíkozva ( vagy bármi pikáns husi, akár valami jóféle füstölt kolbász is megteszi)
·         ½ vagy 1 gerezd fokhagyma zúzva
·         só, bors ízlés szerint
·         pici olívaolaj
·         reszelt parmezán – a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A kelbimbókat mossuk, megtisztítjuk a külső levelektől,  félbevágjuk,  majd enyhés sós vízben pár percig félpuhára vagy teljesen puhára főzzük. Leöntjük róluk a vizet.
2.       Egy terebélyesebb serpenyőben pici olajat hevítünk, és ha kellően forró, akkor gyorsan, ügyesen ropogósra pirítjuk a vékony sonkacsíkokat, kiszedjük a serpenyőből, és  félretesszük őket.
3.       A serpenyőben maradt, finoman füstölt illatú és ízű olajat ismét felhevítjük, és ebbe beleküldjük  a kelbimbókat és a zúzott fokhagymát. Csipetnyi sót és borsot is hintünk rájuk, pár perc alatt jól megpirítjuk őket, és így előhozzuk a bennük rejlő cukrokat, amelyek szépen megkaramellizálódnak.
4.       Ezután hozzáadjuk  a pirított sonkacsíkokat és jól összerázzuk a társaságot.
5.       Tegyük egy szép tálra, szórjuk meg reszelt parmezánnal, plusz egy kanál tejföl is nagyon finoman kiegészíti.

Az édes és a sós íz kellemes harmóniája járja át ezt a fogást, amit mesterien kiegészít a fokhagyma karakánsága és a ropogósra pirult sonka enyhén füstölt íze. A hűs tejföl pedig egy kis csoda a tetején… ;) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése