2015. december 19., szombat

Karácsonyi menüsor - Desszert: Karácsonyi sajttorta




A desszert...

Karácsonykor a hagyományos desszerteket nem lehet elhagyni: a flódni, a bejgli, a guba, az omlós linzerek, a vaníliás kiflicskék, a diós patkók, az ánizsos keksz, a zserbó, a puncs, a mézeskalács… és még sorolhatnám.
Az ilyen gazdag, igényes édességeket tényleg csak karácsonyra süti meg az ember, mert ez a hagyomány, az ünnep illatához és ízeihez ez igenis kell… De szerintem kell mindig valami új, ami a kiszámítható és a megszokott mellett egy kis meglepetés, és az újdonság varázsával hat. Idén legyen mondjuk – a súlyos diós-mákos- almás nagyágyúk  mellet – egy könnyed, lágy,  hófehér , ízeivel és illatával kissé fűszeres, frissen gyümölcsös sajttorta… Méltán emeli az ünnep fényét.


Christmas Cheesecake – Karácsonyi sajttorta –Winter edition
A sajttorta sorozatból nem maradhat ki a téli változat!  Gyorsan elkészíthető, könnyed desszert, és még sütni sem kell.

Az alaphoz:
·         200 g omlós mézeskalács vagy bármilyen háztartási keksz és ehhez egy –két teáskanálnyi mézeskalács- fűszerkeverék
·         120 g olvasztott vaj (nem margarin)
A javához:
·         500 g krémtúró
·         2 púpos EK  kristálycukor
·         1 EK reszelt citromhéj
·         1TK reszelt narancshéj
·         2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva
·         200 g olvasztott fehércsokoládé
·         250 g Mascarpone
·         fél rúd vanília kikapart belseje
 JA, és ne feledkezzünk meg a 2 csipetnyi sóról sem, mert nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz!
·         100 ml narancslekvár felmelegítve
·         ½ TK zselatin 25 ml forró vízben feloldva


 ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A mézeskalácsot aprítógépben morzsásítjuk, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
2.       Egy 22 cm-es átmérőjű, csatos tortaformát kibélelünk folpackkal, és a mézeskalácsos -vajas keveréket arányosan az aljára lappogatjuk, és a hűtőbe tesszük dermedni.
3.       Ezután megolvasztjuk a fehér csokoládét, lehet gőz fölött is vagy mikróban. 
4.       A krémtúrót elkeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, sóval, vaníliával, hozzáadjuk a Mascarponet is, és  jöhet az olvadt, időközben langyosra hűlt fehér csoki. Mindent jól, alaposan, de érzéssel elkeverünk.
5.       Ezek után következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok.
6.       A zselatinos vizet hozzáöntjük a vaníliától és citrusoktól illatozó krémkeverékünkhöz, és gyorsan, ügyesen, lazán úgy elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja.
7.       Eközben a narancslekvárt is egy kanálka vízzel felmelegítjük, hogy folyékony állagú legyen, ehhez hozzáadjuk a 25ml forró vizet, melyben előzőleg a zselatinkristályokat alaposan feloldottuk.
8.       Ha megtörtént az alapos kavarás, és a lekvárunk is folyik, akkor ideje előkapnunk a hűtőből a 22-es csapdájában vacogó mézeskalácsos-vajas alapunkat,
9.       és ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, óvatosan öntsük a tetejére a lekvárt- spirálist rajzolva és kavarintsunk művészi nyolcasokat , hogy a fehér masszába örvényszerű mintát alkosson a fűszeres narancslekvár.
10.   Ha elkészült a mű, küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot, meglátásom szerint azonban elég neki kb. 2 óra is.



Boldog ünnepet! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése