A desszert...
Karácsonykor a hagyományos desszerteket nem lehet elhagyni:
a flódni, a bejgli, a guba, az omlós linzerek, a vaníliás kiflicskék, a diós
patkók, az ánizsos keksz, a zserbó, a puncs, a mézeskalács… és még sorolhatnám.
Az ilyen gazdag, igényes édességeket tényleg csak
karácsonyra süti meg az ember, mert ez a hagyomány, az ünnep illatához és
ízeihez ez igenis kell… De szerintem kell mindig valami új, ami a kiszámítható
és a megszokott mellett egy kis meglepetés, és az újdonság varázsával hat. Idén
legyen mondjuk – a súlyos diós-mákos- almás nagyágyúk mellet – egy könnyed, lágy, hófehér , ízeivel és illatával kissé fűszeres,
frissen gyümölcsös sajttorta… Méltán emeli az ünnep fényét.
Christmas Cheesecake
– Karácsonyi sajttorta –Winter edition
A sajttorta sorozatból nem maradhat ki a téli változat! Gyorsan elkészíthető, könnyed desszert, és
még sütni sem kell.
Az alaphoz:
·
200 g omlós mézeskalács vagy bármilyen
háztartási keksz és ehhez egy –két teáskanálnyi mézeskalács- fűszerkeverék
·
120 g olvasztott vaj (nem margarin)
A javához:
·
500 g krémtúró
·
2 púpos EK
kristálycukor
·
1 EK reszelt citromhéj
·
1TK reszelt narancshéj
·
2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva
·
200 g olvasztott fehércsokoládé
·
250 g Mascarpone
·
fél rúd vanília kikapart belseje
JA, és ne
feledkezzünk meg a 2 csipetnyi sóról sem, mert nélküle íztelen marad a
desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz!
·
100 ml narancslekvár felmelegítve
·
½ TK zselatin 25 ml forró vízben feloldva
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A mézeskalácsot aprítógépben morzsásítjuk, és
összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
2.
Egy 22 cm-es átmérőjű, csatos tortaformát
kibélelünk folpackkal, és a mézeskalácsos -vajas keveréket arányosan az aljára
lappogatjuk, és a hűtőbe tesszük dermedni.
3.
Ezután megolvasztjuk a fehér csokoládét, lehet
gőz fölött is vagy mikróban.
4.
A krémtúrót elkeverjük a cukorral, a reszelt
citromhéjjal, narancshéjjal, sóval, vaníliával, hozzáadjuk a Mascarponet is,
és jöhet az olvadt, időközben langyosra
hűlt fehér csoki. Mindent jól, alaposan, de érzéssel elkeverünk.
5.
Ezek után következik a zselatin, amelyet jól
felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok.
6.
A zselatinos vizet hozzáöntjük a vaníliától és citrusoktól
illatozó krémkeverékünkhöz, és gyorsan, ügyesen, lazán úgy elvegyítjük benne,
hogy az minden atomjához eljusson, hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja.
7.
Eközben a narancslekvárt is egy kanálka vízzel
felmelegítjük, hogy folyékony állagú legyen, ehhez hozzáadjuk a 25ml forró
vizet, melyben előzőleg a zselatinkristályokat alaposan feloldottuk.
8.
Ha megtörtént az alapos kavarás, és a lekvárunk
is folyik, akkor ideje előkapnunk a hűtőből a 22-es csapdájában vacogó
mézeskalácsos-vajas alapunkat,
9.
és ripsz-ropsz töltsük fel a formát a
krémünkkel, óvatosan öntsük a tetejére a lekvárt- spirálist rajzolva és kavarintsunk
művészi nyolcasokat , hogy a fehér masszába örvényszerű mintát alkosson a
fűszeres narancslekvár.
10.
Ha elkészült a mű, küldjük őket vissza a hüssbe…
Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot, meglátásom szerint azonban
elég neki kb. 2 óra is.
Boldog ünnepet! ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése