2015. december 26., szombat

Narancsos- kakukkfüves sült céklasaláta


Egy egyszerű, gyomorkímélő, meleg, téli fűszerezésű saláta volt a cél. Néhány összeillő zöldség és pár karakteres íz szoros barátságáról szól ez a történet. Illatos, édes-savanykás, fűszeres…kedves.
HOZZÁVALÓK:
·         800 g cékla (kb. 1kg-os csomagolás pucolva) kis hasábokra vágva
·         500 g répa kis hasábokra vágva
·         2 fej vöröshagyma félkarikára vágva
·         1 húsos pirospaprika apró kockákra vágva(félszer fél centi)
·         1 EK morzsolt kakukkfű
·         1 TK só
·         2EK olívaolaj
·         2 alma apró kockára vágva
·         1 narancs reszelt héja és leve
·         1/2 MK őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A céklát és a répát megpucoljuk és kis batonnetekre - kb.6-7 cm-szer 1 cm-es egyforma kis hasábokra vágjuk (képzeljünk el egy csinos hasábburgonya darabot mintának). Azért fontos, hogy azonos méretűek legyenek a hasábocskáink, hogy egyformán jól átsüljenek. Na meg szépen is mutatnak…
2.       Felvágjuk a paprikát is és a hagymát is, majd a 4 zöldséget egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sót, kakukkfüvet, és rendesen összerázzuk, hogy jól elkeveredjenek.
3.       180 fokosra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben vagy kettőben kb. 40-50 percig sütjük, hogy a zöldségek jól megpuhuljanak, sőt kissé piruljanak is meg.
4.       Ha szépen megsültek, hűlni hagyjuk őket, majd még melegen újra tálba önjük őket,
5.        és felturbózzuk az ízeket: hozzáadjuk az apróra kockázott friss almát, reszelünk rá narancshéjat, ráfacsarjuk a friss narancslevet, és végül ráhintjük a mokkáskanálnyi fahéjat…majd ismét jól összerázzuk az egészet, hogy a friss gyümölcs, a reszelt narancshéj és a huncut fahéj minden hasábocskával találkozzon.

Színeiben és ízeiben is egy valódi télies saláta. A kakukkfű és a cékla nagyon kedvelik egymást, és ehhez a duóhoz kiválóan társul a sárgarépa üde színével és édeskés ízével.  A sült zöldségeknek igazi üdeséget ad a friss, nyers alma és a narancs édeskés-savanykássága. Az ízeket  a narancshéjban lévő illóolajok és a fahéj teszik teljessé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése