Egy egyszerű, gyomorkímélő, meleg, téli fűszerezésű saláta
volt a cél. Néhány összeillő zöldség és pár karakteres íz szoros barátságáról
szól ez a történet. Illatos, édes-savanykás, fűszeres…kedves.
HOZZÁVALÓK:
·
800 g cékla (kb. 1kg-os csomagolás pucolva) kis
hasábokra vágva
·
500 g répa kis hasábokra vágva
·
2 fej vöröshagyma félkarikára vágva
·
1 húsos pirospaprika apró kockákra vágva(félszer
fél centi)
·
1 EK morzsolt kakukkfű
·
1 TK só
·
2EK olívaolaj
·
2 alma apró kockára vágva
·
1 narancs reszelt héja és leve
·
1/2 MK őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A céklát és a répát megpucoljuk és kis batonnetekre
- kb.6-7 cm-szer 1 cm-es egyforma kis hasábokra vágjuk (képzeljünk el egy csinos
hasábburgonya darabot mintának). Azért fontos, hogy azonos méretűek legyenek a
hasábocskáink, hogy egyformán jól átsüljenek. Na meg szépen is mutatnak…
2.
Felvágjuk a paprikát is és a hagymát is, majd a
4 zöldséget egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sót,
kakukkfüvet, és rendesen összerázzuk, hogy jól elkeveredjenek.
3.
180 fokosra előmelegített sütőben sütőpapírral
bélelt tepsiben vagy kettőben kb. 40-50 percig sütjük, hogy a zöldségek jól
megpuhuljanak, sőt kissé piruljanak is meg.
4.
Ha szépen megsültek, hűlni hagyjuk őket, majd
még melegen újra tálba önjük őket,
5.
és felturbózzuk
az ízeket: hozzáadjuk az apróra kockázott friss almát, reszelünk rá
narancshéjat, ráfacsarjuk a friss narancslevet, és végül ráhintjük a
mokkáskanálnyi fahéjat…majd ismét jól összerázzuk az egészet, hogy a friss
gyümölcs, a reszelt narancshéj és a huncut fahéj minden hasábocskával
találkozzon.
Színeiben és ízeiben is egy valódi télies saláta. A kakukkfű
és a cékla nagyon kedvelik egymást, és ehhez a duóhoz kiválóan társul a
sárgarépa üde színével és édeskés ízével.
A sült zöldségeknek igazi üdeséget ad a friss, nyers alma és a narancs
édeskés-savanykássága. Az ízeket a
narancshéjban lévő illóolajok és a fahéj teszik teljessé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése