A Burger-trilógia
utolsó fejezete…
Ha népmesében
gondolkodunk, tudjuk, hogy a legfiatalabb királyfi, a harmadik a
legsikerültebb. Nos , lehet, hogy most is valami hasonlóról van szó. Ez a
húspogácsa a harmadik sorban: karakteres, ízesebb, színesebb, illatosabb, zamatosabb. Hogy miért
is?
HOZZÁVALÓK:
A burgerhez:
·
500 g
darált, sovány marhahús
·
2
tojás
·
200 g
reszelt sárgarépa
·
1 fej
apróra vágott hagyma
·
1 gerezd
fokhagyma zúzva
·
1EK
apróra vágott friss gyömbér
·
1 TK
őrölt koriandermag
·
1EK
petrezselyemzöldje apróra vágva
·
só,
bors ízlés szerint
A morzsához:
·
2
szikkadt magos zsömle prézlivé varázsolva (aprítógépben), lehet egyébként
egyszerű, bolti prézli is
·
szezámmag
ELKÉSZÍTÉSE:
Elsőként
előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Aztán összekeverjük a hozzávalókat,
húspogácsákat formálunk, és a morzsába hempergetjük. Sütőpapírral bélelünk egy
tepsit, enyhén megolajozzuk, és felsorakoztatjuk a húspogácsákat az
előkészített terepre, bátorításul, hogy szebben süljenek, a tetejüket szintén
vékonyan megkenegetjük, megcsepegtetjük olajjal,
... és sülni tesszük őket úgy kb.
30 percre.
A darált marhahús
nagyon karakteres, vörös hús. Ezt a szilárd jellemet lágyítja a sárgarépa
édessége és a gyömbér pikantériája, és az ízharmónia megteremtésében ott munkálkodik
még egy egész fűszerhad. Egy kellemes ’ízélmény’. Érdemes elkészíteni.
Mivel most szezonja van a kerti sütögetésnek,
bátran ki lehet próbálni a húspogácsák grillen sütését is. Ebben az esetben javasolom
elhagyni a prézlis bevonatot, mivel az könnyen megéghet. A magvak maradhatnak…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése