2014. július 4., péntek

Marhahúsos-sárgarépás-gyömbéres fittburger - húspogácsa újragondolva No3




 

A Burger-trilógia utolsó fejezete…

Ha népmesében gondolkodunk, tudjuk, hogy a legfiatalabb királyfi, a harmadik a legsikerültebb. Nos , lehet, hogy most is valami hasonlóról van szó. Ez a húspogácsa a harmadik sorban: karakteres, ízesebb, színesebb, illatosabb, zamatosabb. Hogy miért is?

HOZZÁVALÓK:

A burgerhez:

·         500 g darált, sovány marhahús

·         2 tojás

·         200 g reszelt sárgarépa

·         1 fej apróra vágott hagyma

·         1 gerezd fokhagyma zúzva

·         1EK apróra vágott friss gyömbér

·         1 TK őrölt koriandermag

·         1EK petrezselyemzöldje apróra vágva

·         só, bors ízlés szerint

A morzsához:

·         2 szikkadt magos zsömle prézlivé varázsolva (aprítógépben), lehet egyébként egyszerű, bolti prézli is

·         szezámmag

 

ELKÉSZÍTÉSE:

Elsőként előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Aztán összekeverjük a hozzávalókat, húspogácsákat formálunk, és a morzsába hempergetjük. Sütőpapírral bélelünk egy tepsit, enyhén megolajozzuk, és felsorakoztatjuk a húspogácsákat az előkészített terepre, bátorításul, hogy szebben süljenek, a tetejüket szintén vékonyan megkenegetjük, megcsepegtetjük olajjal,
 
... és sülni tesszük őket úgy kb. 30 percre.

A darált marhahús nagyon karakteres, vörös hús. Ezt a szilárd jellemet lágyítja a sárgarépa édessége és a gyömbér pikantériája, és az ízharmónia megteremtésében ott munkálkodik még egy egész fűszerhad. Egy kellemes ’ízélmény’. Érdemes elkészíteni.
 

Mivel  most szezonja van a kerti sütögetésnek, bátran ki lehet próbálni a húspogácsák grillen sütését is. Ebben az esetben javasolom elhagyni a prézlis bevonatot, mivel az könnyen megéghet. A magvak maradhatnak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése