2016. április 26., kedd

Spárgás-füstölt sajtos quiche



Spárgaszezon van ismét. Hogyan is készítsük el?
Lehet sós vízben párolni, sonkába tekerni, mediterrán mártással kínálni. De nekem van egy jó ötletem, hogyan készítsük el kicsit másképp. Készítsünk belőle quiche-t  /ejtsd: kis/. Ez egy francia, sós pite. Omlós, roppanós, vajas tésztakéreg öleli körül a spárgás- füstölt sajtos-tejszínes lágy belsőt. Nagyon finom!!!

Egyéb quiche recept már van a blog recepttáramban.
HOZZÁVALÓK:
Először is kell hozzá egy 20-22 cm átmérőjű , hullámos szélű pitesütő forma. Ha nincs, megteszi a tortaforma is.
A tésztakéreghez:
·         200 g liszt (lehet sima vagy rétes)
·         100 g vaj (nem margarin!)
·         1 egész tojás
·        
A javához:
·         18-20 szál zöld spárga
·         250 ml tejszín
·         3 tojás
·         100 g reszelt füstölt sajt
·         ¼ KK reszelt szerecsendió
·         só –ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Először a tésztakérget készítsük el! A szobahőmérsékletű, puha vajat morzsoljuk össze a sózott liszttel, majd üssük hozzá a tojást, és gyúrjuk cipócskává.
2.       Ha akarjuk, pihentethetjük is, de pihenés nélkül is szót fog fogadni: nyújtsuk a tésztát  akkorára, hogy bőven ki tudjuk vele bélelni a pitesütőt . Tipp: Tegyük a tésztát 2 sütőpapír közé, és nyújtsuk ki  így. Nagyon megkönnyíti a dolgunkat, és ügyesebben  átvarázsolhatjuk a tésztát a pitesütőbe.
3.       A tésztakérget  140 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és elősütjük. Kb.10-15 percig
4.       Amíg sül a kéreg, összekeverjük a tojásokat a tejszínnel, reszelt sajttal, pici sóval, és a szerecsendióról sem feledkezzünk meg.
5.       A spárgát tisztítsuk meg és vágjuk méretre. A legalsó 1-2 cm-t vágjuk le, mert az túl fás lehet. A zsenge végeit vágjuk olyan hosszúságúra, hogy körbe tudjuk rakni – díszíteni a pite tetejét. A levágott, nem fás, kis szárdarabkákat  is felhasználjuk.
6.       Az elősütött tésztakérget kirakjuk  a levágott spárgadarabkákkal.

7.       Ráöntjük a tejszínes-sajtos masszát.

8.       Kidíszítjük a tetejét a zsenge hajtásokkal.

9.       Kb. 140 fokon,40 percig lassan sütjük, hogy a belseje megszilárduljon. Közben a teteje is szépen megpirul.

Mikor langyosra hűlt, óvatosan felvágjuk, salátával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése