A tokány nem egy fotogén étel, de olyan finom, ízes és
egyszerű, hogy úgy döntöttem, megküzdök a fotózás kihívásaival, felhívom rá a
figyelmet, mert meg kell mutatni a világnak, nehogy feledésbe merüljön ez a remek
fogás, amely egyébként a magyar konyha egyik alapétele.
Na de mitől tokány a tokány? Attól, hogy a húst csíkokra
vágjuk fel,
nem pedig kockára, mint mondjuk a pörkölthöz vagy a gulyáshoz.
Tokányból is van rengetegféle. Készíthető sertésből,
marhából, csirkéből, pulykából, szóval ízlés kérdése… Csak ne felejtsük el
csíkokra vágni… A fűszerezésen ,mint mindig , nagyon-nagyon sok múlik. Több
ízes hozzávaló mesteri összjátékáról van itt szó.
Gondoljunk csak bele: a pulyka
egy egészséges választás a húspalettáról, ehhez jön még a húsos szalonna, a
gomba, a mustár, a fűszerek. Igen, igen, nagyon nyerő, nagyon ízes és persze kiadós!
Íme:
HOZZÁVALÓK:
·
800 g pulykamell – kb. 4 cm-es, ceruzavékonyságú
csíkokra vágva
·
150 g húsos szalonna – apróbbra felkockázva
·
2 fej vöröshagyma- apróra vágva
·
2 gerezd fokhagyma - zúzva
·
300 g gomba- csiperke, laskagomba vagy bármilyen
erdei –felcsíkozva, felszeletelve
·
3-4 savanyú uborka – csíkozva – kb. olyan méretűre,
mint a hús
·
só, bors - ízlés szerint
·
2 EK dijoni mustár
·
1 EK őrölt fűszerkömény
·
1 EK majoránna
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
Kerítünk egy jó nagy lábast, amibe a fent
említettek mind-mind beleférnek.
2.
A szalonnát felvágjuk, és lassan olvasztani
kezdjük.
3.
Amíg a szalonna kiadja a zsírját, ízét, zamatát,
felvágjuk a hagymát, fokhagymát, gombát, uborkát és a húst.
4.
A pirult szalonnához hozzáadjuk a hagymát,
megdinszteljük, majd ehhez jöhet a hús.
5.
Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, fehéredésig
kevergetjük.
6.
Ehhez hozzáadjuk a gombát, és kevergessük még
pár percig, aztán öntsük fel tetszőleges mennyiségű vízzel, hogy elég szaftos legyen.
7.
Kóstoljuk
meg, hogy elég ízes-e, s tökéletesítsük a kompozíciót ízlés szerint.
8.
Hagyjuk, hadd főjenek, hadd barátkozzanak a
hozzávalók. Kb. 20-30 perc alatt megpuhul a husi, és kellemesen összefőnek az
ízek.
9.
Utolsó lépésben adjuk hozzá az uborkacsíkokat és
keverjük hozzá a mustárt.
10.
Hagyjuk még egyet rottyanni, így lesz igazán
tökéletes.
Nagyon finom, gazdag és ízes
étel. Tetszés szerinti körettel, salátával kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése