2016. április 6., szerda

Gombás pulykatokány – egy kisebb szimfónia



A tokány nem egy fotogén étel, de olyan finom, ízes és egyszerű, hogy úgy döntöttem, megküzdök a fotózás kihívásaival, felhívom rá a figyelmet, mert meg kell mutatni a világnak, nehogy feledésbe merüljön ez a remek fogás, amely egyébként a magyar konyha egyik alapétele.
Na de mitől tokány a tokány? Attól, hogy a húst csíkokra vágjuk fel,

 nem pedig kockára, mint mondjuk a pörkölthöz vagy a gulyáshoz.
Tokányból is van rengetegféle. Készíthető sertésből, marhából, csirkéből, pulykából, szóval ízlés kérdése… Csak ne felejtsük el csíkokra vágni… A fűszerezésen ,mint mindig , nagyon-nagyon sok múlik. Több ízes hozzávaló mesteri összjátékáról van itt szó.

 Gondoljunk csak bele: a pulyka egy egészséges választás a húspalettáról, ehhez jön még a húsos szalonna, a gomba, a mustár, a fűszerek. Igen, igen, nagyon nyerő, nagyon ízes és persze  kiadós!
Íme:

HOZZÁVALÓK:
·         800 g pulykamell – kb. 4 cm-es, ceruzavékonyságú csíkokra vágva
·         150 g húsos szalonna – apróbbra felkockázva
·         2 fej vöröshagyma- apróra vágva
·         2 gerezd fokhagyma - zúzva
·         300 g gomba- csiperke, laskagomba vagy bármilyen erdei –felcsíkozva, felszeletelve
·         3-4 savanyú uborka – csíkozva – kb. olyan méretűre, mint a hús
·         só, bors - ízlés szerint
·         2 EK dijoni mustár
·         1 EK őrölt fűszerkömény
·         1 EK majoránna


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Kerítünk egy jó nagy lábast, amibe a fent említettek mind-mind beleférnek.
2.       A szalonnát felvágjuk, és lassan olvasztani kezdjük.
3.       Amíg a szalonna kiadja a zsírját, ízét, zamatát, felvágjuk a hagymát, fokhagymát, gombát, uborkát és a húst.
4.       A pirult szalonnához hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, majd ehhez jöhet a hús.
5.       Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, fehéredésig kevergetjük.
6.       Ehhez hozzáadjuk a gombát, és kevergessük még pár percig, aztán öntsük fel tetszőleges mennyiségű  vízzel, hogy elég szaftos legyen.
7.        Kóstoljuk meg, hogy elég ízes-e, s tökéletesítsük a kompozíciót ízlés szerint.
8.       Hagyjuk, hadd főjenek, hadd barátkozzanak a hozzávalók. Kb. 20-30 perc alatt megpuhul a husi, és kellemesen összefőnek az ízek.
9.       Utolsó lépésben adjuk hozzá az uborkacsíkokat és keverjük hozzá a mustárt.
10.   Hagyjuk még egyet rottyanni, így lesz igazán tökéletes.

Nagyon finom, gazdag és ízes étel. Tetszés szerinti körettel, salátával kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése