2016. május 24., kedd

Falafel avagy csicseriborsó- fasírtgolyócskák



Egy újabb kedvenc családi körben. Finom, ropogósra sült, fűszeres, ízes fasírtgolyócskák csicseriborsóból. Tápláló, egészséges, ügyesen elkészíthető. Húsmentes napra kiváló étek.  
Az alapötlet nem az enyém… Na de honnan is ered ez az étel? A Közel-Keletről . Mára már az egész világon elterjedt,nagy népszerűségnek örvend,  különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között.

Először – a mende-mondák szerint - Egyiptomban készítettek, onnan indult, ugyanakkor Izraelben is az egyik nemzeti ételnek tartják.
A mi kis családi konyhánk repertoárjába a kíváncsiságomnak köszönhetően került bele. Aztán pár kísérlet után létrejött az alábbi, egyszerűsített, bevált recept. Íme, így készítem én:


HOZZÁVALÓK:
·         400g csicseriborsó- beáztatott állapotban
·         1 nagyobb fej vöröshagyma felkockázva
·         3-4 gerezd fokhagyma
·         1TK római kömény
·         só – ízlés szerint
·         1 TK pirospaprika
·         1 MK őrölt szegfűbors
·         1 MK őrölt feketebors
·         ½ cirtom leve
·         kb. 3-4 EK liszt (én zablisztet használtam)
·         1 nagy csokor petrezselyem zöldje
·         pici víz
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A szárított csicseriborsót legalább 10-12 órára beáztatjuk. Ettől szépen megduzzadnak és felpuhulnak.
2.       Aprítógépbe beletesszük a hozzávalókat- a liszt és a víz kivételével -  és pépesre zúzzuk. Ha nehezebben megy, adagolhatunk hozzá pici vizet.
3.       A pép megfelelő állagát a liszttel állíthatjuk be. Adjunk hozzá 3-4 evőkanálnyit, vagy annyit, hogy formázható masszát kapjunk, ami se nem túl híg, se nem túl tömör.
4.       Golyócskákat formázunk a masszából, és zsiradékban kisütjük. Én kókuszzsírt használtam.


5.       Vagy van a muffinsütős változat is: Ha nem akarunk olajban sütögetni és pepecselni , akkor a golyócskákat kiolajozott muffinsütőbe tesszük,

 és 160-170 fokon addig sütjük őket, míg szépen megpirulnak.


 Ilyen egyszerű! Egészséges, ízletes és tápláló. Zöldségekkel, salátával, hummusszal , pitával tálalhatjuk. A fantáziánkra és kedvünkre van bízva.  Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése