2014. március 22., szombat

Pesztó


Ha már ilyen olaszosra vettem a stílust, akkor…
 
        Pesztó –  a mediterrán, napfény ízű mártás

 


Az olaszok tudják a tutit, kőmozsárban zúznak péppé bazsalikomlevelet extra szűz olívaolajjal, fenyőmaggal, fokhagymával és parmezán sajttal. És ennek az eredménye egy finom, halványzöldes színű, pépes fűszerkrém.

A fűszermártást kifőzött tésztákhoz, levesekhez keverhetjük, friss salátákra csorgathatjuk,(lásd Mozzarellás saláta), de sütés előtt pecsenyékre, grillezés előtt zöldségekre is kenhetjük.
Igaz, lehet boltban is kapni, de én inkább magam készítem. Nem biztos, hogy sokkal olcsóbb, mint a bolti,viszont friss, finomabb és nincsen benne semmilyen adalékanyag.

Én így készítem:

HOZZÁVALÓK:

 
       ·         3-4 evőkanál őrölt, pirított mandula (vagy mogyoró, dió, napraforgómag, tökmag vagy, ahogy az eredeti recept írja - fenyőmag) A pirítás még jobban kihozza a magvak ízét.
·         1-2 gerezd fokhagyma

·         1,5-2dl olívaolaj  

·         bazsalikom- 1-2 evőkanál szárított vagy 10-12 levél friss

·         petrezselyem zöldje - 1-2 evőkanál szárított vagy friss

·          1-2 evőkanál reszelt parmezán

·         pici só, őrölt bors

ELKÉSZÍTÉSE:

Lehet mozsarat is használni. Egyszerűbb és gyorsabb viszont, ha a hozzávalókat botmixerrel egyneműsítjük.

Ennyi. Egyszerű. A hűtőben csatos üvegben elég jól eláll. A hozzávalók mennyiségét tetszés és ízlés szerint lehet változtatni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

2014. március 21., péntek

Prosciuttós saláta


Variációk salátára 2.- Prosciuttós saláta 
...Alma, dió, szőlő, na és persze a sonka
 

 
Ennyi kell hozzá, az eredmény pedig egy igazán laktató saláta harmonikus, gazdag ízekkel. Van ebben minden: egy kis ropogós- a pirított dió, egy kis édes – ő a szőlő, enyhén füstölt, sós - a prosciutto íze, és van benne egy kis könnyedség az almának köszönhetően.  

HOZZÁVALÓK  (2  adaghoz):

·         180-200 g salátaalap –jégsaláta, ruccola, madársaláta, lollo, radicchio vagy fejes saláta ízlés szerinti keveréke; ha nincs kedvünk külön-külön összeszedegetni és feldolgozni ezeket a salátafajtákat, akkor vehetünk konyhakész, zacskózott keveréket is.

·         100 g vékonyra szeletelt prosciutto vagy Schwartzwald sonka

·         1 marék pirított dióbél

·         1 alma darabokra vágva

·         8-10 szem nagyszemű szőlő (felezve)

·         2 teáskanál olívaolaj

·         2 kávéskanál balzsamecet

 

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy szépséges tálon elrendezzük a salátaalapot, ráhalmozzuk a sonkát, almát, szőlőt és az illatozó diódarabkákat. Nyakon öntjük olívaolajjal és balzsamecettel. Őrölhetünk rá rózsaborsot is, illik ehhez a kompozícióhoz.

Villámgyorsan elkészül. Megenni boldogság.

2014. március 20., csütörtök

Mozzarellás saláta


Variációk salátára 1.
   Mozzarellás saláta ...avagy egy nagyon könnyed Caprese, ahogy én készítem. Elkészítése roppant egyszerű; friss, ízletes, kimondottan gyomor- és emésztéskímélő étel.


HOZZÁVALÓK (2  adaghoz):
·         180-200 g salátaalap – jégsaláta, ruccola, madársaláta, lollo, radicchio vagy fejes saláta ízlés szerinti keveréke; ha nincs kedvünk külön-külön összeszedegetni és feldolgozni ezeket a salátafajtákat, akkor vehetünk konyhakész, zacskózott keveréket is.

·         2 paradicsom tetszés szerint szeletelve, karikázva vagy darabolva

·         2 x 100 g mozzarella darabokra tépve, lehet szeletelni is

·         1 szál újhagyma vékonyra karikázva, vagy lilahagyma

·         bazsalikom - friss (4-8 levél) vagy szárított ( 2 teáskanál)

·         10-20 szem olivabogyó - zöld vagy fekete, ki mit kedvel

·         2-4 evőkanál pesztó

·         balzsamecet

ELKÉSZÍTÉSE:

Alapos mosás után a jégsalátát, radicchiot vagy a fejes salásátát csíkokra vágjuk vagy feltépkedjük, összekeverjük a madársalátával, ruccolával... Én ilyen salátaalapból mindig többet készítek, és ételtárolóban a hűtőben ez így 1-2 napig elvan, arra az esetre, ha gyorsan valami könnyű salit akarok összedobni...és nálam ez elég gyakran előfordul.

Ha megvan az alap, tányérra halmozzuk. Rápakoljuk a paradicsomot, mozzarellát, hagymát, olibogyót (- ahogy a lányaim kisebb korukban elnevezték). Megszórjuk bazsalikommal, csepegtetünk rá balzsamecetet, ÉS bátran megcsepegtetjük PESZTÓVAL is. A pesztó ennél a salátánál kulcsfontosságú, mert ez ad a zsenge salátaleveknek és a nem túl erőteljes ízű mozzarellának ÍZT.
Ehetünk hozzá friss, ropogós magos zsömlét vagy akár lágy fehérkenyeret.

Ugye, milyen egyszerű!?


2014. március 18., kedd

Kókuszos tejberizs


Kókuszos tejberizs

Nagyon egyszerűen elkészíthető, rengeteg módon variálható, nagyon finom, bármikor fogyasztható –reggelire, desszertnek, vacsorára, hidegen, melegen.

 

 
 



HOZZÁVALÓK:

·         7 dl víz

·         1 kávéskanál só

·         15 dkg rizs

·         3 dl tej

·         10 dkg kristálycukor (ez ízlés szerint módosítható), 1 zacskó vaníliacukor

·         4-5 evőkanál kókuszreszelék

·         1 evőkanál reszelt citromhéj

·         ízlés szerint fahéj, kakaópor, pirított mandulaőrlemény, forgácsolt csokoládé a díszítéshez – mi szem-szájnak ingere

·         friss gyümölcs, pl. eper szőlő, málna, barack, szőlő, amit gusztus és a tejberizs elbír

ELKÉSZÍTÉSE:

A forrásban lévő sós vízbe öntjük a rizst, és fedő nélkül 10-15 percig , időnként meg-megkeverve addig főzzük, míg a víz elpárolog. Ezután ráöntjük a tejet, a kókuszreszeléket, cukrot, és újabb 10-15 percig főzzük, kevergetve, amíg a rizsszemek megpuhulnak. Végül belekeverjük a citromhéjat.

Tálalhatjuk forrón, porciózva.

Hűtve is nagyon finom. Hideg vízzel kiöblített díszesebb formába is önthetjük, majd pár óra hűtőben dermesztés után a formából kiboríthatjuk, és úgy szeletelhetjük, akár egy tortát.

Friss gyümölccsel, gyümölcsvelővel, lekvárral, fahéjjal, csokival stb. tálalhatjuk.

Én jelen esetben - ahogy a képeken is látszik – a porciós ill.

poharas-epres behűtött verziót választottam.

Mi nagyon szeretjük. Próbáljátok ki!




2014. március 16., vasárnap

Csirkemáj fehérborban


Csirkemáj fehérborban

A máj ...vannak, akik imádják, de vannak, akiknél nem tartozik a nagy kedvencek közé, merthogy erőteljes  MÁJíze van... Hát milyen legyen?

Keresgéltem, kísérletezgettem és nem hiába!

Van az a fűszer és vannak azok a hozzávalók, amelyek lágyítanak a csirkemáj markáns ízén. Ilyen a zsálya, bors, babérlevél, egy jófajta fehérbor, petrezselyem, hagyma és gomba barátságos keveréke. Nálunk a családban ez nagy kedvenc.

HOZZÁVALÓK:

·         40 dkg csirkemáj (50dkg-s csomagolásban lehet kapni, da ha megtisztítjuk, kb. 40dkg marad)

·         4-5 evőkanál liszt

·        

·         bors

·         4 evőkanál olaj

·         1db közepes fej vöröshagyma apróra vágva

·         25 dkg gomba szeletelve (én általában csiperkét használok)

·         1dl száraz fehérbor (kedvencem a Chardonnay)

·         1,5 dl húsleves (ha nincs kéznél húsleves, lehet húsleveskockát is használni)

·         1 db babérlevél

·         2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje

·         1 evőkanál szárított zsályalevél (ha van friss, akkor 2-3 levélke apróra vágva)

ELKÉSZÍTÉSE:

A csirkemájakat megtisztítjuk az esetlegesen bennfelejtett epevezetékektől, megfelezzük, besózzuk és borsozzuk őket, a zsályával is fűszerezzük, végül lisztbe mártogatjuk.
 

Serpenyőben olajat hevítünk és a lisztezett májdarabokat minden oldalról megpirítjuk. Jó, ha van a serpenyőnek fedele, és persze az is jó, ha ezzel le is fedjük a forró olajban sokkolt májakat, mivel pattognak és zsörtölődnek.

A pirítás egy néhány perces folyamat, mert nem kell a májakat átsütni. Ha ezzel megvolnánk, szedjük ki őket egy tálra. A serpenyőben maradt zsiradékon (ha ne lenne elég, akkor tegyünk még hozzá) pirítsuk meg a hagymát, gombát, sózzuk, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet. Pár percig kevergessük, majd öntsük hozzá a bort és a húslevest, és ne felejtsük ki a babérlevelet sem. Forraljuk össze, majd adjuk hozzá a májat és így is forraljuk össze.  Egy tűzálló tálba  öntsük át ezt a keveréket. Fedjük le és küldjük őket 180 fokos sütőbe 20 percre, hadd barátkozzanak.
 
Rizs- és zöldségkörettel ajánlom.



Tipp:  Ha netán maradna belőle, én májkrémet szoktam készíteni a maradékból:  tetszés szerint adhatunk hozzá puha vajat vagy margarint és botmixerrel turmixoljuk össze.

2014. március 14., péntek

Csokis muffin


Csokis muffin
 

Muffin recept?! ÁÁÁÁÁ! Annyi van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni…Gondolhatnátok. Ez lehet, hogy így van: középszerű,  túlédesített, kacsafullasztó muffinokból több, mint sok van. Elég hát!!!

 DE ez a recept az egyik kedvenc, ezt merem ajánlani, mert ezt a tizenötéves lányom, Lilla kísérletezte, finomítgatta ki, aki családunk muffinsütő guruja.  Az eme recept alapján sütött finomság az iskolai muffin napi megmérettetésen közönség díjas lett és rekord idő alatt fogyott el. Szeretettel ajánlom:

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1csomag vaníliás cukor, 15 dkg puha vaj, 1,5 dl tej, 1 egész tojás, 4 evőkanál kakaópor, őrölt fahéj (ízlés szerint), 3 teáskanál sütőpor

Elkészítés: 1 A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A lisztet, a sütőport, a kakaóport és a fahéjat összekeverjük.

3.Egy másik tálban felverjük a tojást és hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a vaníliás cukrot, majd a tejet is hozzáadjuk.

4. Ehhez a keverékhez adjuk a lisztes egyveleget, és simára keverjük.

5. A masszát a formákba adagoljuk, 20-25 percig sütjük.

6. Miután megsültek, hűlni hagyjuk őket és a tetejüket megkenjük Nutellával, és gyümölccsel vagy cukorgyönggyel  díszítjük tetszés szerint.

12 darab lesz belőle.
 

2014. március 10., hétfő

A kávé meg az ő habja


A kávé meg... az ő habja

 

Mondtam már, hogy nagyon szeretem a kávét? Talán igen.  Ahogy az illata belengi a konyhát, sőt az egész házat...érzitek, miről beszélek !?

A kávéfajták és elkészítési módjaik széles skáláját próbáltam már: granulátumos kávét, török kávét, pilóta kávét, presszókávét, Dolce Gusto kávét, kotyogóban készült kávét, chilis kávét....ó a teljesség igénye nélkül sorolom most ezt a listát, mert a lényeg az, hogy körülbelül egy éve akadtam rá arra a csodára, amit azóta sem tudok megunni. Ez nem más, mint a római mogyorókávé - ez az ínyencség különleges pörköléssel készül,  isteni ízét pedig annak köszönheti, hogy a kávészemeket a  pörkölést követően mogyorófőzetben fürdetik meg.

Az elkészítés módja is nagyon fontos. A kávé íze és illata sokkal erőteljesebben érvényesül, ha a French Press névre hallgató kis kütyüt használjuk (magyarul dugattyús kávéfőző) a nedű elkészítésére.

Aki nem ismerné, azt csak biztatni tudom, hogy próbálja ki, használja, mert pofonegyszerűen működik: a kívánt őrölt kávémennyiséget belekanalazzuk a kütyübe, leforrázzuk, jól megkeverjük, majd 2-3 percig állni hagyjuk. Ezután a pohárkára ráhelyezzük a tetejét és a  kis dugattyút lenyomjuk- ezzel arra kényszerítve a még le nem ülepedett, rendetlenül úszkáló kávészemcséket és zaccot, hogy a pohárka aljára üljenek.

Időközben arra is rájöttem, hogy ugyanezen kütyüvel kiváló tejhabot készíthetünk. Hogyan? Ez is nagyon egyszerű:

A habkészítéshez szerintem a 0,3 l-es nagyságú kütyüt használjuk. Öntsünk a kávéfőző pohárkájába 1 dl hideg, langyos vagy akár forró tejet! Tegyük rá a tetejét és a dugattyú gyors föl-le mozgatásával habosítsuk fel a tejet(kb. fél percig). Érezni fogjuk, ahogy sűrűsödni kezd... Az így kapott fincsi habot öntsük érzéssel a kávé tetejére. ...vigyázat, függőséget okoz!!!