Csirkemáj
fehérborban
A máj
...vannak, akik imádják, de vannak, akiknél nem tartozik a nagy kedvencek
közé, merthogy erőteljes MÁJíze van...
Hát milyen legyen?
Keresgéltem,
kísérletezgettem és nem hiába!
Van az
a fűszer és vannak azok a hozzávalók, amelyek lágyítanak
a csirkemáj markáns ízén. Ilyen a zsálya, bors, babérlevél, egy
jófajta fehérbor, petrezselyem, hagyma és gomba barátságos keveréke. Nálunk a
családban ez nagy kedvenc.
HOZZÁVALÓK:
·
40
dkg csirkemáj (50dkg-s csomagolásban lehet kapni, da ha megtisztítjuk, kb.
40dkg marad)
·
4-5
evőkanál liszt
·
só
·
bors
·
4
evőkanál olaj
·
1db
közepes fej vöröshagyma apróra vágva
·
25
dkg gomba szeletelve (én általában csiperkét használok)
·
1dl
száraz fehérbor (kedvencem a Chardonnay)
·
1,5 dl
húsleves (ha nincs kéznél húsleves, lehet húsleveskockát is használni)
·
1 db
babérlevél
·
2-3
evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje
·
1
evőkanál szárított zsályalevél (ha van friss, akkor 2-3 levélke apróra vágva)
ELKÉSZÍTÉSE:
A csirkemájakat
megtisztítjuk az esetlegesen bennfelejtett epevezetékektől, megfelezzük,
besózzuk és borsozzuk őket, a zsályával is fűszerezzük, végül lisztbe
mártogatjuk.
Serpenyőben
olajat hevítünk és a lisztezett májdarabokat minden oldalról megpirítjuk. Jó,
ha van a serpenyőnek fedele, és persze az is jó, ha ezzel le is fedjük a forró
olajban sokkolt májakat, mivel pattognak és zsörtölődnek.
A pirítás egy
néhány perces folyamat, mert nem kell a májakat átsütni. Ha ezzel megvolnánk,
szedjük ki őket egy tálra. A serpenyőben maradt zsiradékon (ha ne lenne elég,
akkor tegyünk még hozzá) pirítsuk meg a hagymát, gombát, sózzuk, adjuk hozzá
az apróra vágott petrezselymet. Pár percig kevergessük, majd öntsük hozzá a
bort és a húslevest, és ne felejtsük ki a babérlevelet sem. Forraljuk össze,
majd adjuk hozzá a májat és így is forraljuk össze. Egy tűzálló tálba öntsük át ezt a keveréket. Fedjük le és
küldjük őket 180 fokos sütőbe 20 percre, hadd barátkozzanak.
Tipp: Ha netán maradna belőle, én májkrémet szoktam
készíteni a maradékból: tetszés szerint
adhatunk hozzá puha vajat vagy margarint és botmixerrel turmixoljuk össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése