2014. március 16., vasárnap

Csirkemáj fehérborban


Csirkemáj fehérborban

A máj ...vannak, akik imádják, de vannak, akiknél nem tartozik a nagy kedvencek közé, merthogy erőteljes  MÁJíze van... Hát milyen legyen?

Keresgéltem, kísérletezgettem és nem hiába!

Van az a fűszer és vannak azok a hozzávalók, amelyek lágyítanak a csirkemáj markáns ízén. Ilyen a zsálya, bors, babérlevél, egy jófajta fehérbor, petrezselyem, hagyma és gomba barátságos keveréke. Nálunk a családban ez nagy kedvenc.

HOZZÁVALÓK:

·         40 dkg csirkemáj (50dkg-s csomagolásban lehet kapni, da ha megtisztítjuk, kb. 40dkg marad)

·         4-5 evőkanál liszt

·        

·         bors

·         4 evőkanál olaj

·         1db közepes fej vöröshagyma apróra vágva

·         25 dkg gomba szeletelve (én általában csiperkét használok)

·         1dl száraz fehérbor (kedvencem a Chardonnay)

·         1,5 dl húsleves (ha nincs kéznél húsleves, lehet húsleveskockát is használni)

·         1 db babérlevél

·         2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje

·         1 evőkanál szárított zsályalevél (ha van friss, akkor 2-3 levélke apróra vágva)

ELKÉSZÍTÉSE:

A csirkemájakat megtisztítjuk az esetlegesen bennfelejtett epevezetékektől, megfelezzük, besózzuk és borsozzuk őket, a zsályával is fűszerezzük, végül lisztbe mártogatjuk.
 

Serpenyőben olajat hevítünk és a lisztezett májdarabokat minden oldalról megpirítjuk. Jó, ha van a serpenyőnek fedele, és persze az is jó, ha ezzel le is fedjük a forró olajban sokkolt májakat, mivel pattognak és zsörtölődnek.

A pirítás egy néhány perces folyamat, mert nem kell a májakat átsütni. Ha ezzel megvolnánk, szedjük ki őket egy tálra. A serpenyőben maradt zsiradékon (ha ne lenne elég, akkor tegyünk még hozzá) pirítsuk meg a hagymát, gombát, sózzuk, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet. Pár percig kevergessük, majd öntsük hozzá a bort és a húslevest, és ne felejtsük ki a babérlevelet sem. Forraljuk össze, majd adjuk hozzá a májat és így is forraljuk össze.  Egy tűzálló tálba  öntsük át ezt a keveréket. Fedjük le és küldjük őket 180 fokos sütőbe 20 percre, hadd barátkozzanak.
 
Rizs- és zöldségkörettel ajánlom.



Tipp:  Ha netán maradna belőle, én májkrémet szoktam készíteni a maradékból:  tetszés szerint adhatunk hozzá puha vajat vagy margarint és botmixerrel turmixoljuk össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése