A kávé meg... az ő habja
Mondtam már, hogy
nagyon szeretem a kávét? Talán igen.
Ahogy az illata belengi a konyhát, sőt az egész házat...érzitek, miről
beszélek !?
A kávéfajták
és elkészítési módjaik széles skáláját próbáltam már: granulátumos kávét, török
kávét, pilóta kávét, presszókávét, Dolce Gusto kávét, kotyogóban készült kávét,
chilis kávét....ó a teljesség igénye nélkül sorolom most ezt a listát,
mert a lényeg az, hogy körülbelül egy éve akadtam rá arra a csodára, amit azóta
sem tudok megunni. Ez nem más, mint a római mogyorókávé - ez az ínyencség különleges
pörköléssel készül, isteni ízét pedig
annak köszönheti, hogy a kávészemeket a pörkölést követően
mogyorófőzetben fürdetik meg.
Az elkészítés
módja is nagyon fontos. A kávé íze és illata sokkal erőteljesebben
érvényesül, ha a French Press névre hallgató kis kütyüt használjuk (magyarul
dugattyús kávéfőző) a nedű elkészítésére.
Aki nem ismerné, azt csak biztatni tudom, hogy próbálja ki, használja, mert pofonegyszerűen működik: a kívánt őrölt kávémennyiséget belekanalazzuk a kütyübe, leforrázzuk, jól megkeverjük, majd 2-3 percig állni hagyjuk. Ezután a pohárkára ráhelyezzük a tetejét és a kis dugattyút lenyomjuk- ezzel arra kényszerítve a még le nem ülepedett, rendetlenül úszkáló kávészemcséket és zaccot, hogy a pohárka aljára üljenek.
Időközben arra is
rájöttem, hogy ugyanezen kütyüvel kiváló tejhabot készíthetünk. Hogyan? Ez is
nagyon egyszerű:
A habkészítéshez
szerintem a 0,3 l-es nagyságú kütyüt használjuk. Öntsünk a kávéfőző pohárkájába
1 dl hideg, langyos vagy akár forró tejet! Tegyük rá a tetejét és a dugattyú
gyors föl-le mozgatásával habosítsuk fel a tejet(kb. fél percig). Érezni
fogjuk, ahogy sűrűsödni kezd... Az így kapott fincsi habot öntsük érzéssel a kávé
tetejére. ...vigyázat, függőséget okoz!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése