2014. március 10., hétfő

A kávé meg az ő habja


A kávé meg... az ő habja

 

Mondtam már, hogy nagyon szeretem a kávét? Talán igen.  Ahogy az illata belengi a konyhát, sőt az egész házat...érzitek, miről beszélek !?

A kávéfajták és elkészítési módjaik széles skáláját próbáltam már: granulátumos kávét, török kávét, pilóta kávét, presszókávét, Dolce Gusto kávét, kotyogóban készült kávét, chilis kávét....ó a teljesség igénye nélkül sorolom most ezt a listát, mert a lényeg az, hogy körülbelül egy éve akadtam rá arra a csodára, amit azóta sem tudok megunni. Ez nem más, mint a római mogyorókávé - ez az ínyencség különleges pörköléssel készül,  isteni ízét pedig annak köszönheti, hogy a kávészemeket a  pörkölést követően mogyorófőzetben fürdetik meg.

Az elkészítés módja is nagyon fontos. A kávé íze és illata sokkal erőteljesebben érvényesül, ha a French Press névre hallgató kis kütyüt használjuk (magyarul dugattyús kávéfőző) a nedű elkészítésére.

Aki nem ismerné, azt csak biztatni tudom, hogy próbálja ki, használja, mert pofonegyszerűen működik: a kívánt őrölt kávémennyiséget belekanalazzuk a kütyübe, leforrázzuk, jól megkeverjük, majd 2-3 percig állni hagyjuk. Ezután a pohárkára ráhelyezzük a tetejét és a  kis dugattyút lenyomjuk- ezzel arra kényszerítve a még le nem ülepedett, rendetlenül úszkáló kávészemcséket és zaccot, hogy a pohárka aljára üljenek.

Időközben arra is rájöttem, hogy ugyanezen kütyüvel kiváló tejhabot készíthetünk. Hogyan? Ez is nagyon egyszerű:

A habkészítéshez szerintem a 0,3 l-es nagyságú kütyüt használjuk. Öntsünk a kávéfőző pohárkájába 1 dl hideg, langyos vagy akár forró tejet! Tegyük rá a tetejét és a dugattyú gyors föl-le mozgatásával habosítsuk fel a tejet(kb. fél percig). Érezni fogjuk, ahogy sűrűsödni kezd... Az így kapott fincsi habot öntsük érzéssel a kávé tetejére. ...vigyázat, függőséget okoz!!!
 




 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése