2014. július 1., kedd

Sertéshúsos-cukkínis fittburger - húspogácsa újragondolva No2



 
Íme egy újabb könnyed és egészséges húspogácsa recept. Kicsit ugyan fajsúlyosabb, de sovány húsból, nem szokványosan cukkínivel könnyítve, mely ízletes, egészséges, nem nehéz étel, és  persze ez is gyorsan elkészül!

HOZZÁVALÓK:


A burgerhez:

·         500 g darált sovány sertéshús-(én combjából szoktam)

·         1 tojás

·         1 kisebb cukkíni – kb. 200 g

·         1 fej apróra vágott hagyma

·         1 gerezd fokhagyma zúzva

·         1MK őrölt pirospaprika

·         1 MK őrölt kömény

·         1TK oregánó

·         1MK bazsalikom

·         só, bors

A morzsához:

·         prézli

·         napraforgómag

 

ELKÉSZÍTÉSE:

Első lépésben beizzítjuk a sütőt, mert hogy ezt a burgert sem ítéljük olajfürdőre.  Kisebb  - 1x1-es kockákra vágjuk a cukkínit, majd  serpenyőben pici olajat hevítünk, először a hagymát kissé megpirítjuk, és hozzáadjuk a cukkínit, sózzuk, borsozzuk,hozzáadjuk a többi fűszert –tetszés szerint, jól elkeverjük, és hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát- összebarátkoztassa az ízeket és kissé megpuhítsa a cukkínikockákat. Nem kell, hogy teljesen megpuhuljon a cukkíni, mert még egy hőpróbát ki kell állnia...  Ezért ez a művelet csak néhány percet vesz igénybe. Ha mindezzel megvagyunk, lekapcsoljuk a hőt, és a masszát hűlni hagyjuk.

A darált, zsenge húshoz hozzáadjuk a fűszeres cukkínikockákat és a nyers, egész tojást, majd  összedolgozzuk. Enyhén nedves kézzel tetszés szerinti korongokat formálunk belőlük, és a panírmorzsába forgatjuk őket.

Ettől a ponttól ugyanaz az eljárás, mint a csirkés-gombás verziónál:

Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk, a papírt vékonyan beolajozzuk, és erre pakoljuk a húspogácsáinkat, melyeknek a tetejét is beolajozhatjuk. Beküldjük őket a 180 fokra előmelegített sütőbe, és hagyjuk őket körülbelül 20-30 percig sülni.

Miután beleharapunk  a pirult napraforgómagos, aranybarna ropogós prézlikéregbe,  kényeztetően megadja magát a zsenge, laza,szaftos belső. Mmmmennyei!

2014. június 17., kedd

Csirkés-gombás fittburger – avagy húspogácsa újragondolva No 1







Szeretjük a fasírozottat vagy a burgert… Előnyére válik, ha tudja az ember lánya, mit rejt a húspogácsa! Nos, ez ilyen! Sovány darált hús és- könnyítésképen- ízes zöldség keveréke. A sovány hús – jelen esetben a csirkemell kicsit száraz,ezért vetettem be egy kis gombát, ami szaftossá és ízesebbé teszi az étket. Ennek a burgernek csak egy nagy problémája van: hamar elfogy. Egyébként meg ízletes, egészséges, alacsony kalóriaértékű, nem nehéz étel, kicsit eltér a megszokottól…Ja-és gyorsan elkészül! 

HOZZÁVALÓK:

A burgerhez:

·         500 g darált csirkemell

·         1 tojás

·         200 g  friss csiperke kisebb darabokra vágva

·         1 fej apróra vágott hagyma

·         1EK apróra vágott friss petrezselyemzöldje

·         só, bors

A morzsához:

·          7-8 szelet ‚Knackebrot‘

·         2 EK sósmogyoró
 

 
 
·         1 TK füstölt (őrölt) pirospaprika

·         A hozzávalókat egy turmixgépben szemcsésítjük, és hozzáadjuk a pirospaprikát.


 
Ha nem akarunk ezzel bíbelődni (pedig érdemes), akkor nyugodtan használjunk közönséges prézlit.

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy serpenyőben pici olajat hevítünk, majd a hagymát kissé megpirítjuk, és hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a petrezselyemzöldjét, és addig kevergetjük, mígnem levet ereszt, és aztán el is fővi a levét. Hűlni hagyjuk.

A darált húshoz hozzáadjuk a gombás keveréket és a tojást, majd jól összedolgozzuk. Tetszés szerinti korongokat formálunk belőlük, és a panírmorzsába forgatjuk őket.

Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk, a papírt vékonyan beolajozzuk, és erre pakoljuk a húspogácsáinkat, melyeknek a tetejét is beolajozhatjuk.
 
 
180 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket. Körülbelül 20-30 perc alatt készre is sülnek.

Kívül aranybarna és ropogós. Belül szaftos – a gombának köszönhetően. Kellemesen keveredik benne a mogyoró íze és a paprika enyhén füstös zamata! Érdemes kipróbálni!

2014. június 14., szombat

Lecsós hús 2 'idegenlégióssal' - kapribogyóval és füstölt pirospaprikával



Régebben a kapribogyót csak megkóstolásig tartottam szimpatikusnak...Ez mára megváltozott, mert rájöttem, hogy ez az apró bogyócska az ő erőteljes savanykás-sós ízével csodákra képes, ha mártásokba tesszük. Igazi tartást, karaktert ad az ízeknek...

A másik nagy felfedezésem mostanság a füstölt, őrölt pirospaprika... Ez is egy kis csoda. Teljesen új dimenziókat nyit. Olyan pikantériát ad az ételnek, mintha a szabadban készült volna...
 

 Ez a két hozzávaló volt az újítás a lecsós hús elkészítésénél. Az eredmény: új és gazdagabb  ízek. Kísérletezni érdemes!

HOZZÁVALÓK:
 

·         60 dkg soványabb sertéshús kisebb kockákra vágva (használhatunk csirkemellet is)

·         2db piros húsú paprika, 2 db zöldpaprika csíkokra vágva

·         2 db érett paradicsom karikázva

·         1 nagyobb fej hagyma apróra vágva

·         2 gerezd fokhagyma apróra

·         1 EK apróra vágott petrezselyemzöldje

·         só, őrölt bors

·         olaj
 

·         1 EK kapribogyó

·         1 púpos TK füstölt pirospaprika

ELKÉSZÍTÉSE:

Olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöld és piros paprikát, paradicsomot, majd a fokhagymát is, és persze a kapribogyót is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól megkevergetjük, és hagyjuk, hogy picit levet eresszenek.
 
Ezután nagy lángra kapcsolunk, és a lecsós alaphoz adjuk a husit. Keverjük-kavarjuk...és hoppá, most adjuk hozzá a második titkos elemet, a füstölt pirospaprikát! Tovább keverünk-kavarunk, a husi hamarosan megadja magát, fehéredni kezd, majd levet ereszt. Most öntsünk még hozzá egy kis levet, mondjuk 1-2 dl-t lehet - attól függően, mennyire szeretjük bő lére ereszteni a dolgokat. Nos a hozzáadott folyadék is lehet többféle, például víz;  ha többre vágyunk, akár sört is löttyinthetünk hozzá, viszont valami finom száraz fehérbor sem rontja el a bulit.
 
Forrásba hozzuk ,és lassú, komótos üzemmódra váltunk, lefedjük a kicsikéket, hadd puhuljanak... Mire megpuhultak a húsok, az ízek is teljesen összeértek, egymásba simultak.

 Knédlivel, krumplival, rizzsel, akár kuszkusszal is kínálhatjuk, de egy jó karéj illatos, ropogós friss kenyér is nagyszerű kísérője lehet, amellyel  tunkolhatjuk az ízes szaftot ...

2014. június 13., péntek

Café Bombón






Nyár, napsütés, pálmafák, égszínkék tenger és egy latin muchacho kávét készít...ezekre a képsorokra lettem figyelmes a minap.  Hatalmába kerített  ez a hangulat... és főleg a kávé!!! Nyár, napsütés, hőség az most itt is van, a tenger  a pálmafákkal kicsit várat magára...A kávét viszont szinte azonnal el lehet készíteni, ha van otthon :

2 HOZZÁVALÓ:

(1 személyre)

·         30-40 ml sűrített , édesített tej

·         100-150 ml finom, illatozó feketekávé


 Hagyományosan, ha nem túl nagy a hőség, akkor így készül: egy üvegpohárba beleöntjük a sűrített tejet, és erre öntjük a forró feketekávét. Mivel két különböző sűrűségű folyadékról van szó, nem keverednek össze. Nagyon mutatós a kis kompozíció...



Ha azonban a hőmérő higanyszála feljebb szökik, akkor jegelhetünk is...

A kávét hagyjuk picit hűlni mielőtt a sűrített tejre öntjük, és tehetünk bele jégkockákat.


Ez a kávékülönlegesség- a Café Bombon- a spanyolok nagy kedvence. Fogyasztás előtt össze kell keverni a világosat a sötéttel, az édeset a keserűvel. Erős és édes! 

 Köszi a tippet, Miguel! ;)

2014. június 6., péntek

Túrógombóc másképpen



Június – gyümölcsözön: még mindig illatos eper, itt a zamatos málna, van ropogós cseresznye és már a meggy is érik. Ezekhez a csodás gyümölcsökhöz méltó 'gardedám' lehet a szerényen egyszerű, isteni túrógombóc.

Szeretem a változatosságot, és ettől vezérelve keresgéltem valami más, egyszerűen elkészíthető túrógombóc receptet. És aki keres, az talál! Az alapötlet a turogomboc.hu oldalról származik. Ez a recept igazi nyárias, gyors és gyümölcskímélő. Teljesen más a hagyományos elkészítési módhoz képest. Nem kell a gombócokat főzni, ezért a közepükbe rejtett gyümölcs friss marad, nem esik össze. Ami meg külön előnye: 20 perc alatt kész!

Epres –mákos túrógombóc vaníliasodóval


 

HOZZÁVALÓK:


 

4 személyre

·         200 g babadara (a durvább szemcséjű felnőtt dara gyermeke ;))

·         1 l tej

·         500 g tehéntúró

·         1MK só

·         1-2 EK vaníliacukor

·         1 TK reszelt citromhéj

·         1-1 szem gyümölcs a közepébe: eper, meggy, málna…ami csak tetszik

·         100 g cukrozott, darált mák a gombócok bevonására

Vaníliaöntet:

·         300ml főzőtejszín

·         2 egész tojás

·         2 EK vaníliacukor

·         csipetnyi só

·         diónyi vaj

A TÚRÓGOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE:

A tejben elkeverjük a cukrot és a babadarát és nemes egyszerűséggel darakását készítünk belőlük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt az idő alatt megtörjük a túrót,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és megsózzuk, csak mértékkel ugyan, de ez fontos, hogy ne legyen a gombóc íztelen. Ha kihűlt a darakása, jól összedolgozzuk vele a túrót, az így kapott masszából nedves kézzel gombócokat formálunk, a belsejükbe finom kicsi gyümölcsöt teszünk, meghempergetjük őket a mákban… és készen is vagyunk.
 

A SODÓ ELKÉSZÍTÉSE:

A tejszínben elkeverjük a cukrot, sót meg a tojásokat, és lassú tűzön (ha óvatosak vagyunk, lehet gőz fölött is) sűrű masszává főzzük. Ha kész a massza, dobunk hozzá diónyi vajat és botmixerrel egyneműsítjük. Fényes, lágy sodó válik belőle, amely finom kiegészítője a könnyed gombócoknak, és kiválóan lekerekíti a túró és a gyümölcs savanykás ízét.


2014. június 2., hétfő

Schwarzwaldba göngyölt zsályás lazac



Nem kétséges, hogy a lazac eleve egy kiváló alapanyag. Nemcsak azért, mert ínycsiklandó, hanem azért is mert sokféleképpen variálható, ami megunhatatlanná teszi... Ezt a variációt Lorraine Pascale-től láttam először.   Kiváló ötlet! Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mivel néhány hozzávalóból készül, mégis pici fondorlatot ad neki a zsályalevél...és hát látványnak sem utolsó.

HOZZÁVALÓK:
 

2 személyre

·         200-300 g lazac 4 darabra szelve(ha lehet, bőre nélkül)

·         4 levél friss vagy szárított zsálya

·         4 szelet Schwarzwald sonka

·         só, őrölt bors

·          pici reszelt citromhéj

ELKÉSZÍTÉSE:

Miután a csodás színű, szaftos halat a tetszőleges formára szeltük, sózzuk, borsozzuk, hintünk rá pici reszelt citromhéjat és rásimítunk mindegyik darabra egy csinos zsályalevelet. Ezután elegánsan becsomagoljuk egy vékony, kecses szelet Schwarzwald sonkába.
 
 Kevés olívaolajon teflonos serpenyőben, mérsékelt hőfokon a csomagokat mindkét oldalukról átsütjük.
 

Bármilyen körettel kínálhatjuk: a főtt krumplitól kezdve a párolt brokkolin, zöld spárgán, nyers répán keresztül a rukkoláig szinte bármivel. Igazi pikantériát ad az ízeknek egy kanálnyi joghurtos-citromleves-kapros mártás...

2014. május 30., péntek

Sztrapacska










Az én sztrapacskás történetem

Egy-egy szó hallatán mindannyiunknak más kép jelenik meg lelki szemei előtt, más-más képzeteket társítunk, más az illat, a hangok, az érzések... Ez így is van rendjén.

Mi jut eszünkbe mondjuk a... sztrapacska szó hallatán? Van, akinek semmit nem mond ez a szlávos hangzású, alig kimondható szó.  Nekem ez a gyerekkorom boldog nyarait idézi. Igen! A szünidőt, a lázas készülődést a nyaralásra, a véget érni nem akaró hosszú vonatozást szőke búzamezők között, a vonat zakatolását, és végül a nagy nyakba borulós találkozásokat a Messzi Nagymamával, a gömöri rokonsággal, az unokatestvérekkel; nagynénik, nagybácsik, koma, sógor ...és a fogadásunkra készített isteni sztrapacskát.

A sztrapacska receptjét, elkészítésének fortélyait közvetlenül a nagymamámtól tanultam. Ez egy egyszerű, ám nagyon kiadós és isteni finom étel. Vannak olyan tájak, ahol a neve ‚nyögve‘. Mivel a sztrapacska alapját a reszelt nyers krumpli képezi, és  egy nagy családnak egy jó adag sztrapacskához azért elég szép mennyiségű nyers krumplit kellett lereszelni, nyögött is emiatt a gazdasszonyka eleget.

Szóval az én nagymamám mindig elég sok nyers krumplit reszelt le, amikor nyaranta vendégül látott minket, messziről jött unokákat, meg a nagy család apraját nagyját. Tizenéves koromban tudatosítottam csak azt, hogy ez milyen verejtékes meló. Amikor elég önállónak és ügyesnek éreztem magam ahhoz, hogy ezt otthon egyedül is elkészítsem, megkértem őt, mondja el a receptet. Kerítettem tollat és papírt, hogy leírom a ‚miből-mennyit-hogyan‘ kulcsinformációkat. Ő meg csak aranyosan mosolygott, majd mondta, hogy ő ezt soha nem mérte le, de csináljunk egy beavatós főzést, ahol minden titkot elárul. Így is történt.

 Azóta sokat fejlődött a tudomány, a háziasszonyoknak sem kell többet nyögve készíteni a sztrapacskát. Íme egy eredeti recept autentikus alapanyagokból 21. századi technikával.

Sztrapacska - a recept


HOZZÁVALÓK 4 személyre

·         400 g nyers krumpli ( ha lehet, ne legyen újkrumpli)

·         Kb. 500 g liszt

·         50 ml víz

·        

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy nagy lábasban feltesszük a főzővizet (ne felejtsük el sózni), hadd dolgozzon nekünk az idő, míg a tésztával ügyködünk.

Most pedig alkalmazzuk a technikát: vegyük elő a konyhai robotgépünket, a nyers krumplit daraboljuk bele, löttyintsünk hozzá egy kis vizet, sózzuk meg majd indítsuk be. Az éles kések pillanatok alatt finom kásává alakítják a krumplidarabokat.
 
Ezután azonnal adagolhatjuk a lisztet a robotgép tetején lévő nyíláson keresztül. Ne állítsuk le a gépet, hadd keverje el a lisztet a krumplimasszával. Esetleg lassúbb fokozatra kapcsolhatunk, és fokozatosan addig kanalazzuk a lisztet, amíg nokedli sűrűségű tésztát nem kapunk. Ha megvan a megfelelő állag, kapjuk elő a nokedliszaggatónkat és a lobogó, sós vízbe szaggassuk bele a tésztát.
 
Pár perc alatt a felszínre jönnek, és most jön csak a java!!!!

Azért, hogy a kis nokedlik ne tapadjanak össze, valamilyen zsiradékot kell használni. Én egy nagyobb lábosban olvasztok vajat, kicsit meg is pirítom, és a kifőtt sztrapacskát a főzővízből egyenesen erre szedem rá, majd jól elkeverem. A pirított vajnak nagyon finom, jellegzetes íze van, de ismerek olyat, aki nem szereti...
 

Ha esetleg nem szeretjük a vajas ízt, erre a célra használhatunk egyszerű növényi olajat is.


A sztrapacskát sokféle fondorlatos finomsággal lehet kiegészíteni, ízesíteni: juhtúróval, túróval, savanyú káposztával vagy krémsajttal. ...Ja! És a ‚puszta‘ is nagyon becses !!! ...És persze ne feledkezzünk meg az apró kockára vágott, pirított szalonnáról vagy a ropogós kolbászkarikákról sem, melyek nemcsak díszítésként szolgálhatnak.

Nálunk nagy  kedvenc a juhtúrós –  most éppen szezonja van ...,  a juhtúrót össze szoktam olvasztani 2 EK tejföllel. Tálaláskor ebből a finomságból kanalazok a pirított vajtól illatozó sztrapacskára, majd megkoronázom apró kockákra vágott, pirított, ropogós szalonnapörccel.
 
 
Diétásnak egyáltalán nem mondható, viszont érdemes kipróbálni, és itt-ott beiktatni a családi menüsorba, mert isteni finom!