2014. június 14., szombat

Lecsós hús 2 'idegenlégióssal' - kapribogyóval és füstölt pirospaprikával



Régebben a kapribogyót csak megkóstolásig tartottam szimpatikusnak...Ez mára megváltozott, mert rájöttem, hogy ez az apró bogyócska az ő erőteljes savanykás-sós ízével csodákra képes, ha mártásokba tesszük. Igazi tartást, karaktert ad az ízeknek...

A másik nagy felfedezésem mostanság a füstölt, őrölt pirospaprika... Ez is egy kis csoda. Teljesen új dimenziókat nyit. Olyan pikantériát ad az ételnek, mintha a szabadban készült volna...
 

 Ez a két hozzávaló volt az újítás a lecsós hús elkészítésénél. Az eredmény: új és gazdagabb  ízek. Kísérletezni érdemes!

HOZZÁVALÓK:
 

·         60 dkg soványabb sertéshús kisebb kockákra vágva (használhatunk csirkemellet is)

·         2db piros húsú paprika, 2 db zöldpaprika csíkokra vágva

·         2 db érett paradicsom karikázva

·         1 nagyobb fej hagyma apróra vágva

·         2 gerezd fokhagyma apróra

·         1 EK apróra vágott petrezselyemzöldje

·         só, őrölt bors

·         olaj
 

·         1 EK kapribogyó

·         1 púpos TK füstölt pirospaprika

ELKÉSZÍTÉSE:

Olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöld és piros paprikát, paradicsomot, majd a fokhagymát is, és persze a kapribogyót is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól megkevergetjük, és hagyjuk, hogy picit levet eresszenek.
 
Ezután nagy lángra kapcsolunk, és a lecsós alaphoz adjuk a husit. Keverjük-kavarjuk...és hoppá, most adjuk hozzá a második titkos elemet, a füstölt pirospaprikát! Tovább keverünk-kavarunk, a husi hamarosan megadja magát, fehéredni kezd, majd levet ereszt. Most öntsünk még hozzá egy kis levet, mondjuk 1-2 dl-t lehet - attól függően, mennyire szeretjük bő lére ereszteni a dolgokat. Nos a hozzáadott folyadék is lehet többféle, például víz;  ha többre vágyunk, akár sört is löttyinthetünk hozzá, viszont valami finom száraz fehérbor sem rontja el a bulit.
 
Forrásba hozzuk ,és lassú, komótos üzemmódra váltunk, lefedjük a kicsikéket, hadd puhuljanak... Mire megpuhultak a húsok, az ízek is teljesen összeértek, egymásba simultak.

 Knédlivel, krumplival, rizzsel, akár kuszkusszal is kínálhatjuk, de egy jó karéj illatos, ropogós friss kenyér is nagyszerű kísérője lehet, amellyel  tunkolhatjuk az ízes szaftot ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése