2014. június 6., péntek

Túrógombóc másképpen



Június – gyümölcsözön: még mindig illatos eper, itt a zamatos málna, van ropogós cseresznye és már a meggy is érik. Ezekhez a csodás gyümölcsökhöz méltó 'gardedám' lehet a szerényen egyszerű, isteni túrógombóc.

Szeretem a változatosságot, és ettől vezérelve keresgéltem valami más, egyszerűen elkészíthető túrógombóc receptet. És aki keres, az talál! Az alapötlet a turogomboc.hu oldalról származik. Ez a recept igazi nyárias, gyors és gyümölcskímélő. Teljesen más a hagyományos elkészítési módhoz képest. Nem kell a gombócokat főzni, ezért a közepükbe rejtett gyümölcs friss marad, nem esik össze. Ami meg külön előnye: 20 perc alatt kész!

Epres –mákos túrógombóc vaníliasodóval


 

HOZZÁVALÓK:


 

4 személyre

·         200 g babadara (a durvább szemcséjű felnőtt dara gyermeke ;))

·         1 l tej

·         500 g tehéntúró

·         1MK só

·         1-2 EK vaníliacukor

·         1 TK reszelt citromhéj

·         1-1 szem gyümölcs a közepébe: eper, meggy, málna…ami csak tetszik

·         100 g cukrozott, darált mák a gombócok bevonására

Vaníliaöntet:

·         300ml főzőtejszín

·         2 egész tojás

·         2 EK vaníliacukor

·         csipetnyi só

·         diónyi vaj

A TÚRÓGOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE:

A tejben elkeverjük a cukrot és a babadarát és nemes egyszerűséggel darakását készítünk belőlük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt az idő alatt megtörjük a túrót,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és megsózzuk, csak mértékkel ugyan, de ez fontos, hogy ne legyen a gombóc íztelen. Ha kihűlt a darakása, jól összedolgozzuk vele a túrót, az így kapott masszából nedves kézzel gombócokat formálunk, a belsejükbe finom kicsi gyümölcsöt teszünk, meghempergetjük őket a mákban… és készen is vagyunk.
 

A SODÓ ELKÉSZÍTÉSE:

A tejszínben elkeverjük a cukrot, sót meg a tojásokat, és lassú tűzön (ha óvatosak vagyunk, lehet gőz fölött is) sűrű masszává főzzük. Ha kész a massza, dobunk hozzá diónyi vajat és botmixerrel egyneműsítjük. Fényes, lágy sodó válik belőle, amely finom kiegészítője a könnyed gombócoknak, és kiválóan lekerekíti a túró és a gyümölcs savanykás ízét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése