Június – gyümölcsözön:
még mindig illatos eper, itt a zamatos málna, van ropogós cseresznye és már a meggy
is érik. Ezekhez a csodás gyümölcsökhöz méltó 'gardedám' lehet a szerényen
egyszerű, isteni túrógombóc.
Szeretem a
változatosságot, és ettől vezérelve keresgéltem valami más, egyszerűen
elkészíthető túrógombóc receptet. És aki keres, az talál! Az alapötlet a turogomboc.hu
oldalról származik. Ez a recept igazi nyárias, gyors és gyümölcskímélő.
Teljesen más a hagyományos elkészítési módhoz képest. Nem kell a gombócokat
főzni, ezért a közepükbe rejtett gyümölcs friss marad, nem esik össze. Ami meg
külön előnye: 20 perc alatt kész!
Epres –mákos túrógombóc
vaníliasodóval
HOZZÁVALÓK:
4 személyre
·
200 g
babadara (a durvább szemcséjű felnőtt dara gyermeke ;))
·
1 l tej
·
500 g
tehéntúró
·
1MK
só
·
1-2 EK
vaníliacukor
·
1 TK reszelt
citromhéj
·
1-1
szem gyümölcs a közepébe: eper, meggy, málna…ami csak tetszik
·
100 g
cukrozott, darált mák a gombócok bevonására
Vaníliaöntet:
·
300ml
főzőtejszín
·
2
egész tojás
·
2 EK
vaníliacukor
·
csipetnyi
só
·
diónyi
vaj
A TÚRÓGOMBÓC
ELKÉSZÍTÉSE:
A tejben
elkeverjük a cukrot és a babadarát és nemes egyszerűséggel darakását készítünk
belőlük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt az idő alatt megtörjük a túrót,hozzáadjuk
a reszelt citromhéjat és megsózzuk, csak mértékkel ugyan, de ez fontos, hogy ne
legyen a gombóc íztelen. Ha kihűlt a darakása, jól összedolgozzuk vele a túrót, az így kapott masszából nedves kézzel gombócokat formálunk, a belsejükbe finom kicsi gyümölcsöt
teszünk, meghempergetjük őket a mákban… és készen is vagyunk.
A SODÓ
ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínben
elkeverjük a cukrot, sót meg a tojásokat, és lassú tűzön (ha óvatosak vagyunk,
lehet gőz fölött is) sűrű masszává főzzük. Ha kész a massza, dobunk hozzá diónyi
vajat és botmixerrel egyneműsítjük. Fényes, lágy sodó válik belőle, amely
finom kiegészítője a könnyed gombócoknak, és kiválóan lekerekíti a túró és a
gyümölcs savanykás ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése