2014. május 16., péntek

Vargabéles fehér rumos baracklekvárral üdítve





Béles


Igen, igen…ki ne ismerné a bélest!? A rétes unokatestvére... vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy a rétesfélék családjába tartozik…Ez a töltelékkel bélelt tészta a parasztkonyha régi ünnepi süteménye volt. Csak az érdekesség kedvéért írom, hogy a hagyományos megformálás módja szerint a tésztát négyszögletesre kell nyújtani, és ennek a közepére kerül a töltelék, majd a tészta négy sarkát középre fölhajtják. Régen tepsi nélkül, a kemence fenekén, esetleg káposztalevélre fektetve sütötték. Sajnos, nekem még nem volt szerencsém ezt kemencében készíteni, de el fog jönni annak is az ideje. A tölteléke változatos: van kásás, túrós, mákos, káposztás, tökös, répás, krumplis, almás, szilvalekváros béles. Akik nem nagyon kedvelik az édeset, nincs gond, mert azoknak van a sós, borsos változat ...
 

Mi édesen szeretjük! Túró, vaníliacukor, finommetélttel leveles tésztában…és úgy gondoltam, kell még valami kis fanyar csalafintaság hozzá…Ezúttal a baracklekvár jutott eszembe meg a fehér rum.

Vargabéles fehér rumos baracklekvárral



 

HOZZÁVALÓK:

20 csinos kockához/szelethez

 

·         200 g finommetélt

·        

·         3 tojás

·         200 g porcukor

·         150 g vaj

·         1 citrom héja

·         500g tehéntúró

·         200 ml tejföl

·         40g mazsola vagy tetszés szerinti aszalt gyümölcs

·         1 csomag vaníliacukor

·         500 g leveles tészta vagy 2 csomag réteslap

ELKÉSZÍTÉSE:

Első lépésben feltesszük forrni a tészta vizét. A főzővizet ne felejtsük el megsózni.

 A tojásokat a puha vajjal és a cukorral elkeverjük. A túrót sózzuk, összedolgozzuk a tejföllel és a citrom reszelt héjával. Ezután a túrós és a tojásos masszát elkeverjük. Kóstoljuk meg, hogy elég ízletes-e. Ha kell, sózzuk.  Ha nincs benne kellő mennyiségű só, akkor nagyon íztelen marad ez a finomság. De vigyázzunk azért, nehogy elsózzuk!

Közben, ha már forr a vizünk, beledobjuk a finommetéltet. Pár percig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert még lesz alkalma a finom kis szálaknak, hogy nedvességet szívjanak magukba,és ha túl puhára főzzük, az semmiképpen sem tesz nekik jót.

Miután a tésztát a sós vízben megfelelően megfőztük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük - ezáltal le is hűtjük - majd a túrós-tojásos masszába belekeverjük.  A leveles tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik lehet picivel nagyobb – ez kerül majd alulra, a másik - amelyiket kisebbre hagyjuk –  lesz a béleskompozíció teteje. Egy kb. 25x35ös tepsit leheletnyi finoman kivajazunk, és kibéleljük a vékonyra kisodort leveles tésztával úgy, hogy a tepsi oldalait is fedje. Ebbe belekanalazzuk a masszánkat, elegyengetjük, és betakarjuk a másik, vékonyra kisodort tésztalappal. Kész is, mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 40-50 percre.

Ezalatt az idő alatt nagyon finom illatok szállnak a konyha és az egész lakás levegőjében: a túró és a vanília elegáns illata  keveredik a piruló leveles tészta jellegzetes aromájával. Hmmm! Nagyon finom. Alig várjuk, hogy elkészüljön! Ugye? Tudom, hogy türelem kell hozzá,de ha megsült, várjunk egy kicsit, míg kihűl. Kínálhatjuk friss gyümölccsel is, és most egy kis baracklekvárral tálaltam, amit fehér rummal babonáztam meg. Mit mondjak? Lélekmelengető és ütős volt!
 

2014. május 13., kedd

Tonhalas saláta - egy szempillantás alatt...


 
Az „Anya, mit lehet vacsorázniiii???“ kérdésre ajánlottam ezt a salátát, ami olyan gyorsan készült el, hogy nem volt időm lemérni,mennyi időt vesz igénybe. Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott. Komolyan meg kellett harcolnom azért, hogy lefényképezhessem: bal karommal tartottam vissza a sok éhes kosztost, jobb kezemmel pedig próbáltam fényképezni... Ez mind nagyon-nagyon  gyorsan történt.

HOZZÁVALÓK:

(1 személyre)

·         1 nagyobb marék mosott, tetszés szerintire tépkedett jégsaláta

·         120 g tonhal(konzerv, sós lében)

·         1 főtt tojás

·         2 karika citrom

·         4 szem koktélparadicsom

·         pár szem olívabogyó

·         egy löttyintésnyi olívaolaj

·         néhány karika lilahagyma

A hozzávalókat egy pofás tányérra rendezzük.Pár csepp citrom, olívaolaj...és már mehet is a lakmározás...

Lehet hozzá egy ropogós magos zsömlét is fogyasztani, kínálhatunk még hozzá joghurtos-kapros mártást is.

Ez a salátakompozíció kiváló fehérjeforrás, értékes tápanyagokat tartalmaz, viszonylag könnyen emészthető. Szeretjük, mert gyors, na és persze finom.
 

2014. május 10., szombat

Omlós tarjahusi


Mindenki szereti az omlós húst, ami szinte szétolvad a szájban... Képzeljük csak ezt el! Keresgéljünk csak az emlékeink közt! Ugye, megvan! Na, ez a recept egy ilyen húsról szól. Amikor az ember fia, lánya a villáját mélyesztené belé, de nem  tudja, mert ez a hús olyan alázattal hull a rostjaira , hogy azt öröm nézni, illetve öröm enni.

Ha netán van olyan köztünk, akinek sajnos nincs omlóshús-emléke, akkor érdemes ezt a receptet kipróbálni, hogy végre legyen.

Az omlósságért időt kell rá áldozni…Ez egy igazi ’slow food’. DE ne ijedjünk meg! Kevés törődést igényel, az elkészítése annyira egyszerű, hogy hihetetlen: a hozzávalókat egy lábasba tesszük és csak főzzük.  A maga csendességében nyugodtan, komótosan elfődögél, miközben még a nagytakarítást is elvégezhetjük …ő  meg csak fő,fő,fődögél. Itt- ott rákacsintunk és ennyi.

HOZZÁVALÓK:

·         1 kg tarja

·         3 gerezd zúzott fokhagyma

·         1 TK őrölt feketebors

·         1EK őrölt kömény

·        

·         víz

ELKÉSZÍTÉSE:

A húst kb. 3x3-as kockákra vágjuk. Teflonos, mélyebb serpenyőbe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy az ellepje. Hozzáadjuk a sót, borsot, fokhagymát és a köményt.

 Lassú tűzön, lefedve(kisebb nyílást hagyjunk) kb. 2 órát főzzük, hogy jó puhácska legyen- rostjaira szétomoljon. Ha elfőné a vizét (ha kicsi a láng, alacsony a hőfok, nem szokta), akkor addig öntögessünk hozzá,amíg el nem éri a megfelelő puhaságot.
 

Ha elég puha, akkor már a finisben vagyunk: le a fedővel,nagy lángot neki addig, amíg elpárolog a lé. És ezután jön a sistergés, elkezdenek pirulni, hagyjuk, hadd pironkodjanak –és itt a vége- kész!!! Addig és olyanra lehet pirítani, amilyennek szeretjük.

Tálalási javaslat
Igazából bármilyen köretet elbír. Nálunk a következők a nyerők:
 

No 1. Pitába vagy tortillába tölthetjük, amit mi  magunk is elkészíthetünk, de lehet készen boltban is kapni.


Szóval a tortillát pár másodpercre a mikróba tesszük, hogy puhább és hajlékonyabb legyen, na és persze megfelelő hőmérsékletű legyen.

Ezután megkenjük egy evőkanálnyi joghurtos mártással,
 
 szórunk rá csíkokra vágott jégsalátát, karikára vágott lilahagymát vagy újhagymát, rámorzsoljuk az omlós húst, megcsepegtetjük chillis olajjal és betekerjük. Jaaaaj! Nagyon finom!
 

No 2. Ez a vonalakat kímélőbb verzió: Jégsaláta vagy valamilyen leveles, friss saláta alapra  pakoljuk a kívül ropogós, omlós húsdarabokat,  erre jön a hűs joghurtos mártás, a tüzes kis chillis olaj cseppek,a lilahagyma karikázva, apróra vágott paradicsom társaságában.
 

Mennyei kaja.

Megjegyzés:

A joghurtos mártás: 2dl 10%-os joghurthoz keverek egy EK tartármártást- nagyon finom lesz tőle a joghurt, meg 1TK magos mustárt. Néha 1 szál finomra karikázott újhagyma is kerül bele.




2014. május 6., kedd

Thai illúzió 15 perc alatt


A minap láttam egy filmben, amint rákot lakmároztak, és nem tudtak betelni vele, a finom ízével... fehér, szaftos, édeskés, sós, omlós...Olyan nagy gusztussal ették, hogy mondanom sem kell,  állandóan ez járt a fejemben... Mmmm.  És én most honnan kerítsek ilyen húst?!?! Meg aztán, ha sikerülne beszerezni, én harcoljak azzal a nagy állattal meg a még nagyobb ollóival, és aztán tuszkoljam be egy hatalmas lábasba... Hű! Elhessegettem ezt a gondolatot. Aztán eszembe jutott a szurimi rudacska!!!! Édeskés, omlós... Tudom, tudom,tudom, hogy a kettő nem említhető egy napon, de sikerült némileg csillapítani a nyugtalanságomat... és egy egyszerű ételt dobtam össze pár perc alatt, amiben van egy kis pikantéria, egy kis Ázsia, egy kis lime na meg édeskés szurimi.

Rizstészta szurimi rudacskával, thai jellegű fűszerezéssel


HOZZÁVALÓK:
 

2 személyre

·         250 g szurimi rudacska 1 cm-es darabokra vágva

·         1 gerezd fokhagyma zúzva, 1 TK apróra zúzott friss gyömbér

·         1 kisebb, vékonyabb húsú pirospaprika

·         1 kis csokor petrezselyem apróbbra vágva

·         2 szál újhagyma vékonyan felkarikázva

·        

·         3-4 EK szójaszósz vagy osztrigaszósz vagy halszósz,( én  most a szójaszószra szavaztam)

·         1-2 EK Worcester szósz

·         olaj

·         lime leve, héja reszelve

·         200 g rizstészta (száraz állapotban)

ELKÉSZÍTÉSE:

A rizstésztát forró vízbe áztatjuk (kövessük a csomagoláson lévő használati utasítást). Amíg ázik, a többi hozzávalót daraboljuk, vágjuk, aprítsuk, karikázzuk. Ha ez mind megtörtént, egy nagyobb serpenyőben 1-2 EK olajat hevítünk, ráküldjük a fokhagymát, gyömbért, hagymát, paprikát, magas hőfokon pirítjuk őket egy rövid ideig, majd hozzáadjuk a szurimi darabkákat és a lime  reszelt héját. Ízesítsük szójaszósszal,  Worcesterrel vagy a fentiekben soroltak közül ízlés szerint bármivel . Összebarátkoztatjuk őket. A rizstésztát közben leszűrjük és a serpenyőben a többiekhez adjuk. Jól fogassuk össze, hogy  a tésztaszálakat vonja be a pikáns szósz és a szurimi darabkák is arányosan  osztódjanak el.



Tálaljuk! Halmozzunk egy csinos tésztafészket a tányér közepére, szórjuk meg chilli pehellyel,finomra karikázott újhagymával, petrezselyemzöldjével és csepegtessük meg a lime levével.

Expressz gyorsaságú, színes és nagyon ízletes.

2014. május 2., péntek

Töpörtyűs



Kelt tésztás történetekkel általában szombaton foglalkozom, mert tudom, hogy akkor van időm nyugodtan foglalkozni vele, és meg is hálálja ezt a tészta...szóval ez egy kelt tészta töpörtyűkrémmel töltve. Leveles, ropogós… saját recept. A klasszikus módon elkészített hajtogatott (töpörtyűs) pogácsától mindig ódzkodtam. Azt a képet alakítottam ki magamban erről a finomságról, hogy ez egy  legalább 3-4 órás gürizős projekt eredménye. Ezért hát soha nem is készítettem klasszikus hajtogatós módon. Ez a recept szintén kísérletezéseim eredménye. Igazából nem is szoktam mérni a hozzávalókat. A tészta lágysága árulja el, hogy miből mennyi kell...remélem, ez nem tűnik nagyképűségnek. Az étel, az alapanyag is tud a maga egyszerű szintjén közölni. Csak figyelni kell az apró jeleket.

A recept, na és persze elsősorban a ti kedvetekért lemértem a hozzávalókat. Ez sokat segíthet, főleg kezdő háziasszonyoknak. Viszont előfordulhat, hogy a te liszted más minőségű, más malomból származik, ezért éppenséggel több vagy kevesebb víz kell hozzá...

Na nézzük!

HOZZÁVALÓK :

(kb. 20 darabhoz)

A tészta:

·         360 g simaliszt (+ 40 g-t használtam még a tészta begyúrásánál,;készült már sokszor tönkölylisztből is)

·         2 dl meleg víz

·         40 g élesztő

·         1 púpos EK cukor

·         50 ml olaj

·         kb. 1KK só

Töltelék:

·         300 g töpörtyű darálva - vagy magunk daráljuk, vagy lehet kapni már ledarált formában is töpörtyűkrémet

·         1 maréknyi szezámmag a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:

Első lépésben vegyük ki a darált töpörtyűt a hűtőből, hogy ha majd jelenése lesz, engedelmesen lágy és kenhető legyen.

Aztán egy alkalomhoz illő tálban elvegyítjük  a meleg vízben a cukrot és adunk még hozzá 1 EK lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Félretesszük, hagyjuk felfutni.

Ezalatt kimérjük a lisztet és belekeverjük a sót. Miután felfutott az élesztő, ezt hozzáadjuk a liszthez, és persze ne feledkezzünk meg az olajról sem! Összekeverjük, összeállítjuk, ha túl lágynak tűnik, adunk hozzá még lisztet ha túl kemény, akkor pici vizet neki. Aztán jól meggyúrjuk, hogy egy szép, lágy cipócska váljék belőle. Kelni hagyjuk.

Rövid idő alatt, langyos levegőn a kétszeresére nő.
 

És akkor most, mielőtt nekifognánk a tésztának, melegítsük elő a sütőt kb. 150-180 fokra.

 Ezután sodorjuk a cipót téglalap alakúra, kb. 4-5 mm vastagságúra. A kisodort tészta felét kenjük meg vékonyan a töpörtyűkrémmel, és az üresen maradt felét hajtsuk rá . Az így kapott téglalap felét szintén kenjük meg a töpörtyűkrémmel, majd hajtsuk félbe. Ezt újra sodorjuk 4-5 mm-esre, kenjük meg a maradék krémmel, hosszában tekerjük fel...
 
...és karikázzuk, szeleteljük fel 1,5-2 cm széles tekercsekre!
 

Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk rá a kis drágákat, szórjuk meg őket szezámmaggal. De szórhatunk tökmagot, napraforgómagot, lenmagot, ami csak tetszik. Most már befelé velük a sütőbe!

Addig süssük őket, amíg szép színt kapnak…szóval pirulásig, ez kb. 25-30 perc.


 

Egy kiadósabb levessel igazán finom étek. Mi legutóbb gombakrémleveshez ettük…Mennyei volt!



 

2014. május 1., csütörtök

Csirkemell ízes-ropogós burgonyakéregben






Ismét egy egyszerű, csirkemellből készülő étel. Természetesen néhány hozzávalóból...

Ennek is megvan a kis története...
Ezzel a hússzelet elkészítési variációval nagyon –nagyon régen találkoztam... Diákkoromban? Á, ne is firtassuk...nem a kor a lényeg.  Szóval csirke helyett anno disznókarajból készítették és bő olajban sütötték ki. Úszott az olajban, az olajtóóóól... Mégis valamiért megmaradt az emlékeimben ...valami, ami menthető volt és ezáltal továbbfejleszthető...a hús bundájának finom illata és íze... Ezen a szálon indultam hát el, és ez inspirált a

Csirkemell ízes-ropogós burgonyakéregben receptjének megalkotásában.

HOZZÁVALÓK 4 személyre:
 

·         4 db csirkemell

A kéreghez:

·         3 szem nyers krumpli(felkockázva)

·         só(ízlés szerint)

·         1 EK majoránna

·         1 TK őrölt színes bors

·         1 EK apróra vágott petrezselyem zöldje

·         1-2- gerezd fokhagyma

·         50-80 ml tej

·         2 egész tojás

·         kb. 3-4 púpozott EK liszt(bármilyen: tönköly-, búza-, sima-, rétes-…)

·         ½ MK sütőpor

A csirkemelleket kettévágjuk, hogy vékonyabb szeleteket kapjunk, enyhén sózzuk.

A kéreghez a hozzávalókat a liszten és a sütőporon kívül botmixer segítségével összeturmixoljuk. Ezután megy bele a liszt és sütőpor. Ebből annyi kell, hogy sűrű masszát kapjunk. Legyen ez valamivel sűrűbb, mint a palacsintatészta. A sütőportól nem kell idegenkedni, mert sokkal könnyedebbé, levegősebbé teszi a masszát.

Most az következik, hogy a csirkemell szeleteket enyhén lisztbe forgatjuk, hogy az anyag megtapadjon rajtuk, és jól megmártogatjuk őket a fokhagymától és az egyéb fűszerektől csudásan illatozó burgonyamasszában, és mehetnek is sülni.

Ennél a pontnál mindenkire rábízom, hogy melyik módszert választja:

v  Van a „bő olajban“ verzió, amikor is bő olajban, serpenyőben kisütjük a hússzeleteket...mindkét oldalukat (kisebb lángon, hogy a belseje ne maradjon nyers!). Ez jó olajos .  Még egyszer mondom jóóóóó olajos!!!A massza sülés közben elég szép mennyiségű olajat képes magába szippantani...
 

v  És van a „tepsis“ verzió - sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vékonyan megkenjük olajjal, és rápakoljuk a bundázott husiszeleteket, picit megcsepegtetjük a tetejüket is olajjal (én most olívát használtam), és kb. 180-200 fokon pirulásig sütjük. A kéreg ropogósra sül, és nem tocsog az olajtól. Naaagyooon finom!!!
 


Ehhez az illatos, fűszeres, ropogós kéregben lévő szaftos, puha csirkehusihoz nem is kell más, mint egy könnyed, nem tolakodóan, hanem csak elegánsan ízletes saláta. Nagyon szépen kíséri!