Mindenki szereti az omlós húst, ami szinte szétolvad a
szájban... Képzeljük csak ezt el! Keresgéljünk csak az emlékeink közt! Ugye,
megvan! Na, ez a recept egy ilyen húsról szól. Amikor az ember fia, lánya a
villáját mélyesztené belé, de nem tudja,
mert ez a hús olyan alázattal hull a rostjaira , hogy azt öröm nézni, illetve
öröm enni.
Ha netán van olyan köztünk, akinek sajnos nincs
omlóshús-emléke, akkor érdemes ezt a receptet kipróbálni, hogy végre legyen.
Az omlósságért időt kell rá áldozni…Ez egy igazi ’slow
food’. DE ne ijedjünk meg! Kevés törődést igényel, az elkészítése annyira
egyszerű, hogy hihetetlen: a hozzávalókat egy lábasba tesszük és csak főzzük. A maga csendességében nyugodtan, komótosan
elfődögél, miközben még a nagytakarítást is elvégezhetjük …ő meg csak fő,fő,fődögél. Itt- ott rákacsintunk
és ennyi.
HOZZÁVALÓK:
·
1 kg tarja
·
3 gerezd zúzott fokhagyma
·
1 TK őrölt feketebors
·
1EK őrölt kömény
·
só
·
víz
ELKÉSZÍTÉSE:
A húst kb. 3x3-as kockákra vágjuk. Teflonos, mélyebb
serpenyőbe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy az ellepje. Hozzáadjuk a
sót, borsot, fokhagymát és a köményt.
Lassú tűzön,
lefedve(kisebb nyílást hagyjunk) kb. 2 órát főzzük, hogy jó puhácska legyen-
rostjaira szétomoljon. Ha elfőné a vizét (ha kicsi a láng, alacsony a
hőfok, nem szokta), akkor addig öntögessünk hozzá,amíg el nem éri
a megfelelő puhaságot.
Ha elég puha, akkor már a finisben vagyunk: le a fedővel,nagy
lángot neki addig, amíg elpárolog a lé. És ezután jön a sistergés, elkezdenek
pirulni, hagyjuk, hadd pironkodjanak –és itt a vége- kész!!! Addig és
olyanra lehet pirítani, amilyennek szeretjük.
Tálalási javaslat
Igazából bármilyen köretet elbír. Nálunk a következők a nyerők:
No 1. Pitába vagy tortillába tölthetjük, amit mi magunk is elkészíthetünk, de lehet készen
boltban is kapni.
Szóval a tortillát pár másodpercre a mikróba tesszük,
hogy puhább és hajlékonyabb legyen, na és persze megfelelő hőmérsékletű legyen.
Ezután megkenjük egy evőkanálnyi joghurtos mártással,
szórunk rá csíkokra
vágott jégsalátát, karikára vágott lilahagymát vagy újhagymát, rámorzsoljuk az
omlós húst, megcsepegtetjük chillis olajjal és betekerjük. Jaaaaj! Nagyon
finom!
No 2. Ez a vonalakat kímélőbb verzió: Jégsaláta vagy
valamilyen leveles, friss saláta alapra
pakoljuk a kívül ropogós, omlós húsdarabokat, erre jön a hűs joghurtos mártás, a tüzes kis
chillis olaj cseppek,a lilahagyma karikázva, apróra vágott paradicsom társaságában.
Mennyei kaja.
Megjegyzés:
A joghurtos mártás: 2dl 10%-os joghurthoz keverek
egy EK tartármártást- nagyon finom lesz tőle a joghurt, meg 1TK magos mustárt.
Néha 1 szál finomra karikázott újhagyma is kerül bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése