2014. május 10., szombat

Omlós tarjahusi


Mindenki szereti az omlós húst, ami szinte szétolvad a szájban... Képzeljük csak ezt el! Keresgéljünk csak az emlékeink közt! Ugye, megvan! Na, ez a recept egy ilyen húsról szól. Amikor az ember fia, lánya a villáját mélyesztené belé, de nem  tudja, mert ez a hús olyan alázattal hull a rostjaira , hogy azt öröm nézni, illetve öröm enni.

Ha netán van olyan köztünk, akinek sajnos nincs omlóshús-emléke, akkor érdemes ezt a receptet kipróbálni, hogy végre legyen.

Az omlósságért időt kell rá áldozni…Ez egy igazi ’slow food’. DE ne ijedjünk meg! Kevés törődést igényel, az elkészítése annyira egyszerű, hogy hihetetlen: a hozzávalókat egy lábasba tesszük és csak főzzük.  A maga csendességében nyugodtan, komótosan elfődögél, miközben még a nagytakarítást is elvégezhetjük …ő  meg csak fő,fő,fődögél. Itt- ott rákacsintunk és ennyi.

HOZZÁVALÓK:

·         1 kg tarja

·         3 gerezd zúzott fokhagyma

·         1 TK őrölt feketebors

·         1EK őrölt kömény

·        

·         víz

ELKÉSZÍTÉSE:

A húst kb. 3x3-as kockákra vágjuk. Teflonos, mélyebb serpenyőbe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy az ellepje. Hozzáadjuk a sót, borsot, fokhagymát és a köményt.

 Lassú tűzön, lefedve(kisebb nyílást hagyjunk) kb. 2 órát főzzük, hogy jó puhácska legyen- rostjaira szétomoljon. Ha elfőné a vizét (ha kicsi a láng, alacsony a hőfok, nem szokta), akkor addig öntögessünk hozzá,amíg el nem éri a megfelelő puhaságot.
 

Ha elég puha, akkor már a finisben vagyunk: le a fedővel,nagy lángot neki addig, amíg elpárolog a lé. És ezután jön a sistergés, elkezdenek pirulni, hagyjuk, hadd pironkodjanak –és itt a vége- kész!!! Addig és olyanra lehet pirítani, amilyennek szeretjük.

Tálalási javaslat
Igazából bármilyen köretet elbír. Nálunk a következők a nyerők:
 

No 1. Pitába vagy tortillába tölthetjük, amit mi  magunk is elkészíthetünk, de lehet készen boltban is kapni.


Szóval a tortillát pár másodpercre a mikróba tesszük, hogy puhább és hajlékonyabb legyen, na és persze megfelelő hőmérsékletű legyen.

Ezután megkenjük egy evőkanálnyi joghurtos mártással,
 
 szórunk rá csíkokra vágott jégsalátát, karikára vágott lilahagymát vagy újhagymát, rámorzsoljuk az omlós húst, megcsepegtetjük chillis olajjal és betekerjük. Jaaaaj! Nagyon finom!
 

No 2. Ez a vonalakat kímélőbb verzió: Jégsaláta vagy valamilyen leveles, friss saláta alapra  pakoljuk a kívül ropogós, omlós húsdarabokat,  erre jön a hűs joghurtos mártás, a tüzes kis chillis olaj cseppek,a lilahagyma karikázva, apróra vágott paradicsom társaságában.
 

Mennyei kaja.

Megjegyzés:

A joghurtos mártás: 2dl 10%-os joghurthoz keverek egy EK tartármártást- nagyon finom lesz tőle a joghurt, meg 1TK magos mustárt. Néha 1 szál finomra karikázott újhagyma is kerül bele.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése