Béles
Igen, igen…ki ne
ismerné a bélest!? A rétes unokatestvére... vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy a
rétesfélék családjába tartozik…Ez a töltelékkel bélelt tészta a parasztkonyha
régi ünnepi süteménye volt. Csak az érdekesség kedvéért írom, hogy a hagyományos
megformálás módja szerint a tésztát négyszögletesre kell nyújtani, és ennek a
közepére kerül a töltelék, majd a tészta négy sarkát középre fölhajtják. Régen
tepsi nélkül, a kemence fenekén, esetleg káposztalevélre fektetve sütötték. Sajnos,
nekem még nem volt szerencsém ezt kemencében készíteni, de el fog jönni annak
is az ideje. A tölteléke változatos: van kásás, túrós, mákos, káposztás, tökös,
répás, krumplis, almás, szilvalekváros béles. Akik nem nagyon kedvelik az
édeset, nincs gond, mert azoknak van a sós, borsos változat ...
Mi édesen
szeretjük! Túró, vaníliacukor, finommetélttel leveles tésztában…és úgy
gondoltam, kell még valami kis fanyar csalafintaság hozzá…Ezúttal a
baracklekvár jutott eszembe meg a fehér rum.
Vargabéles fehér
rumos baracklekvárral
HOZZÁVALÓK:
20 csinos kockához/szelethez
·
200 g
finommetélt
·
só
·
3
tojás
·
200 g
porcukor
·
150 g
vaj
·
1
citrom héja
·
500g
tehéntúró
·
200 ml
tejföl
·
40g
mazsola vagy tetszés szerinti aszalt gyümölcs
·
1
csomag vaníliacukor
·
500 g
leveles tészta vagy 2 csomag réteslap
ELKÉSZÍTÉSE:
Első lépésben feltesszük
forrni a tészta vizét. A főzővizet ne felejtsük el megsózni.
A tojásokat a puha vajjal és a cukorral
elkeverjük. A túrót sózzuk, összedolgozzuk a tejföllel és a citrom
reszelt héjával. Ezután a túrós és a tojásos masszát elkeverjük. Kóstoljuk meg,
hogy elég ízletes-e. Ha kell, sózzuk. Ha
nincs benne kellő mennyiségű só, akkor nagyon íztelen marad ez a finomság. De
vigyázzunk azért, nehogy elsózzuk!
Közben, ha már
forr a vizünk, beledobjuk a finommetéltet. Pár percig főzzük.
Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert még lesz alkalma a finom kis szálaknak,
hogy nedvességet szívjanak magukba,és ha túl puhára főzzük, az semmiképpen sem
tesz nekik jót.
Miután a tésztát
a sós vízben megfelelően megfőztük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük -
ezáltal le is hűtjük - majd a túrós-tojásos masszába belekeverjük. A leveles tésztát 2 részre osztjuk. Az
egyik lehet picivel nagyobb – ez kerül majd alulra, a másik - amelyiket kisebbre
hagyjuk – lesz a béleskompozíció
teteje. Egy kb. 25x35ös tepsit leheletnyi finoman kivajazunk, és kibéleljük a
vékonyra kisodort leveles tésztával úgy, hogy a tepsi oldalait is
fedje. Ebbe belekanalazzuk a masszánkat, elegyengetjük, és betakarjuk a másik,
vékonyra kisodort tésztalappal. Kész is, mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe
kb. 40-50 percre.
Ezalatt az idő
alatt nagyon finom illatok szállnak a konyha és az egész lakás levegőjében: a
túró és a vanília elegáns illata keveredik
a piruló leveles tészta jellegzetes aromájával. Hmmm! Nagyon finom. Alig
várjuk, hogy elkészüljön! Ugye? Tudom, hogy türelem kell hozzá,de ha megsült,
várjunk egy kicsit, míg kihűl. Kínálhatjuk friss gyümölccsel is, és most egy
kis baracklekvárral tálaltam, amit fehér rummal babonáztam meg. Mit mondjak?
Lélekmelengető és ütős volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése