Két éve volt
szerencsém először megkóstolni ezt a mesterien összeállított
ízkompozíciót. Egy csárdában ebédeltünk, és zárásként ezt a desszertet választottam.
Nagyon jó választás volt. Azóta jópárszor elkészítettem. Néhány napja ismét
eszembe jutott ez a finomság, és addig-addig motoszkált a fejemben,
mígnem ma ismét elkészítettem. Ez volt a desszert...
HOZZÁVALÓK 4
személyre
A klasszikus palacsintatésztához :
·
100
ml tej
·
1
tojás
·
100g
liszt
·
csipetnyi
só
·
szódavíz
– annyi, hogy megfelelő állagú palacsintatésztánk legyen
Ø A hozzávalókat összekeverjük, és kicsit
pihentetjük a tésztát, majd elkészítjük a csintalan palacsintákat. Kb. 6-8
darab lesz.
A meggymártáshoz:
·
250 g
fagyasztott meggy
·
2 EK
cukor
·
100
ml víz
·
50 ml
vörösbor
·
5-6-
bazsalikomlevél (amit a mártás elkészülte után eltávolítunk, mert, miután
kiadta magából a finom zamatát, sajnos nem valami szemet gyönyörködtető
látvány)
Ø A hozzávalókat összeforraljuk.
A máktöltelékhez:
·
200 g
darált mák
·
80 g cukor…vagy
több, ha édesebben szeretnénk
·
100-150
ml víz
·
pici reszelt
citromhéj
Ø A vizet a reszelt citromhéjjal és a cukorral
összeforraljuk, majd hozzáadjuk a mákot, jól elkeverjük, hogy a mák felszívja a
folyadékot és megduzzadjon. Ha kevésnek tűnik a folyadék mennyisége, nyugodtan
löttyintsünk még hozzá… vizet. A cél az, hogy olyan engedelmes legyen ez a
massza, hogy azt a palacsintába gond nélkül bele tudjuk kenni.
…és persze kell
még egy jóféle vaníliafagyi. Nem mindegy, milyen. Én a Lidlben kapható Bourbon
vaníliásat szeretem. Nemcsak azért, mert nyomon követhető, hogy valódi
vaníliából készül-benne vannak a vaníliamagocskák-, hanem azért is mert nagyon
finom. Lágyan vaníliás. Nem túl édes. Egyszerűen… finoooom.
Ha a kvartettet
előállt, tehát: megvannak a palacsinták, elkészült a meggymártás, a máktöltelék
is engedelmesen vár a sorára, és a vaníliafagyi is előkerült a fagyból, akkor
megkenjük a palacsintákat és kétszer félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk.
És akkor tálaljunk!
Egy hófehér tányérra halmozzuk a bazsalikomosan - illatosan gőzölgő
meggymártást. A máktól duzzadó háromszögre hajtogatott palacsintát félbevágjuk-
hadd lássuk, mit rejt a belseje - és a meggyszemekre rendezzük. Ezt a forró
párost koronázzuk meg egy gombóc hűs vaníliafagyival! Mennyei! A látvány és az
ízek magukért beszélnek. Mindenkinek ajánlom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése