2014. május 18., vasárnap

Mákos palacsinta bazsalikomos meggymártással és vaníliafagyival


Két éve volt szerencsém először megkóstolni ezt a mesterien összeállított ízkompozíciót. Egy csárdában ebédeltünk, és zárásként ezt a desszertet választottam. Nagyon jó választás volt. Azóta jópárszor elkészítettem. Néhány napja ismét eszembe jutott ez a finomság, és addig-addig motoszkált a fejemben, mígnem ma ismét elkészítettem. Ez volt a desszert...

HOZZÁVALÓK 4 személyre

A klasszikus  palacsintatésztához :

·         100 ml tej

·         1 tojás

·         100g liszt

·         csipetnyi só

·         szódavíz – annyi, hogy megfelelő állagú palacsintatésztánk legyen

Ø  A hozzávalókat összekeverjük, és kicsit pihentetjük a tésztát, majd elkészítjük a csintalan palacsintákat. Kb. 6-8 darab lesz.

 

A meggymártáshoz:

·         250 g fagyasztott meggy

·         2 EK cukor

·         100 ml víz

·         50 ml vörösbor

·         5-6- bazsalikomlevél (amit a mártás elkészülte után eltávolítunk, mert, miután kiadta magából a finom zamatát, sajnos nem valami szemet gyönyörködtető látvány)

Ø  A hozzávalókat összeforraljuk.

A máktöltelékhez:

·         200 g darált mák

·         80 g cukor…vagy több, ha édesebben szeretnénk

·         100-150 ml víz

·         pici reszelt citromhéj

Ø  A vizet a reszelt citromhéjjal és a cukorral összeforraljuk, majd hozzáadjuk a mákot, jól elkeverjük, hogy a mák felszívja a folyadékot és megduzzadjon. Ha kevésnek tűnik a folyadék mennyisége, nyugodtan löttyintsünk még hozzá… vizet. A cél az, hogy olyan engedelmes legyen ez a massza, hogy azt a palacsintába gond nélkül bele tudjuk kenni.

…és persze kell még egy jóféle vaníliafagyi. Nem mindegy, milyen. Én a Lidlben kapható Bourbon vaníliásat szeretem. Nemcsak azért, mert nyomon követhető, hogy valódi vaníliából készül-benne vannak a vaníliamagocskák-, hanem azért is mert nagyon finom. Lágyan vaníliás. Nem túl édes. Egyszerűen… finoooom.

Ha a kvartettet előállt, tehát: megvannak a palacsinták, elkészült a meggymártás, a máktöltelék is engedelmesen vár a sorára, és a vaníliafagyi is előkerült a fagyból, akkor megkenjük a palacsintákat és kétszer félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk.

És akkor tálaljunk! Egy hófehér tányérra halmozzuk a bazsalikomosan - illatosan gőzölgő meggymártást. A máktól duzzadó háromszögre hajtogatott palacsintát félbevágjuk- hadd lássuk, mit rejt a belseje - és a meggyszemekre rendezzük. Ezt a forró párost koronázzuk meg egy gombóc hűs vaníliafagyival! Mennyei! A látvány és az ízek magukért beszélnek. Mindenkinek ajánlom!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése