A recept, na
és persze elsősorban a ti kedvetekért lemértem a hozzávalókat. Ez sokat
segíthet, főleg kezdő háziasszonyoknak. Viszont előfordulhat, hogy a te
liszted más minőségű, más malomból származik, ezért éppenséggel több vagy
kevesebb víz kell hozzá...
Na nézzük!
HOZZÁVALÓK :
(kb. 20 darabhoz)
A tészta:
·
360 g
simaliszt (+ 40 g-t használtam még a tészta begyúrásánál,;készült már sokszor tönkölylisztből is)
·
2 dl
meleg víz
·
40 g
élesztő
·
1
púpos EK cukor
·
50 ml
olaj
·
kb. 1KK
só
Töltelék:
·
300 g
töpörtyű darálva - vagy magunk daráljuk, vagy lehet kapni már ledarált formában
is töpörtyűkrémet
·
1
maréknyi szezámmag a tetejére
ELKÉSZÍTÉSE:
Első lépésben
vegyük ki a darált töpörtyűt a hűtőből, hogy ha majd jelenése lesz,
engedelmesen lágy és kenhető legyen.
Aztán egy
alkalomhoz illő tálban elvegyítjük a
meleg vízben a cukrot és adunk még hozzá 1 EK lisztet, belemorzsoljuk az
élesztőt és elkeverjük. Félretesszük, hagyjuk felfutni.
Ezalatt kimérjük
a lisztet és belekeverjük a sót. Miután felfutott az élesztő, ezt hozzáadjuk a
liszthez, és persze ne feledkezzünk meg az olajról sem! Összekeverjük,
összeállítjuk, ha túl lágynak tűnik, adunk hozzá még lisztet ha túl kemény,
akkor pici vizet neki. Aztán jól meggyúrjuk, hogy egy szép, lágy cipócska
váljék belőle. Kelni hagyjuk.
Rövid idő alatt,
langyos levegőn a kétszeresére nő.
És akkor most,
mielőtt nekifognánk a tésztának, melegítsük elő a sütőt kb. 150-180 fokra.
Ezután sodorjuk a cipót téglalap alakúra, kb.
4-5 mm vastagságúra. A kisodort tészta felét kenjük meg vékonyan a
töpörtyűkrémmel, és az üresen maradt felét hajtsuk rá . Az így kapott téglalap
felét szintén kenjük meg a töpörtyűkrémmel, majd hajtsuk félbe. Ezt újra
sodorjuk 4-5 mm-esre, kenjük meg a maradék krémmel, hosszában tekerjük fel...
...és
karikázzuk, szeleteljük fel 1,5-2 cm széles tekercsekre!
Ezután egy
sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk rá a kis drágákat, szórjuk meg őket
szezámmaggal. De szórhatunk tökmagot, napraforgómagot, lenmagot, ami csak
tetszik. Most már befelé velük a sütőbe!
Addig süssük
őket, amíg szép színt kapnak…szóval pirulásig, ez kb. 25-30 perc.
Egy kiadósabb
levessel igazán finom étek. Mi legutóbb gombakrémleveshez ettük…Mennyei volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése