2014. május 2., péntek

Töpörtyűs



Kelt tésztás történetekkel általában szombaton foglalkozom, mert tudom, hogy akkor van időm nyugodtan foglalkozni vele, és meg is hálálja ezt a tészta...szóval ez egy kelt tészta töpörtyűkrémmel töltve. Leveles, ropogós… saját recept. A klasszikus módon elkészített hajtogatott (töpörtyűs) pogácsától mindig ódzkodtam. Azt a képet alakítottam ki magamban erről a finomságról, hogy ez egy  legalább 3-4 órás gürizős projekt eredménye. Ezért hát soha nem is készítettem klasszikus hajtogatós módon. Ez a recept szintén kísérletezéseim eredménye. Igazából nem is szoktam mérni a hozzávalókat. A tészta lágysága árulja el, hogy miből mennyi kell...remélem, ez nem tűnik nagyképűségnek. Az étel, az alapanyag is tud a maga egyszerű szintjén közölni. Csak figyelni kell az apró jeleket.

A recept, na és persze elsősorban a ti kedvetekért lemértem a hozzávalókat. Ez sokat segíthet, főleg kezdő háziasszonyoknak. Viszont előfordulhat, hogy a te liszted más minőségű, más malomból származik, ezért éppenséggel több vagy kevesebb víz kell hozzá...

Na nézzük!

HOZZÁVALÓK :

(kb. 20 darabhoz)

A tészta:

·         360 g simaliszt (+ 40 g-t használtam még a tészta begyúrásánál,;készült már sokszor tönkölylisztből is)

·         2 dl meleg víz

·         40 g élesztő

·         1 púpos EK cukor

·         50 ml olaj

·         kb. 1KK só

Töltelék:

·         300 g töpörtyű darálva - vagy magunk daráljuk, vagy lehet kapni már ledarált formában is töpörtyűkrémet

·         1 maréknyi szezámmag a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:

Első lépésben vegyük ki a darált töpörtyűt a hűtőből, hogy ha majd jelenése lesz, engedelmesen lágy és kenhető legyen.

Aztán egy alkalomhoz illő tálban elvegyítjük  a meleg vízben a cukrot és adunk még hozzá 1 EK lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Félretesszük, hagyjuk felfutni.

Ezalatt kimérjük a lisztet és belekeverjük a sót. Miután felfutott az élesztő, ezt hozzáadjuk a liszthez, és persze ne feledkezzünk meg az olajról sem! Összekeverjük, összeállítjuk, ha túl lágynak tűnik, adunk hozzá még lisztet ha túl kemény, akkor pici vizet neki. Aztán jól meggyúrjuk, hogy egy szép, lágy cipócska váljék belőle. Kelni hagyjuk.

Rövid idő alatt, langyos levegőn a kétszeresére nő.
 

És akkor most, mielőtt nekifognánk a tésztának, melegítsük elő a sütőt kb. 150-180 fokra.

 Ezután sodorjuk a cipót téglalap alakúra, kb. 4-5 mm vastagságúra. A kisodort tészta felét kenjük meg vékonyan a töpörtyűkrémmel, és az üresen maradt felét hajtsuk rá . Az így kapott téglalap felét szintén kenjük meg a töpörtyűkrémmel, majd hajtsuk félbe. Ezt újra sodorjuk 4-5 mm-esre, kenjük meg a maradék krémmel, hosszában tekerjük fel...
 
...és karikázzuk, szeleteljük fel 1,5-2 cm széles tekercsekre!
 

Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk rá a kis drágákat, szórjuk meg őket szezámmaggal. De szórhatunk tökmagot, napraforgómagot, lenmagot, ami csak tetszik. Most már befelé velük a sütőbe!

Addig süssük őket, amíg szép színt kapnak…szóval pirulásig, ez kb. 25-30 perc.


 

Egy kiadósabb levessel igazán finom étek. Mi legutóbb gombakrémleveshez ettük…Mennyei volt!



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése