Ismét egy egyszerű, csirkemellből készülő étel. Természetesen néhány hozzávalóból...
Ennek is megvan a kis története...
Ezzel a hússzelet
elkészítési variációval nagyon –nagyon régen találkoztam... Diákkoromban? Á, ne
is firtassuk...nem a kor a lényeg.
Szóval csirke helyett anno disznókarajból készítették és bő olajban
sütötték ki. Úszott az olajban, az olajtóóóól... Mégis valamiért megmaradt az
emlékeimben ...valami, ami menthető volt és ezáltal továbbfejleszthető...a hús
bundájának finom illata és íze... Ezen a szálon indultam hát el, és ez
inspirált a
Csirkemell
ízes-ropogós burgonyakéregben receptjének megalkotásában.
HOZZÁVALÓK 4
személyre:
·
4 db
csirkemell
A kéreghez:
·
3 szem
nyers krumpli(felkockázva)
·
só(ízlés
szerint)
·
1 EK
majoránna
·
1 TK
őrölt színes bors
·
1 EK
apróra vágott petrezselyem zöldje
·
1-2-
gerezd fokhagyma
·
50-80
ml tej
·
2
egész tojás
·
kb.
3-4 púpozott EK liszt(bármilyen: tönköly-, búza-, sima-, rétes-…)
·
½ MK
sütőpor
A csirkemelleket
kettévágjuk, hogy vékonyabb szeleteket kapjunk, enyhén sózzuk.
A kéreghez a hozzávalókat
a liszten és a sütőporon kívül botmixer segítségével összeturmixoljuk. Ezután
megy bele a liszt és sütőpor. Ebből annyi kell, hogy sűrű masszát kapjunk.
Legyen ez valamivel sűrűbb, mint a palacsintatészta. A sütőportól nem
kell idegenkedni, mert sokkal könnyedebbé, levegősebbé teszi a masszát.
Most az
következik, hogy a csirkemell szeleteket enyhén lisztbe forgatjuk, hogy az
anyag megtapadjon rajtuk, és jól megmártogatjuk őket a fokhagymától és az
egyéb fűszerektől csudásan illatozó burgonyamasszában, és mehetnek is sülni.
Ennél a pontnál
mindenkire rábízom, hogy melyik módszert választja:
v Van a „bő olajban“ verzió, amikor is bő
olajban, serpenyőben kisütjük a hússzeleteket...mindkét oldalukat (kisebb
lángon, hogy a belseje ne maradjon nyers!). Ez jó olajos . Még egyszer mondom jóóóóó olajos!!!A massza
sülés közben elég szép mennyiségű olajat képes magába szippantani...
v És van a „tepsis“ verzió - sütőpapírral
kibélelünk egy tepsit, vékonyan megkenjük olajjal, és rápakoljuk a bundázott
husiszeleteket, picit megcsepegtetjük a tetejüket is olajjal (én most olívát
használtam), és kb. 180-200 fokon pirulásig sütjük. A kéreg ropogósra sül,
és nem tocsog az olajtól. Naaagyooon finom!!!
Ehhez az illatos, fűszeres,
ropogós kéregben lévő szaftos, puha csirkehusihoz nem is kell más, mint egy
könnyed, nem tolakodóan, hanem csak elegánsan ízletes saláta. Nagyon szépen
kíséri!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése