2014. május 1., csütörtök

Csirkemell ízes-ropogós burgonyakéregben






Ismét egy egyszerű, csirkemellből készülő étel. Természetesen néhány hozzávalóból...

Ennek is megvan a kis története...
Ezzel a hússzelet elkészítési variációval nagyon –nagyon régen találkoztam... Diákkoromban? Á, ne is firtassuk...nem a kor a lényeg.  Szóval csirke helyett anno disznókarajból készítették és bő olajban sütötték ki. Úszott az olajban, az olajtóóóól... Mégis valamiért megmaradt az emlékeimben ...valami, ami menthető volt és ezáltal továbbfejleszthető...a hús bundájának finom illata és íze... Ezen a szálon indultam hát el, és ez inspirált a

Csirkemell ízes-ropogós burgonyakéregben receptjének megalkotásában.

HOZZÁVALÓK 4 személyre:
 

·         4 db csirkemell

A kéreghez:

·         3 szem nyers krumpli(felkockázva)

·         só(ízlés szerint)

·         1 EK majoránna

·         1 TK őrölt színes bors

·         1 EK apróra vágott petrezselyem zöldje

·         1-2- gerezd fokhagyma

·         50-80 ml tej

·         2 egész tojás

·         kb. 3-4 púpozott EK liszt(bármilyen: tönköly-, búza-, sima-, rétes-…)

·         ½ MK sütőpor

A csirkemelleket kettévágjuk, hogy vékonyabb szeleteket kapjunk, enyhén sózzuk.

A kéreghez a hozzávalókat a liszten és a sütőporon kívül botmixer segítségével összeturmixoljuk. Ezután megy bele a liszt és sütőpor. Ebből annyi kell, hogy sűrű masszát kapjunk. Legyen ez valamivel sűrűbb, mint a palacsintatészta. A sütőportól nem kell idegenkedni, mert sokkal könnyedebbé, levegősebbé teszi a masszát.

Most az következik, hogy a csirkemell szeleteket enyhén lisztbe forgatjuk, hogy az anyag megtapadjon rajtuk, és jól megmártogatjuk őket a fokhagymától és az egyéb fűszerektől csudásan illatozó burgonyamasszában, és mehetnek is sülni.

Ennél a pontnál mindenkire rábízom, hogy melyik módszert választja:

v  Van a „bő olajban“ verzió, amikor is bő olajban, serpenyőben kisütjük a hússzeleteket...mindkét oldalukat (kisebb lángon, hogy a belseje ne maradjon nyers!). Ez jó olajos .  Még egyszer mondom jóóóóó olajos!!!A massza sülés közben elég szép mennyiségű olajat képes magába szippantani...
 

v  És van a „tepsis“ verzió - sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vékonyan megkenjük olajjal, és rápakoljuk a bundázott husiszeleteket, picit megcsepegtetjük a tetejüket is olajjal (én most olívát használtam), és kb. 180-200 fokon pirulásig sütjük. A kéreg ropogósra sül, és nem tocsog az olajtól. Naaagyooon finom!!!
 


Ehhez az illatos, fűszeres, ropogós kéregben lévő szaftos, puha csirkehusihoz nem is kell más, mint egy könnyed, nem tolakodóan, hanem csak elegánsan ízletes saláta. Nagyon szépen kíséri!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése