2019. január 23., szerda

Egyszerű túrós pogácsa






Ez a „nem lehet elrontani” kategóriás pogácsa. Egyébként nagyon szeretjük ezeket az egyszerű, pár hozzávalós pogácsákat, ugye!? Gyors, ízletes, könnyen készül. Mi is kellene még? Hát a HOZZÁVALÓK:
·         250 g liszt (sima, rétes, teljes kiőrlésű, búza, tönköly… amit csak akarunk)
·         250 g túró (ez lehet tehéntúró vagy juhtúró is)
·         250 g vaj vagy margarin
·         1 MK só



ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A hozzávalókat összemorzsoljuk, majd tésztává gyúrjuk. Nem szükséges pihentetni.
2.       Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és késsel tetszés szerinti kockákra vágjuk.
3.       Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük egy felvert tojással, és még szórhatunk rájuk reszelt sajtot, biggyeszthetünk rájuk egy fél amerikai mogyorót vagy pici darab diót… ahogy tetszik.
4.       170 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük (kb. 20 percig, de ez sütőfüggő).
Ugye, milyen egyszerű?!

Mézes - diós kocka



Egy kedves kolléganőm készítette egyszer nekünk ezt a finomságot, tőle van ez a recept. Nagyon hálás vagyok érte, mert csodálatos ez a kis sütikocka: a puha, mézes, rumtól illatozó lapok közrefogják a lágy, vaníliás krémet, melyet egy ropogós, mézes-diós réteg koronáz. 

HOZZÁVALÓK
TÉSZTA:
·         500 g simaliszt
·         2TK szódabikarbóna
·         200 g porcukor
·         2 egész tojás
·         200 g vaj
·         2EK méz
·         2 EK tej

·         100 ml rum – a már megsült tésztalap ízesítésére
DIÓRÉTEG:
·         300-350 g durvára, negyedekre vágott dió
·         120 g vaj
·         80 g porcukor
·         3 EK méz
KRÉM:
·         250 g vaj
·         1 csomag vaníliacukor
·         300 ml tej
·         1 és ½ EK simaliszt
·         1 és ½ EK Solamyl
·         100 g kristálycukor



ELKÉSZÍTÉSE:
Először a tésztalapokat készítjük el:
1.       Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral és a szódabikarbónával.
2.       Ehhez hozzáadjuk a tojások, a méz, a tej és a puha vaj keverékét, majd összedolgozzuk, összegyúrjuk a masszát.
3.       Ha szépen összeállt a tészta, az így kapott cipócskát két részre osztjuk, mindkét részt kisodorjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe simítjuk.
4.       Az egyik lapot azonnal, 170 fokra előmelegített sütőbe küldjük, és 15 percig sütjük.

Ez idő alatt elkészítjük a dióréteget:
5. A durvára vágott diót a vajjal, a cukorral és a mézzel egy serpenyőben jól összemelegítjük. Ezt, a még forró masszát a másik, tepsiben heverő, még nyers tésztalapra rendezzük úgy, hogy szépen befedje azt.
6.       Ezt is, ugyanúgy, mint az előző lapot, 170 fokon sütjük 15 percig. Ha van légkeveréses sütőnk, meg tudjuk sütni mindkét lapot egyszerre.
7.       Ha megsültek, hagyjuk őket kihűlni
…és nekifogunk elkészíteni a finom vaníliás krémet:
8.       A puha vajat kikeverjük a vaníliacukorral.
9.       A tejben alaposan elkeverjük a lisztet, Solamylt és a cukrot, majd folytonos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk.
10.   Ha kihűlt, összekeverjük a vajas- vaníliás keverékünkkel, és kész is a krém.
11.   Most már minden készen áll arra, hogy befejezzük az alkotásunkat:
12.   A dió nélküli, sima lap lesz az alsó réteg, melyet megcsepegtetünk a 100 ml rummal, erre rákenjük a vajas- vaníliás lágy krémet, majd megkoronázzuk a pirult diótól és méztől illatozó lappal.
13.   Pár órára hűtőbe küldjük, hogy ezek az isteni illatok és ízek összeérjenek, és a tésztalapok meglágyuljanak, és csak a dió ropogjon a tetején ( ne a tésztalap).
14.   A pihentetés után tetszés szerinti kockákra vágjuk.

Igaz, hogy nem az egyszerű kategóriás sütik egyike, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Megéri!


2019. január 15., kedd

Sütőtökkrémleves... egyszerűen



Sokszor készítettem már sokféle sütőtökkrémlevest. Kísérleteztem különféle izgalmasnak tűnő hozzávalók felhasználásával, csak hogy érdekessé, pikánssá, különlegessé, színessé tegyem a levest. Aztán rájöttem - már egy jó ideje -, hogy teljesen felesleges ez a cicoma és cécó, mert a sütőtök az önmaga egyszerűségében is olyan szép színű és olyan jellegzetesen finom illatú és ízű, hogy tényleg csak néhány egyszerű hozzávaló, és egy apró főzőstrükk kell neki ahhoz, hogy eme szép tulajdonságai érvényre jussanak. Ez az egyszerű hozzávaló nem más, mint só,na és esetleg csipetnyi fahéj …És a főzőstrükk? Az a továbbiakban kiderül. Annyit ígérhetek, hogy elkészítése roppant egyszerű és gyors. Jó kis őszi-téli leveske.


HOZZÁVALÓK:
·         500 -800 g hámozott, kockára vágott sütőtök
·         só ízlés szerint, 1TK ételízesítő, ha szeretjük
·         csipetnyi fahéj (elhagyható, ha félünk tőle)
·         100-150 ml zsíros tejszín
·         víz
·         2-3EK napraforgóolaj
·         a díszítéshez pár csepp tökmagolaj és néhány szem pirított tökmag
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Egy lábasban felhevítjük az olajat, és ha jó forró, hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt. Ne ijedjünk meg, de sisteregni fog ám rendesen - és ezzel az a cél, hogy a forró olaj sokkolja a tököt, piruljanak a kis kockák. Kapassuk meg őket, hogy karamellizálódjanak! Igen, igen, ez az a kis trükk, amelyet a fentiekben említettem. Erre bizony nagy szükségünk van, mert a  sütőtök csak egyszerűen édes ízét ez teszi markánsabbá,füstösebbé, teljesebbé, és ez nagyban hozzájárul a leves ízeinek harmóniájához.
2.       Szóval keverjük-kavarjuk, pirítsuk, karamellizáljuk, aztán sózzuk, és öntsük fel picike vízzel. Ezután lefedett edényben lassú tűzön pároljuk őket puhára. Ez az állapot hamarosan beáll, nem kell túl sokat várni rá.
3.       Ezután botmixerrel pürésítsük a vajpuha kockákat, és öntsük fel tejszínnel, amelytől lágyulnak a színek és az ízek, illetve vizet is öntsünk hozzá, és ezáltal állítsuk be a levesünk sűrűségét. Hozzuk forrásba, majd tálaljuk!
4.       Az ízeket még jobban kikerekíti néhány csepp tökmagolaj, és nagyon kell a krémes ízhez és állaghoz valami ropogós – a pirított, hántolt tökmag…
Letisztult, egyszerű, ízes, laktató, illatos és színes… ennyi kényeztetést mindannyian megérdemlünk! ;)


2018. december 30., vasárnap

Zabkása - A bajnokok reggelije




Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon ez a nemesen egyszerű étel érdemel-e egy receptes blogbejegyzést… Aztán, amikor jópár emberrel megkóstoltattam a kásámat, mind kérdezte, hogy: Mi a titok, hogyan készül? És többen különböző fórumokon kérdezték, hogy én hogyan készítem a képeken látott zabkását. Ezért döntöttem úgy, hogy megírom, hogyan készítem én. Mindenkinek ajánlom, hogy ezt vegye fel az „egészséges reggelik” listára, és próbálja ki. Mert finom, gyors, egészséges és laktató, és persze nem hizlal. Ez egy táplálkozási program súlycsökkentési fázisának reggeli adagja.
A módszert jómagam kísérleteztem ki, s mindenkinek ajánlom, aki finomakat akar enni, jól is akar lakni és ezzel a vonalainak sem árt, sőt!


Egy adag:
·         30 g finom/ apró szemű, natúr zabpehely
·         145 ml víz
·         picike só
 De ha szeretjük a krémesebb állagot, akkor
·         25g zabpehely+5 g búzadara.

FELTÉT:
·         170g gyümölcs
·         15g pirított dió, mogyoró, mandula, napraforgómag, tökmag, kesu…
·         15 g mogyoróvaj
·         fahéj – ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉSE:
A száraz zabpelyhet tálba teszem, pici sót teszek hozzá, leöntöm 145 ml forrásban lévő vízzel, megkeverem, állni hagyom 3-4-5 percig, majd megy a mikróba még fél percre.
 Lágy, krémes kása lesz belőle. Általában 3 adagot készítek egyszerre - egy tálban, aztán szétosztom egyenlő porciókra.  A háromszoros adag háromszor több időt, vagyis másfél percet tölt a mikróban. Ennyire egyszerű!
A kész kására gyümölcsöt karikázok, ez többnyire banán és valamilyen idénygyümölcs. A fahéj elengedhetetlen számomra, ezért hintek rá azt is.  Az egészet pirított magvakkal és mogyoróvajjal díszítem, s jár még hozzá 115g joghurt is. Ez egy fogyókúrás adag. Nagyon laktató! Jó étvágyat!

Néhány tálalási ötlet:


2018. december 21., péntek

Aszalt gyümölccsel és dióval töltött pulykamell



A pulykamell sok családban felkerül az ünnepi asztalra, a modern európai karácsony szimbólumának is mondhatjuk, de a lényeg az, hogy egyszerűen készül el, finom és egészséges hús.
HOZZÁVALÓK:
·         1 darab pulykamell (kb. 800 g)
·         100 - 120 g vékonyra szeletelt feketeerdei sonka (Schwarzwald)
·         1-1 marék aszalt szilva, aszalt sárgabarack és vörösáfonya
·         100 g dióbél
·         1 fej vöröshagyma félbevágva
·         1-2 alma félbevágva
·         5-6 gerezd fokhagyma
·        
·         őrölt bors
·         1 TK fokhagymapor
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A pulykamellet szétnyitjuk. Úgy vágjuk be, úgy formázzuk, hogy egy téglalap alakú húsformát kapjunk, amit szépen fel tudunk majd göngyölni.
2.       A formázott húsdarabot sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral beszórjuk, majd kiterítjük. Elrendezzük rajta az aszaltgyümölcs-szemeket és a diódarabokat, majd felgöngyöljük, mintha roládot készítenénk.
3.       A hústekercsünket betakargatjuk a vékony sonkaszeletekkel, s ha szükséges, fogpiszkálóval megtűzzük a húst, hogy sülés közben ne nyíljon szét. A fogpiszkálókat a sütés után, tálalás előtt mindenképpen távolítsuk el!
4.       Egy formás tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletesszük a csinos, kis húsroládunkat. Körberakjuk a felezett vöröshagymával, fokhagymagerezdekkel, almával és pár szem aszalt gyümölccsel. Letakarjuk alufóliával.
5.       160 fokra előmelegített sütőbe küldjük kb. egy órára.
6.       Ezután eltávolítjuk az alufóliát, a hőt 180 fokra emeljük és mehet vissza a hús még kb. 5-10 percre, hogy a sonka  a tetején szépen megpiruljon.


2018. december 20., csütörtök

Borleves habgaluskával




Nem is olyan régen ismerkedtem meg a borlevessel. Jó barátságot kötöttünk! Társasága kellemes: édes, de nem túlzottan, karakteres, fűszeres, jó hangulatba hoz, lelket melenget. Örülök, hogy megismerhettem!
A borleves hagyományosan német eredetű étel. Magyarországra a betelepített németek hozták be. A borleves később a nagypolgári étkezési szokások részét képezte.
Tudvalevő, hogy a karácsonyi lakoma sok helyen nem létezhet bizonyos hagyományos fogások  nélkül, egyes helyeken ilyen a lencseleves, halászlé, káposztaleves, más helyeken ilyen a borleves. Ezek kellenek, és kész.
Ahány ház, annyi borleves. Alapvetés, hogy bor persze kell bele, hiszen azért borleves. De készülhet száraz vagy édes borból, tokajiból akár, sőt, van, aki egyenesen a savanyú bort részesíti előnyben erre a célra. Tehetünk bele citromot, narancslevet, szegfűszeget, fahéjat, esetleg szerecsendiót, vaníliát, egyszóval azt, amitől a borlevesünk pont a mi ízlésünknek megfelelő lesz. Íme, az én verzióm:
HOZZÁVALÓK:
·         1 üveg fehérbor
·         6 tojás sárgája
·         6 EK porcukor
·         1 zacskó vaníliás cukor
·         1 marék mazsola
·         1 rúd fahéj
·         6 szem szegfűszeg
·         1 narancs leve
·         1 bögre víz
·         2-3 EK főzőtejszín
·         1-2 EK liszt
·         csipet só
HABGALUSKA:
·         4 tojásfehérje
·         pár csepp citromlé
·         csipetnyi só
·         1 EK kristálycukor

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A bort a vízzel, narancslével, fűszerekkel és a mazsolával összeforraljuk, és hagyjuk csendben forrdogálni  vagy öt percig, majd levesszük a tűzről, és  hagyjuk langyosra hűlni, majd leszűrjük, hogy ez a finom bor alaplé mentes legyen a darabos fűszerektől.
1.       A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel habosra keverjük. Ezt a masszát óvatosan a langyos borléhez keverjük, hozzáadjuk a tejszínt is, és lassú tűzre visszatéve, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ezáltal szépen besűrűsödik a levesünk. Ajánlatos habverőt használni a kevergetéshez, mert így biztosan szép, selymes, csomómentes és sima állagot kapunk.

2.       Elkészítjük a habgaluskákat: a tojások fehérjéhez hozzáadjuk a pár csepp citromlevet, sót és a cukrot, majd kemény habbá verjük.
3.       Forrásban lévő vízbe szaggatjuk a galuskákat kiskanállal, majd főzzük meg őket mindkét oldalukról. A habgaluska, ha forró vízbe kerül, a kétszeresére duzzad, de ha kivesszük őket a forró fürdőből, a gőz távozik belőlük, és visszaveszik eredet méretüket.
Tálaljunk! A levest tányérba szedjük, ráúsztatjuk a habgaluskákat és feldíszítjük leheletnyi fahéjjal és reszelt narancshéjjal.


2018. december 15., szombat

Ropogós krumpliszirmok



Ez a történet is úgy indult, mint sok hasonló, miszerint megláttam ez a csodát egy képen, s hagytam magam elcsábítani… Megszólított. Nem volt nehéz dolga, ugyanis nagyon szimpatizálok ilyen vékonyra szeletelt, ropogósra és aranyszínűre sült krumplikarikákkal.

Hozzávalók:
·         8-10-szem krumpli
·        
·         1-2 EK olaj

ELKÉSZÍTÉSE:
Az egész titok abban áll, hogy vékonyra kell felszeletelni a krumplit. Ehhez a robotgépemet hívtam segítségül, mert így gyorsan megvan, másrészt kellően vékony karikákra tehetünk szert, ha gépre bízzuk a szeletelés dolgát.
A karikázás után enyhén sózzuk a vékonyra szelt karikákat,sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket a képen látható módon. Megcsepegtetjük olajjal és beküldjük kb. 160-170 fokra előmelegített sütőbe, amíg meg nem puhul, majd pirul. Ez kb. 45-50 percet vehet igénybe.
Egyszerű, imádom.