2019. január 23., szerda

Mézes - diós kocka



Egy kedves kolléganőm készítette egyszer nekünk ezt a finomságot, tőle van ez a recept. Nagyon hálás vagyok érte, mert csodálatos ez a kis sütikocka: a puha, mézes, rumtól illatozó lapok közrefogják a lágy, vaníliás krémet, melyet egy ropogós, mézes-diós réteg koronáz. 

HOZZÁVALÓK
TÉSZTA:
·         500 g simaliszt
·         2TK szódabikarbóna
·         200 g porcukor
·         2 egész tojás
·         200 g vaj
·         2EK méz
·         2 EK tej

·         100 ml rum – a már megsült tésztalap ízesítésére
DIÓRÉTEG:
·         300-350 g durvára, negyedekre vágott dió
·         120 g vaj
·         80 g porcukor
·         3 EK méz
KRÉM:
·         250 g vaj
·         1 csomag vaníliacukor
·         300 ml tej
·         1 és ½ EK simaliszt
·         1 és ½ EK Solamyl
·         100 g kristálycukor



ELKÉSZÍTÉSE:
Először a tésztalapokat készítjük el:
1.       Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral és a szódabikarbónával.
2.       Ehhez hozzáadjuk a tojások, a méz, a tej és a puha vaj keverékét, majd összedolgozzuk, összegyúrjuk a masszát.
3.       Ha szépen összeállt a tészta, az így kapott cipócskát két részre osztjuk, mindkét részt kisodorjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe simítjuk.
4.       Az egyik lapot azonnal, 170 fokra előmelegített sütőbe küldjük, és 15 percig sütjük.

Ez idő alatt elkészítjük a dióréteget:
5. A durvára vágott diót a vajjal, a cukorral és a mézzel egy serpenyőben jól összemelegítjük. Ezt, a még forró masszát a másik, tepsiben heverő, még nyers tésztalapra rendezzük úgy, hogy szépen befedje azt.
6.       Ezt is, ugyanúgy, mint az előző lapot, 170 fokon sütjük 15 percig. Ha van légkeveréses sütőnk, meg tudjuk sütni mindkét lapot egyszerre.
7.       Ha megsültek, hagyjuk őket kihűlni
…és nekifogunk elkészíteni a finom vaníliás krémet:
8.       A puha vajat kikeverjük a vaníliacukorral.
9.       A tejben alaposan elkeverjük a lisztet, Solamylt és a cukrot, majd folytonos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk.
10.   Ha kihűlt, összekeverjük a vajas- vaníliás keverékünkkel, és kész is a krém.
11.   Most már minden készen áll arra, hogy befejezzük az alkotásunkat:
12.   A dió nélküli, sima lap lesz az alsó réteg, melyet megcsepegtetünk a 100 ml rummal, erre rákenjük a vajas- vaníliás lágy krémet, majd megkoronázzuk a pirult diótól és méztől illatozó lappal.
13.   Pár órára hűtőbe küldjük, hogy ezek az isteni illatok és ízek összeérjenek, és a tésztalapok meglágyuljanak, és csak a dió ropogjon a tetején ( ne a tésztalap).
14.   A pihentetés után tetszés szerinti kockákra vágjuk.

Igaz, hogy nem az egyszerű kategóriás sütik egyike, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Megéri!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése