2019. január 15., kedd

Sütőtökkrémleves... egyszerűen



Sokszor készítettem már sokféle sütőtökkrémlevest. Kísérleteztem különféle izgalmasnak tűnő hozzávalók felhasználásával, csak hogy érdekessé, pikánssá, különlegessé, színessé tegyem a levest. Aztán rájöttem - már egy jó ideje -, hogy teljesen felesleges ez a cicoma és cécó, mert a sütőtök az önmaga egyszerűségében is olyan szép színű és olyan jellegzetesen finom illatú és ízű, hogy tényleg csak néhány egyszerű hozzávaló, és egy apró főzőstrükk kell neki ahhoz, hogy eme szép tulajdonságai érvényre jussanak. Ez az egyszerű hozzávaló nem más, mint só,na és esetleg csipetnyi fahéj …És a főzőstrükk? Az a továbbiakban kiderül. Annyit ígérhetek, hogy elkészítése roppant egyszerű és gyors. Jó kis őszi-téli leveske.


HOZZÁVALÓK:
·         500 -800 g hámozott, kockára vágott sütőtök
·         só ízlés szerint, 1TK ételízesítő, ha szeretjük
·         csipetnyi fahéj (elhagyható, ha félünk tőle)
·         100-150 ml zsíros tejszín
·         víz
·         2-3EK napraforgóolaj
·         a díszítéshez pár csepp tökmagolaj és néhány szem pirított tökmag
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Egy lábasban felhevítjük az olajat, és ha jó forró, hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt. Ne ijedjünk meg, de sisteregni fog ám rendesen - és ezzel az a cél, hogy a forró olaj sokkolja a tököt, piruljanak a kis kockák. Kapassuk meg őket, hogy karamellizálódjanak! Igen, igen, ez az a kis trükk, amelyet a fentiekben említettem. Erre bizony nagy szükségünk van, mert a  sütőtök csak egyszerűen édes ízét ez teszi markánsabbá,füstösebbé, teljesebbé, és ez nagyban hozzájárul a leves ízeinek harmóniájához.
2.       Szóval keverjük-kavarjuk, pirítsuk, karamellizáljuk, aztán sózzuk, és öntsük fel picike vízzel. Ezután lefedett edényben lassú tűzön pároljuk őket puhára. Ez az állapot hamarosan beáll, nem kell túl sokat várni rá.
3.       Ezután botmixerrel pürésítsük a vajpuha kockákat, és öntsük fel tejszínnel, amelytől lágyulnak a színek és az ízek, illetve vizet is öntsünk hozzá, és ezáltal állítsuk be a levesünk sűrűségét. Hozzuk forrásba, majd tálaljuk!
4.       Az ízeket még jobban kikerekíti néhány csepp tökmagolaj, és nagyon kell a krémes ízhez és állaghoz valami ropogós – a pirított, hántolt tökmag…
Letisztult, egyszerű, ízes, laktató, illatos és színes… ennyi kényeztetést mindannyian megérdemlünk! ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése