2018. december 20., csütörtök

Borleves habgaluskával




Nem is olyan régen ismerkedtem meg a borlevessel. Jó barátságot kötöttünk! Társasága kellemes: édes, de nem túlzottan, karakteres, fűszeres, jó hangulatba hoz, lelket melenget. Örülök, hogy megismerhettem!
A borleves hagyományosan német eredetű étel. Magyarországra a betelepített németek hozták be. A borleves később a nagypolgári étkezési szokások részét képezte.
Tudvalevő, hogy a karácsonyi lakoma sok helyen nem létezhet bizonyos hagyományos fogások  nélkül, egyes helyeken ilyen a lencseleves, halászlé, káposztaleves, más helyeken ilyen a borleves. Ezek kellenek, és kész.
Ahány ház, annyi borleves. Alapvetés, hogy bor persze kell bele, hiszen azért borleves. De készülhet száraz vagy édes borból, tokajiból akár, sőt, van, aki egyenesen a savanyú bort részesíti előnyben erre a célra. Tehetünk bele citromot, narancslevet, szegfűszeget, fahéjat, esetleg szerecsendiót, vaníliát, egyszóval azt, amitől a borlevesünk pont a mi ízlésünknek megfelelő lesz. Íme, az én verzióm:
HOZZÁVALÓK:
·         1 üveg fehérbor
·         6 tojás sárgája
·         6 EK porcukor
·         1 zacskó vaníliás cukor
·         1 marék mazsola
·         1 rúd fahéj
·         6 szem szegfűszeg
·         1 narancs leve
·         1 bögre víz
·         2-3 EK főzőtejszín
·         1-2 EK liszt
·         csipet só
HABGALUSKA:
·         4 tojásfehérje
·         pár csepp citromlé
·         csipetnyi só
·         1 EK kristálycukor

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A bort a vízzel, narancslével, fűszerekkel és a mazsolával összeforraljuk, és hagyjuk csendben forrdogálni  vagy öt percig, majd levesszük a tűzről, és  hagyjuk langyosra hűlni, majd leszűrjük, hogy ez a finom bor alaplé mentes legyen a darabos fűszerektől.
1.       A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel habosra keverjük. Ezt a masszát óvatosan a langyos borléhez keverjük, hozzáadjuk a tejszínt is, és lassú tűzre visszatéve, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ezáltal szépen besűrűsödik a levesünk. Ajánlatos habverőt használni a kevergetéshez, mert így biztosan szép, selymes, csomómentes és sima állagot kapunk.

2.       Elkészítjük a habgaluskákat: a tojások fehérjéhez hozzáadjuk a pár csepp citromlevet, sót és a cukrot, majd kemény habbá verjük.
3.       Forrásban lévő vízbe szaggatjuk a galuskákat kiskanállal, majd főzzük meg őket mindkét oldalukról. A habgaluska, ha forró vízbe kerül, a kétszeresére duzzad, de ha kivesszük őket a forró fürdőből, a gőz távozik belőlük, és visszaveszik eredet méretüket.
Tálaljunk! A levest tányérba szedjük, ráúsztatjuk a habgaluskákat és feldíszítjük leheletnyi fahéjjal és reszelt narancshéjjal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése