2018. december 21., péntek

Aszalt gyümölccsel és dióval töltött pulykamell



A pulykamell sok családban felkerül az ünnepi asztalra, a modern európai karácsony szimbólumának is mondhatjuk, de a lényeg az, hogy egyszerűen készül el, finom és egészséges hús.
HOZZÁVALÓK:
·         1 darab pulykamell (kb. 800 g)
·         100 - 120 g vékonyra szeletelt feketeerdei sonka (Schwarzwald)
·         1-1 marék aszalt szilva, aszalt sárgabarack és vörösáfonya
·         100 g dióbél
·         1 fej vöröshagyma félbevágva
·         1-2 alma félbevágva
·         5-6 gerezd fokhagyma
·        
·         őrölt bors
·         1 TK fokhagymapor
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A pulykamellet szétnyitjuk. Úgy vágjuk be, úgy formázzuk, hogy egy téglalap alakú húsformát kapjunk, amit szépen fel tudunk majd göngyölni.
2.       A formázott húsdarabot sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral beszórjuk, majd kiterítjük. Elrendezzük rajta az aszaltgyümölcs-szemeket és a diódarabokat, majd felgöngyöljük, mintha roládot készítenénk.
3.       A hústekercsünket betakargatjuk a vékony sonkaszeletekkel, s ha szükséges, fogpiszkálóval megtűzzük a húst, hogy sülés közben ne nyíljon szét. A fogpiszkálókat a sütés után, tálalás előtt mindenképpen távolítsuk el!
4.       Egy formás tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletesszük a csinos, kis húsroládunkat. Körberakjuk a felezett vöröshagymával, fokhagymagerezdekkel, almával és pár szem aszalt gyümölccsel. Letakarjuk alufóliával.
5.       160 fokra előmelegített sütőbe küldjük kb. egy órára.
6.       Ezután eltávolítjuk az alufóliát, a hőt 180 fokra emeljük és mehet vissza a hús még kb. 5-10 percre, hogy a sonka  a tetején szépen megpiruljon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése