A pulykamell sok családban felkerül az ünnepi asztalra, a
modern európai karácsony szimbólumának is mondhatjuk, de a lényeg az, hogy
egyszerűen készül el, finom és egészséges hús.
HOZZÁVALÓK:
·
1 darab pulykamell (kb. 800 g)
·
100 - 120 g vékonyra szeletelt feketeerdei sonka
(Schwarzwald)
·
1-1 marék aszalt szilva, aszalt sárgabarack és
vörösáfonya
·
100 g dióbél
·
1 fej vöröshagyma félbevágva
·
1-2 alma félbevágva
·
5-6 gerezd fokhagyma
·
só
·
őrölt bors
·
1 TK fokhagymapor
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A pulykamellet szétnyitjuk. Úgy vágjuk be, úgy
formázzuk, hogy egy téglalap alakú húsformát kapjunk, amit szépen fel tudunk
majd göngyölni.
2.
A formázott húsdarabot sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral
beszórjuk, majd kiterítjük. Elrendezzük rajta az aszaltgyümölcs-szemeket és a
diódarabokat, majd felgöngyöljük, mintha roládot készítenénk.
3.
A hústekercsünket betakargatjuk a vékony
sonkaszeletekkel, s ha szükséges, fogpiszkálóval megtűzzük a húst, hogy sülés
közben ne nyíljon szét. A fogpiszkálókat a sütés után, tálalás előtt
mindenképpen távolítsuk el!
4.
Egy formás tepsit kibélelünk sütőpapírral, és
beletesszük a csinos, kis húsroládunkat. Körberakjuk a felezett vöröshagymával,
fokhagymagerezdekkel, almával és pár szem aszalt gyümölccsel. Letakarjuk
alufóliával.
5.
160 fokra előmelegített sütőbe küldjük kb. egy
órára.
6.
Ezután eltávolítjuk az alufóliát, a hőt 180
fokra emeljük és mehet vissza a hús még kb. 5-10 percre, hogy a sonka a tetején szépen megpiruljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése