2017. október 17., kedd

Őszies variációk sajttortára - Gesztenyés sajttorta



Valami új desszerten gondolkodtam… megint. Vagy ha nem is teljesen új, valami más legyen. Az volt a cél, hogy könnyen és gyorsan el tudjam készíteni, s legyen őszies! És igen! Eszembe jutott a kicsi, barna, jó illatú, finomka gesztenye – ez jellegzetesen őszi , ugye? És az az egyszerű, de nagyszerű ötletem támadt, hogy mi lenne, ha gesztenyés sajttortát készítenék?!...mert a sajttorta az örök, megunhatatlan, ….s mert van már kókuszos, nutellás, karácsonyi, s most akkor legyen gesztenyés is! Persze sütés nélkül!

HOZZÁVALÓK:
Az alaphoz:
·         200 g háztartási keksz, legutóbb vajas kekszet használtam- nem volt rossz döntés
·         110 g olvasztott vaj
A javához:
·         500 g krémtúró
·         250 g gesztenyepüré
·         250 g Mascarpone
·         100 g fehér csokoládé
·         1 EK kakaópor
·         2 EK cukor- ha édesen szeretjük
·         2 csipetnyi só, mert nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz
·         50 ml rum(vagy amennyi jólesik), használhatunk rumaromát is
·         2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva


2-3 EK savanykás lekvár- én vörösáfonyát használtam, de kiváló a ribizli is. Ezt a kekszalapra kenjük.

Feltét, dísz:
·              csokoládéforgács, rumos meggy és reszelt gesztenyepüré (picit tehetünk félre a 250 grammos tömbből)


ELKÉSZÍTÉSE:
1.A háztartási kekszet aprítógépben morzsásítjuk, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
2. Egy 26-28 cm-es átmérőjű, csatos tortaformába beletesszük ezt a kekszes-vajas keveréket, s arányosan az aljára rendezzük, kanállal lepréseljük, hogy a tortaforma aljához simuljon, és a hűtőbe tesszük dermedni.
3. Ezután a hozzávalókat összekészítjük, hogy csak egy karnyújtásnyira legyenek, akárcsak egy főzőműsorban! …S a robotgépünké most a főszerep! Beletesszük a Mascarponet és a gesztenyepürét, majd beindítjuk, s  összedolgozzuk őket.
4. A robotgépünk tovább forog, s ha jól elkeveredtek a fentiek, hozzáadjuk a krémtúrót a 2 csipetnyi sóval, cukorral, s jöhet hozzá a mikróban megolvasztott fehér csokoládé és a kakaópor, na meg a rum(aroma). Mindent jól, alaposan elkeverünk.  Legyen a masszánk lágy, szép, egynemű.
5. Ezen a ponton  következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok. A zselatinos oldatot hozzáadjuk a krémkeverékünkhöz, és ismét robotgépünkre bízzuk a keverést-kavarást: gyorsan, ügyesen elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, s hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja.
6. Ha megtörtént az alapos kavarás, akkor ideje előkapnunk a hűtőből az időközben megdermedt kekszes-vajas alapunkat, és néhány elegáns mozdulattal kenjük meg ezt az alapot  vörösáfonya lekvárral- igazi kis pikantériát ad a lágy ízeknek, majd  ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, és küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot,  de elég neki kb. 2 óra is.


Tálaláskor távolítsuk el a tortaforma szélét. A torta tetejét szórjuk meg csokiforgáccsal, reszelt gesztenyepürével, s tehetünk rá néhány szem rumos meggyet. 


2017. augusztus 14., hétfő

Mediterrán csirkemelltekercsek






Szeretjük a csirkehúst, mert sokféleképpen el lehet készíteni, rengeteg ötlet áll az ember lányának rendelkezésére, és nem elhanyagolandó tény, hogy egészséges is.  Most néhány, a mediterrán ízvilágra jellemző hozzávalóval hangoljuk ezt a finom fehér húst a nyári hangulathoz.

HOZZÁVALÓK:
·         személyenként egy csirkemell
·         csirkemellenként egy szelet sült vagy grillezett, vastag húsú paprika (konzerv is lehetséges), ha nincs kéznél paprika, használhatunk szárított paradicsomot is
·         1-1 teáskanál pesztó
·         1-1 levélke bazsalikom
·         kb. 500 ml paradicsomlé
·         só, bors – ízlés szerint


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A csirkemelleket hosszában bevágjuk, kinyitjuk, hogy minél nagyobb felületet kapjunk. Kicsit ki is klopfolhatjuk, hogy egyenletes vastagságúak legyenek.
2.       Az így kapott szeleteket picit sózzuk, borsozzuk, majd 1 kanálka pestoval megkenjük őket. Mindegyik szeletre ráhelyezünk egy csinos paprikát vagy szárított paradicsomot és egy levélke bazsalikomot.

3.       Feltekerjük a szeleteket, s megtűzhetjük fogpiszkálóval, nehogy kinyíljanak sülés közben. ( Tálaláskor a fogpiszkálókat okvetlenül távolítsuk el!)
4.       A tekercseket egy megfelelő méretű, tűzálló tálba rendezzük, 

    majd nyakon öntjük paradicsomlével.

5.       Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 35 percig sütjük.


TIPP: Aki szereti a sajtot, szórjon rá bátran azt is!


2017. június 29., csütörtök

Meggyeske


Itt a nyár! Érik a meggy, tán már meg is érett... Van egy jó receptem! Gyors: meggymagozással, sütéssel együtt 35-40 perc. De ha a meggy konyhakész, akkor csak röpke fél óra.
Ez egy morzsasüti, és a jó hír az, hogy nem csak meggyből lehet készíteni.

HOZZÁVALÓK:
·         400-500g kimagozott meggy vagy valamilyen szaftosabb gyümölcs darabolva
A SZÓRATHOZ - MORZSÁHOZ:
·         80 – 100 g durvára tört mandula
·         60 g zabpehely
·         50 g zab(pehely)liszt ( vagy tetszés szerint másmilyen)
·         60 g kristálycukor
·         50-60 g olvasztott vaj
·         2 csipetnyi só
·         Tetszés szerint csipetnyi fahéj
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Egy  kb.25 cm-es átmérőjű pitesütő tálba beletesszük a meggyszemeket, elrendezgetjük őket, hogy egyenletesen  borítsák be a tál alját.
2.       A morzsa hozzávalóit összekeverjük és rászórjuk a szaftos meggyszemekre.

3.       180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15-20 percig sütjük addig, amíg a morzsa és a benne lévő manduladarbkák aranybarnára sülnek.
4.       És kész is!


Picit hűlni hagyjuk. Vaníliafagyival kínáljuk. Az enyhén langyos süti gusztán megolvasztja a fagyit. A roppanós manduladarabkák, a savanykás meggy és a lágy, édes vaníliafagyi csodás ízélményt nyújtanak. Érdemes kipróbálni!

2017. június 17., szombat

Angyalhajtészta fokhagymás-fehérboros garnélával, parmezánnal



Nyári, könnyű és isteni! Ja, és nagyon gyors, ha a garnélákat konyhakészen vesszük.
Láttam már ezt az étket tévében, hallottam hírét milyen jó, s amikor a tengernél jártunk, úgy döntöttem, friss garnélából el is készítem, hiszen minden hozzávaló karnyújtásnyira volt. Jó döntés volt- hogy kipróbáltam. A garnélák pucolása kicsit elhúzódott, mert macerás, de legalább azt is kipróbáltam, hogy azt mondhassam, többet, ha nem muszáj, inkább nem. Lehet fagyasztva vagy akár frissen is kapni pucoltat. Na, így már tökéletes.
Szóval 15 perc az egész!

HOZZÁVALÓK:
·         személyenként 5-10 db garnéla
·         400 g angyalhajtészta, amely cukkíni spagettivel is kiváltható, ha valaki nem eszik tésztát (angyalhaj helyett használhatunk bármi mást, ami csak tetszik
·         2 gerezd fokhagykma
·         150-250 ml illatos fehérbor
·         1 kis csokor petrezselyemzöldje
·        
·         2-3 EK olaj
·         reszelt parmezán a tetejére


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Ha mégis páncélostul, mindenestül sikerül garnélát szereznünk, akkor pucoljuk meg: vegyük le a fejét, s ezzel együtt távolítsuk el az egész páncélját, farkinca esetleg dísznek maradhat…, és nagyon fontos a kis bélcsatornáját is eltávolítani, mert az nem oda való…








2.       Tegyük fel a tészta vizét forrni, majd főzzük is meg!
3.       A konyhakész garnélákat serpenyőben, a forró olajon pirítani kezdjük, hozzáadjuk az apróra zúzott fokhagymát, enyhén sózzuk, majd nyakon öntjük az ízes-zamatos borunkkal. Beforraljuk, s ha nagyon finom, selymes szószt szeretnénk, dobjunk a garnéláknak egy diónyi vajat, s meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd laza mozdulatokkal összerázzuk a serpenyőnk tartalmát.
4.       Az egész folyamat nem tart tovább 10 percnél. A tészta is gyorsan megfő.
5.       A tésztát és a garnélát össze is keverhetjük, de tálalhatjuk úgy is, hogy kis tésztafészket készítünk, melyekbe belevarázsoljuk a garnélákat, s a fokhagymás-boros-petrezselymes szafttal meglocsolgatjuk, s gazdagon megszórjuk parmezánnal.

Egy pohárka könnyű borral remek fogás! 

2017. április 11., kedd

Sopa de Picadillo - spanyol leves kicsit áthangolva


Ez a leves lehetne a magyar konyha remeke is, de valamiért nem lett az. Szereti az egyszerű hozzávalókat, könnyen és gyorsan készíthető el, gazdag és laktató. Tavaly nyáron volt szerencsém megkóstolni a napsütötte Andalúziában, s azóta számtalanszor készítettem már. Igaz, kicsit módosítottam rajta, de így is imádjuk.
S hogy miért most osztom meg? Mert a leves két főszereplője a sonka és a tojás…


HOZZÁVALÓK:
·         liszt és olaj vagy vaj a rántáshoz
·         pici őrölt köménymag
·         só, ételízesítő ízlés szerint
·         1-1,5l víz
·         apróra kockákra vágott főtt tojás- 2 személyre számoljunk kb. egyet
·         apróra kockákra vágott Hamon Serrano vagy bármilyen füstölt sonka megteszi – személyenként 1 EK
·         pirított kenyérkockák

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Rántást készítünk, sózzuk, ízesítjük, majd felengedjük tetszés szerinti mennyiségű vízzel. Így már kész is az alapunk.
2.       Megfőzzük a tojást, felkockázzuk.
3.       A sonkát is felvágjuk.
4.       Felkockázzuk a kifliket, kenyeret vagy zsemlét, olívaolajjal picit meglocsoljuk, sütőben aranybarnára pirítujuk.
5.       Tálaljuk. Kínálhatunk hozzá egy friss, kis mentalevelet, nagyon fel tudja üdíteni a látványt és az ízeket is.
Ugye, milyen pofonegyszerű!? … és finom is.

2017. február 23., csütörtök

Galántai szelet avagy kicsontozott csirkecomb martinis pácban



Hogy mitől galántai, azt sajnos nem tudom. Ezen a néven került be a családi recepttárba vagy 30 évvel ezelőtt, eredetileg disznóhúsra íródott, bő olajban történő sütéssel, s a martininek a pácban híre sem volt… Én a disznót csirkére váltottam, s úgy gondolom, hogy a nemes martini csodákat művel bármilyen hússal. A hús tepsiben sütve meg sokkal egyszerűbb és egészségesebb. Örömmel mondhatom, hogy ezek a változtatások kimondottan az előnyére váltak ennek a fogásnak. Az eredmény egy könnyen elkészíthető, omlós, puha, ízletes, zamatos húsétel.


HOZZÁVALÓK:
·         1 kg kicsontozott csirkecomb (Ha valaki a csirkemellet szereti, azzal is lehet, csak kicsit szárazabb. Csirkecombból az igazi.)
·         A PÁCHOZ:
o   3-4 egész tojás (nyersen)
o   2 EK kecsup
o   2 EK mustár
o   3-4 EK Worcester szósz
o   2-4 gerezd fokhagyma apróra zúzva
o   ½ MK őrölt szegfűbors
o   ½ MK feketebors
o   1MK só
o   50-100 ml Martini
-          a bors, só, fokhagyma és a Martini mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk… meg igazság szerint bátran lehet kísérletezni a többivel is.

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Elkészítjük a pácot: a hozzávalókat jól összekeverjük.
2.       Ebbe belerakjuk a kicsontozott hússzeleteket ügyelve arra, hogy a pác mindenhol érje őket.
3.       Pár órára, de leginkább éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól átjárják a húst, s hogy a Martini is beivódjon minden kis porcikába.
4.       Ha eljött az ideje, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük a húsokat úgy, hogy ne fedjék egymást, majd 160-170 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket, s addig sütjük, amíg szép, pirosas színük nem lesz.


Ilyen egyszerű! Köretnek fogyaszthatunk hozzá sült krumplit, krokettet, párolt vagy grill zöldséggel is kiváló, na meg valami finom saláta is jár hozzá.

Jó étvágyat!

2017. február 5., vasárnap

Gundel palacsinta mézeskalácsos töltelékkel





Ezt a receptet –illetve ötletet már egy hónapja készülök feltenni a blogra. Csak a halasztgatás… Aztán az is megfordult a fejemben, hogy majd karácsony előtt,decemberben, ha aktuális lesz- a mézeskalács szezonja miatt… 


Végül úgy döntöttem, hogy megosztom így február elején is, mert arra gondoltam, hogy nem foszthatlak meg benneteket ettől a finomságtól, a fűszeres mézeskalácskrémes palacsintától. Ez kihagyhatatlan… a palacsinta gyengéden körbeöleli a lágy, tejszínnel szelídített, ámde azért karakteresen fűszeres mézeskalácsmasszát.

Maradt még valami a karácsonyi mézeskalácsból? Talán még kapni a boltokban? Az IKEÁban még volt…Pepparkakor névre hallgat, és nagyon omlós meg fűszeres.. Mondanom sem kell, kifutó termék ez már ilyenkor. Ha nem kapni már boltban sem, akkor találékonynak kell lenni. Süthetünk is, de….ááá….hangulat is kell hozzá.
Egyszerű, omlós, vajas kekszből is lehet, melyet őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, pici gyömbérporral meg lehet bolondítani.

Szóval nézzük a receptet, ami egyébként roppant egyszerű.

PALACSINTA:  majdnem mindenkinek megvan a titkos, jól bevált, ezerszer is kipróbált recept, de ha mégsem itt a klasszikus Gundelpalacsinta-tészta hozzávalói:
(kb. 6-8 db)
·         100 g simaliszt
·         1 egész tojás
·         100 ml tej
·         víz – szükség szerint, hogy a massza megfelelő sűrűségű legyen
·         csipetnyi só
TÖLTELÉK:
·         kb. 250 g mézeskalács
·         zsíros tejszín – szükség szerinti mennyiségben

1.       Megsütjük a palacsintákat.
2.       A mézeskalácsot robotgépben finom porrá őröljük.
3.        Ha vajas keksszel dolgozunk, akkor ugyanezt tesszük, viszont ne feledkezzünk meg a fűszerekről!
4.       A mézeskalács-őrleményhez tejszínt löttyintünk. Annyit, hogy lágy, könnyen kenhető masszát kapjunk.

Megkenjük a palacsintákat…és…Ki kell próbálni! Ez isteni!