2017. október 17., kedd

Őszies variációk sajttortára - Gesztenyés sajttorta



Valami új desszerten gondolkodtam… megint. Vagy ha nem is teljesen új, valami más legyen. Az volt a cél, hogy könnyen és gyorsan el tudjam készíteni, s legyen őszies! És igen! Eszembe jutott a kicsi, barna, jó illatú, finomka gesztenye – ez jellegzetesen őszi , ugye? És az az egyszerű, de nagyszerű ötletem támadt, hogy mi lenne, ha gesztenyés sajttortát készítenék?!...mert a sajttorta az örök, megunhatatlan, ….s mert van már kókuszos, nutellás, karácsonyi, s most akkor legyen gesztenyés is! Persze sütés nélkül!

HOZZÁVALÓK:
Az alaphoz:
·         200 g háztartási keksz, legutóbb vajas kekszet használtam- nem volt rossz döntés
·         110 g olvasztott vaj
A javához:
·         500 g krémtúró
·         250 g gesztenyepüré
·         250 g Mascarpone
·         100 g fehér csokoládé
·         1 EK kakaópor
·         2 EK cukor- ha édesen szeretjük
·         2 csipetnyi só, mert nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz
·         50 ml rum(vagy amennyi jólesik), használhatunk rumaromát is
·         2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva


2-3 EK savanykás lekvár- én vörösáfonyát használtam, de kiváló a ribizli is. Ezt a kekszalapra kenjük.

Feltét, dísz:
·              csokoládéforgács, rumos meggy és reszelt gesztenyepüré (picit tehetünk félre a 250 grammos tömbből)


ELKÉSZÍTÉSE:
1.A háztartási kekszet aprítógépben morzsásítjuk, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
2. Egy 26-28 cm-es átmérőjű, csatos tortaformába beletesszük ezt a kekszes-vajas keveréket, s arányosan az aljára rendezzük, kanállal lepréseljük, hogy a tortaforma aljához simuljon, és a hűtőbe tesszük dermedni.
3. Ezután a hozzávalókat összekészítjük, hogy csak egy karnyújtásnyira legyenek, akárcsak egy főzőműsorban! …S a robotgépünké most a főszerep! Beletesszük a Mascarponet és a gesztenyepürét, majd beindítjuk, s  összedolgozzuk őket.
4. A robotgépünk tovább forog, s ha jól elkeveredtek a fentiek, hozzáadjuk a krémtúrót a 2 csipetnyi sóval, cukorral, s jöhet hozzá a mikróban megolvasztott fehér csokoládé és a kakaópor, na meg a rum(aroma). Mindent jól, alaposan elkeverünk.  Legyen a masszánk lágy, szép, egynemű.
5. Ezen a ponton  következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok. A zselatinos oldatot hozzáadjuk a krémkeverékünkhöz, és ismét robotgépünkre bízzuk a keverést-kavarást: gyorsan, ügyesen elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, s hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja.
6. Ha megtörtént az alapos kavarás, akkor ideje előkapnunk a hűtőből az időközben megdermedt kekszes-vajas alapunkat, és néhány elegáns mozdulattal kenjük meg ezt az alapot  vörösáfonya lekvárral- igazi kis pikantériát ad a lágy ízeknek, majd  ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, és küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot,  de elég neki kb. 2 óra is.


Tálaláskor távolítsuk el a tortaforma szélét. A torta tetejét szórjuk meg csokiforgáccsal, reszelt gesztenyepürével, s tehetünk rá néhány szem rumos meggyet. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése