2017. február 23., csütörtök

Galántai szelet avagy kicsontozott csirkecomb martinis pácban



Hogy mitől galántai, azt sajnos nem tudom. Ezen a néven került be a családi recepttárba vagy 30 évvel ezelőtt, eredetileg disznóhúsra íródott, bő olajban történő sütéssel, s a martininek a pácban híre sem volt… Én a disznót csirkére váltottam, s úgy gondolom, hogy a nemes martini csodákat művel bármilyen hússal. A hús tepsiben sütve meg sokkal egyszerűbb és egészségesebb. Örömmel mondhatom, hogy ezek a változtatások kimondottan az előnyére váltak ennek a fogásnak. Az eredmény egy könnyen elkészíthető, omlós, puha, ízletes, zamatos húsétel.


HOZZÁVALÓK:
·         1 kg kicsontozott csirkecomb (Ha valaki a csirkemellet szereti, azzal is lehet, csak kicsit szárazabb. Csirkecombból az igazi.)
·         A PÁCHOZ:
o   3-4 egész tojás (nyersen)
o   2 EK kecsup
o   2 EK mustár
o   3-4 EK Worcester szósz
o   2-4 gerezd fokhagyma apróra zúzva
o   ½ MK őrölt szegfűbors
o   ½ MK feketebors
o   1MK só
o   50-100 ml Martini
-          a bors, só, fokhagyma és a Martini mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk… meg igazság szerint bátran lehet kísérletezni a többivel is.

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Elkészítjük a pácot: a hozzávalókat jól összekeverjük.
2.       Ebbe belerakjuk a kicsontozott hússzeleteket ügyelve arra, hogy a pác mindenhol érje őket.
3.       Pár órára, de leginkább éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól átjárják a húst, s hogy a Martini is beivódjon minden kis porcikába.
4.       Ha eljött az ideje, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük a húsokat úgy, hogy ne fedjék egymást, majd 160-170 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket, s addig sütjük, amíg szép, pirosas színük nem lesz.


Ilyen egyszerű! Köretnek fogyaszthatunk hozzá sült krumplit, krokettet, párolt vagy grill zöldséggel is kiváló, na meg valami finom saláta is jár hozzá.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése