Komoly
kutatást végeztem, hogy megtaláljam a legjobb sajttorta receptjét. Egy
kerti partira készülődtem, és valami könnyű, hűs, üdítő édességet akartam
készíteni, ami sütés nélkül készül, mert ebben a kánikulában az ember leánya azért
jól meggondolja, hogy befűtse-e a konyháját… Szóval a sajttortára esett a
választásom. A kutatás és a fejlesztés már hónapok óta
tart, és pont erre a kerti partira sikerült tökélyre fejleszteni. Ügyesen,
gyorsan, nagyjából 20 perc alatt elkészül, na meg a behűtés ideje... Ez a recept
több receptnek a fúziója, íme:
Az alaphoz:
· 200 g
háztartási keksz
· 110 g
olvasztott vaj
A javához:
·
500 g
krémtúró
·
2
púpos EK kristálycukor
·
1 EK
reszelt citromhéj
·
2EK
zselatin 100 ml forró vízben feloldva
·
200 g
olvasztott fehércsokoládé
·
250 g
Mascarpone
·
fél
rúd vanília kikapart belseje
·
JA,
és ne feledkezzünk meg a 2 csipetnyi sóról sem, mert nélküle íztelen marad a
desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz
Feltét, dísz:
·
bármilyen
bogyós gyümölcs
ELKÉSZÍTÉSE:
A háztartási
kekszet aprítógépben morzsásítjuk, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Egy
22 cm-es átmérőjű, csatos tortaformát kibélelünk folpackkal ,és a kekszes-vajas
keveréket arányosan az aljára lappogatjuk, és a hűtőbe tesszük dermedni.
Ezután megolvasztjuk a fehér csokoládét, lehet gőz
fölött is vagy mikróban. A krémtúrót
elkeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, sóval, vaníliával, hozzáadjuk a
Mascarponet is, és jöhet az olvadt, ídőközben
langyosra hűlt fehér csoki. Mindent jól, alaposan, de érzéssel elkeverünk. Ezek után
következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy,
hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok. A zselatinos vizet hozzáöntjük a
vaníliától és citromtól illatozó krémkeverékünkhöz, és gyorsan, ügyesen, lazán
úgy elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, hogy a krémet
megfelelő állagúra varázsolja. Ha megtörtént az alapos kavarás, akkor ideje
előkapnunk a hűtőből a 22-es csapdájában vacogó kekszes-vajas alapunkat, és
ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, és küldjük őket vissza a hüssbe…
Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot, meglátásom szerint azonban
elég neki kb. 2 óra is.
Ribizlivel, eperrel, málnával, szederrel díszíthető és
kiegészíthető. Színekben és ízekben egyaránt kiválóan harmonizálnak.