Hűha! Ez kissé
meredeknek tűnik, de nem is az! Hihetetlenül harmonikus ízvilágú étel. Nem mai
találmány, nem is az én kreálmányom, hanem tavaly, úgy július derekán láttam
Mautner Zsófitól ezt a receptet elkészíteni, aki a Nagymamájától tanulta.
És a Nagymama ki tudja, kitől tanulta?! Ezzel igazából csak arra akarok
rámutatni, hogy a ’régi öregek’ tényleg tudtak valamit: egyszerű alapanyagok
furfangos, okos társításával csodálatos és karakteres ízeket varázsoltak elő.
Ezt a receptet
mindenképpen most kell közzétennem, egyrészt, ha még valakihez nem jutott el,
akkor én is hadd segítsek eme ötletes fogás terjesztésében, illetve van még egy
nyomós ok: ez az étel erősen szezonális jellegű: akkor készíthető, amikor van
fanyar, savanykás egres, és édes, ropogós, zsenge új káposzta. És igen, ez éppen
mostanság van!!!
HOZZÁVALÓK:
Kb. 4 személyre
·
700 g
új fejes káposzta vékonyabbra vagy laskára vágva (kinek mi a stílusa)
·
200-300
g egres megtisztítva
·
1
kisebb fej hagyma vékonyra szelve
·
1
csokor friss kapor aprítva
·
Kb.
7-8 dl alaplé vagy , hí nincs kéznél, jó a víz is ételízesítővel turbózva
·
200g
tejföl vagy 200 ml tejszín is lehet
·
2 EK
étkezési keményítő vagy zabpehelyliszt vagy búzaliszt
·
1 EK
cukor , hogy lekerekítse a túlontúl savanyú ízt, de el is hagyható
·
1 EK
zsiradék
·
Só,
őrölt bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
A felhevített
olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd utána küldjük a roppanós
káposztát és a virág- és szármaradványától kicsinosított egresszemeket. Picit
futtatjuk őket az forró, hagymás olajon,sózzuk, borsozzuk,
majd megkegyelmezve
nekik nyakon zúdítjuk őket az alaplével vagy a vízzel, és lassú forrásba hozzuk
a dolgokat, hagyjuk őket főni kb. 25 percig. Ezalatt az idő alatt csodás dolgok
történnek a fedő alatt: az egresszemek teljesen elolvadnak a környezeti
hatástól, és frisses-savanykás ízüket nagy alázattal átadják a ifjú titán
káposztacsíkoknak, melyek ettől meg is puhulnak. Kóstoljunk bele! Finom, ugye?!
Ha túl savanyúnak ítéltetik, jöhet kérem a cukor.
A helyzet most azt kívánja, hogy továbblépjünk:
simára keverjük az étkezési keményítőt a tejföllel, és besűrítjük a főzetet,
hogy megkaphassa a főzelék minősítést. Nem marad más hátra, hogy az eddig is
finoman alakuló ízeket kiegészítsük a
kapor karakánságával. Nagyon harmonikus: savanykás - sós-édeskés - krémes, és
ott a végén a pont: a kapor!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése