2014. július 24., csütörtök

Sajttorta…summer edition




Komoly kutatást végeztem, hogy megtaláljam a legjobb sajttorta receptjét. Egy kerti partira készülődtem, és valami könnyű, hűs, üdítő édességet akartam készíteni, ami sütés nélkül készül, mert ebben a kánikulában az ember leánya azért jól meggondolja, hogy befűtse-e a konyháját… Szóval a sajttortára esett a választásom.   A kutatás és a fejlesztés már hónapok óta tart, és pont erre a kerti partira sikerült tökélyre fejleszteni. Ügyesen, gyorsan, nagyjából 20 perc alatt elkészül, na meg a behűtés ideje... Ez a recept több receptnek a fúziója, íme: 

 HOZZÁVALÓK:

Az alaphoz:

·         200 g háztartási keksz

·         110 g olvasztott vaj

A javához:

·         500 g krémtúró

·         2 púpos EK  kristálycukor

·         1 EK reszelt citromhéj

·         2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva

·         200 g olvasztott fehércsokoládé

·         250 g Mascarpone

·         fél rúd vanília kikapart belseje

·         JA, és ne feledkezzünk meg a 2 csipetnyi sóról sem, mert nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz

Feltét, dísz:

·         bármilyen bogyós gyümölcs


ELKÉSZÍTÉSE:

A háztartási kekszet aprítógépben morzsásítjuk, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Egy 22 cm-es átmérőjű, csatos tortaformát kibélelünk folpackkal ,és a kekszes-vajas keveréket arányosan az aljára lappogatjuk, és a hűtőbe tesszük dermedni.

Ezután  megolvasztjuk a fehér csokoládét, lehet gőz fölött is vagy mikróban.  A krémtúrót elkeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, sóval, vaníliával, hozzáadjuk a Mascarponet is, és  jöhet az olvadt, ídőközben langyosra hűlt fehér csoki. Mindent jól, alaposan, de érzéssel elkeverünk.  Ezek után  következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok. A zselatinos vizet hozzáöntjük a vaníliától és citromtól illatozó krémkeverékünkhöz, és gyorsan, ügyesen, lazán úgy elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja. Ha megtörtént az alapos kavarás, akkor ideje előkapnunk a hűtőből a 22-es csapdájában vacogó kekszes-vajas alapunkat, és ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, és küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot, meglátásom szerint azonban elég neki kb. 2 óra is.
Ribizlivel, eperrel, málnával, szederrel díszíthető és kiegészíthető. Színekben és ízekben egyaránt kiválóan harmonizálnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése