A krémlevesek nagyon nagy kedvenceink. A brokkoli meg kiváltképp. Általában gyalult, pirított mandulával szoktam készíteni, de ezzel a sós túrógaluska levesbetéttel az elmúlt két hétben kétszer is találkoztam, és nagyon felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy ma el is készítettem. Lássuk!
HOZZÁVALÓK:
A leveshez:
·
1 fej
brokkoli
·
2 – 3
szem krumpli kisebb kockákra vágva
·
1 fej
vöröshagyma apróra felkockázva
·
só,
ételízesítő
·
1 EK
olívaolaj
A túrógaluskához:
(Nem túl lágyhoz)
·
1
egész tojás
·
1EK
olívaolaj
·
csipetnyi
só
·
pici
őrölt bors (el is hagyható)
·
3 EK
tehéntúró (olyan darabosabb, nem túlságosan összetörve)
·
4 EK babadara
( a búzadara finomabb szemcséjű változata)
ELKÉSZÍTÉSE:
A brokkolit
megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben főzni kezdjük. Ha a víz forrni kezd,
várjunk néhány percet és vegyünk ki néhány rózsát – így félig megfőve, mert
ezek a tálaláskor díszítőelemként szolgálnak majd. A többieket hagyjuk tovább
főni. Egy másik fazékban forrósítsunk 1
EK olívaolajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát és a krumplit. Hagyjuk, hogy
a nyers krumplikockák egy kissé odasüljenek a lábas aljához! Ne nagyon, csak
egy icipicit, mert ettől jobbak lesznek az ízek. Ha ez megvan, lassanként
öntsük a kockákat nyakon a brokkolival- a főzőlével és a rózsikákkal. Ezután
főzzük össze a zöldségeket, ízesítsük még sóval, ételízesítővel, ha szükséges.
Ha puhára főttek, szedjünk le a főzőléből 2-3 decit - úgy egy bögrényit. Ez
azért fontos, mert a leves sűrítéséhez nem használunk semmi egyebet, csak a
puhára főtt zöldségeket pürésítjük össze egy botmixer segítségével. Ha netán
túl sok lenne a lé, akkor a levesünk híg lesz, nem pedig krémes. Ezen pedig a
mixelés után már csak habarással segíthetnénk (de nem ezt akarjuk). Ha a
zöldségeket összepürésítettük, és úgy látjuk, hogy túl sűrű a massza, akkor a
félretett főzőlével ezen könnyen segíthetünk. Kóstoljuk meg a krémlevesünket,
elég ízes-e?
A túrógaluskákat
addig készítsük el, amíg a brokkoli és társai puhulnak. Keverjük össze a tojást
az olajjal, sózzuk, borsozzuk, ehhez adjuk hozzá először a túrót, majd szépen,
kanalanként a búzadarát. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, nem baj, ha itt-ott
kikandikál a masszából egy kis túrúdarabka. Hadd lássuk, mi van benne! Hagyjuk
állni a masszát 5-8 percig.
Miután belőttük a
leves krémességi szintjét, hozzuk enyhe forrásba. 1 vagy 2 kanál segítségével
formázzunk galuskákat, amelyeket a forrásban lévő levesbe küldünk. Pár perc
múlva a galuskák feljönnek a felszínre. Ez azt jelenti, hogy készen vagyunk!
Ezután el is zárhatjuk a hőt a lábas alatt. Hagyjuk állni a levest öt percet,
majd jöhet a tálalás! A finom krémes levesből merünk a tányérba, halásszunk
hozzá pár üde galust, és most szólítjuk színpadra a félretett, még roppanós
brokkolirózsákat, melyekből szintén teszünk a kompozícióba, befejezésként
cseppentünk egy kis olívaolajat a tetejére. A zöldségesen krémes ízt nagyon fel
tudja üdíteni a túrógaluska frissítően savanykás íze, és merőben eltérő állaga.
Behűtve is biztos nagyon finom. De ezt nem tudtuk kivárni, mert már melegen
elfogyott…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése